Globális akkugyártási kapacitás: Magyarország a negyedik legnagyobb

2023. február 02. 17:12

Kína dominanciája a következő években az akkumulátorgyártás területén megkérdőjelezhetetlen. Ami Magyarországot illeti, a „nagyhatalom” szó nem túlzó: hazánk a világ negyedik legnagyobbjaként elképesztő kapacitásnövekedés elé néz.

2023. február 02. 17:12
null

A jövő az elektromos autóiparé, a világ pedig őrült hajszába kezdett a nyersanyagok után, és egyben mindent megtesz az akkumulátorgyártás kapacitásának növelése érdekében. Vannak későn ébredő országok, és vannak, amelyek évtizedekkel ezelőtt elkezdték megalapozni piaci megkerülhetetlenségüket. 

2035: az európai motorfétis alkonya

Első pillantásra úgy tűnik, Brüsszel végképp lesöpörte az asztalról azokat az érveket, amelyekkel az európai autóipar próbálta meggyőzni a 2035-ös átállással kapcsolatban. A legerősebb lobbisták természetesen a németek voltak, akik mindent megtettek, hogy lelassítsák legendás motorgyártásuk kivégzését, és a tisztán elektromos járművek mellé férjenek be az e-üzemanyaggal működőek is, de a jelek szerint az Európai Bizottság keresztülvitte akaratát az EP-n, nem törődve az ellenvetésekkel.

Utóbbiak közül is egyeduralkodóként emelkedik ki Kína, amely szisztematikusan, lépésről lépésre szerezte meg nem csak a globális nyersanyaglelőhelyek bányászati jogát, de gyártókapacitásával nagyobb szeletet birtokol a termelési tortából, mint a világ összes többi része együttvéve. 
A Bloomberg adatai alapján a Visual Capitalist által készített infografikán első pillantásra is látszik az az egyenlőtlen küzdelem, amit az országok a kínai dominancia ellen folytatnak.

A 2022-es globális, gigawattórában mért gyártási kapacitás 77 százalékát birtokló ország mögött már a második és a harmadik helyezett Lengyelország és USA is „csak” 6-6 százalékkal dobogós. 

Infografika: Visual Capitalist
Infografika: Visual Capitalist

A világ többi része birtokolja a maradék 11 százalékot, de itt meg is torpanunk egy pillanatra. 

A negyedik helyezett ugyanis nem más, mint Magyarország, az említett módon mért globális kapacitás 3 százalékával.

A magyar 4. helyezés jól mutatja, hogy a kormány Keleti Nyitás politikája kezd igen gyümölcsözővé válni. A kezdetben sokak által kritizált mondat, miszerint Magyarország akkugyártó nagyhatalommá válik, látványosan, a szemünk láttára válik igazzá. 
A külföldi gyártó vállalatok beruházásai 6000 milliárd forint felett járnak (az autóipari szektor jelenleg a GDP negyedét adja), ennek az összegnek a felét pedig egyetlen cég, a kínai Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) fektette/fekteti be a Debrecenben létesítendő üzem kapcsán. (Megvalósítása nincsen veszélyben, a gyár várható környezeti terheléséről pedig igen túlzó vélekedések forognak a sajtóban.)

A kapacitásnövelés lehetőségeinek kialakításával Magyarország nem titkolt célja, hogy Európa második legnagyobb gyártó nemzete legyen. Ami a gigawattórában mért kapacitást illeti, máris a legjobb úton jár, ám a kormány szándékai nem korlátozódnak csupán a gyártásra: hazánk tevékeny részese kíván lenni a legmagasabb szintű innovációs fejlesztéseknek és az új technológiák megvalósításának is.

 kezd igen gyümölcsözővé válni. A kezdetben sokak által kritizált mondat, miszerint Magyarország akkugyártó nagyhatalommá válik, látványosan, a szemünk láttára válik igazzá.  A külföldi gyártó vállalatok beruházásai 6000 milliárd forint felett járnak (az autóipari szektor jelenleg a GDP negyedét adja), ennek az összegnek a felét pedig egyetlen cég, a kínai Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) fektette/fekteti be . A kapacitásnövelés lehetőségeinek kialakításával Magyarország nem titkolt célja, hogy Európa második legnagyobb gyártó nemzete legyen. Ami a gigawattórában mért kapacitást illeti, máris a legjobb úton jár, ám a kormány szándékai nem korlátozódnak csupán a gyártásra: hazánk tevékeny részese kíván lenni  és az új technológiák megvalósításának is.

Öt év múlva ugyanitt

Kínát lehetetlen rövid távon letaszítani a trónról. A világ tíz legnagyobb akkumulátorgyártója közül hat kínai, ráadásul Peking az ellátási lánc minden szegmensét uralni tudja, a bányászattól kezdve az akkuk gyártásán át a kész autók szalagról történő kigördüléséig. Ezzel pedig a világ legnagyobb elektromos járműpiacát is ő birtokolja, a globális eladások 52 százalékával. 

A kínai hegemónia az adatok elemzése és az előrejelzések alapján 2027-ben is változatlanul uralja majd a globális e-piacot. A gigawattórában kimutatható kapacitási számok csökkenést mutatnak ugyan – ez nyilvánvalóan az USA és az EU kínai függőségtől való megszabadulásának szándékát tükrözi –, de Peking még így is a piac 69 százalékát fogja uralni. 
Ami érdekes előrejelzés: míg az USA megőrzi második helyét növekvő teljesítményével (10 százalék), addig Lengyelország a hatodik helyre csúszik vissza, ellenben Németország felkapaszkodik a harmadikra. 

Magyarország stabilan őrzi negyedik helyét, bár a prognózisok alapján 1 százalékot csökken a globális kapacitások alapján számolt teljesítmény, 

a 38 gigawattórát öt éven belül 194-re húzza fel a hazai gyártás, ezzel pedig világviszonylatban is megkerülhetetlen tényezővé válik országunk. 

A verseny kimenetele nagyban függ a nyersanyagok elsődleges feldolgozásának piacától. 

Ezen a területen Kínát nagyon nehéz lesz megütni, a függetlenedési háború pedig rengeteg pénzt fog felemészteni. 

A Bloomberg számításai szerint Európának nagyjából 102 milliárd dollárt kellene költenie ahhoz, hogy helyi ellátási láncokat építsen ki, és a kínai helyett azzal elégítse ki az egyre éhesebb akkumulátorpiacot.

Fotó: 123rf

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2023. február 09. 02:18
Mert nem 2% lesz az, hanem jó eséllyel 10 és a bezzegnyugatiaknak fog jutni az 1-2%
Jobboldali Magyar
2023. február 05. 11:11
1. https://youtu.be/pGWxV6Lm7Ww 2. A politikus egyáltalán ne legyen arrogáns! 3. A moslék ellenzék egyáltalán ne menjen a Magyar Nemzet ellen! 4. A moslék gyurcsány gyerek már említette el is lehet menni!
Sorted87
2023. február 05. 11:09
Gödön és környékén már szennyezettek a kutak, az akkumulátor gyártás miatt a földbe kerülő mérgező anyagok miatt. Ami eddig emberi fogyasztásra is alkalmas volt. Biztos hogy jó ez nekünk? Sok embernek ad munkát, de ér annyit hogy tönkre tesszük ezzel kis hazánkat és földünket?
Sorted87
2023. február 05. 11:08
Nekem lakatos. De ez hogy jön ide? Egyébként olvass utána mi zajlik a Samsung és környékén. Ja és cigány az a retkes ribanc volt aki világra szart te utolsó buta patkány ;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!