Magyarország a legjobbak között, nemzetközileg elismert minősítést kaptunk

2024. április 27. 15:13

A 2025-2027-es időszakra az S&P Global Ratings azzal számol, hogy a magyar gazdaság 2,8 százalékos reálnövekedést ér el éves átlagban – értékelte a Makronóm Intézet elemzője a péntek esti döntést.

2024. április 27. 15:13

A Standard and Poor's a várakozásoknak megfelelően megerősítette hazánk adósbesorolását, azaz továbbra is befektetésre ajánlja. Szintén jóváhagyta a stabil kilátást, vagyis közvetlen fel- vagy leminősítésre a közeljövőben nem kell számítani.

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet, mely pénzügyi kutatásokat és kötvény- és részvénypiaci elemzéseket tesz közzé. 


Az S&P Global Ratings a péntek éjjel Londonban bejelentett osztályzati megerősítéssel együtt érvényben hagyta azértékelés stabil kilátását is. 
A kategória stabil kilátása tükrözi az S&P azon várakozását, hogy  

a magyar gazdaság kilábalása, a folytatódó dezinfláció és a kamatok csökkenése középtávon segíti a kormány költségvetési konszolidációs erőfeszítéseit, elősegítve a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta stabilizálódását  

– áll a hitelminősítő indoklásában. 

A közfinanszírozás helyzete 2025-től javulni kezd

Az elemzés szerint a befektetési ajánlású osztályzat megerősítése a cég azon megítélését jelzi, hogy az idei magyar „költségvetési megcsúszás" csak átmeneti fejlemény, és a közfinanszírozás helyzete 2025-től a gazdasági stabilitás veszélyeztetése nélkül javulni kezd . 
Az S&P Global Ratings közölte: várakozása szerint a magyar kormány 2024 második felében hiteles konszolidációs programot jelent be, amely körvonalazza a költségvetési pálya megerősítéséhez vezető lépéseket, és ennek egyik szakpolitikai rögzítőeleme lesz az esetleges túlzottdeficit-eljárás lehetősége. 

Már erre az évre is jók a kilátások 

Az S&P várakozásai szerint a gazdaság az idei évben 2,2 százalékkal nőhet, amelyet a belső kereslet támogathat a reálbérek hajtotta fogyasztáson, valamint a kamatok csökkentése nyomán fokozódó beruházási aktivitáson keresztül. Ugyanakkor kiemelik, hogy a külső környezet továbbra is kedvezőtlen, elsősorban a német gazdaság irányából, amely rontja a kilátásokat. Viszont hangsúlyozzák azt is, hogy az elektromobilitással összefüggő jelentős beruházások a 2025-2027-es években érdemben gyorsíthatják a növekedést. Szintén pozitívan értékelik a tavaly decemberi megállapodást az uniós források egy részének feloldásáról, azonban a további források feloldása hosszú folyamat lehet.  

Kiemelik továbbá, hogy az energiapiaccal és -ellátással kapcsolatos bizonytalanság mérséklődött az elmúlt időszakban, köszönhetően a jelentős tárolási kapacitásnak és a szomszédos országokkal való együttműködésnek.  

A költségvetési helyzet kapcsán az S&P hangsúlyozza, hogy tavaly és idén a kamatkiadások még érdemben terhelik az államkasszát, azonban 2025-től kezdődően javulhat a helyzet. Ezzel együtt sem látnak érdemi finanszírozási kockázatot az államadósságot illetően, annak köszönhetően, hogy a hazai bankszektor mellett a háztartási szegmens, illetve a nemzetközi piacok is rendelkezésre állnak a forrásbevonásra. 

Középtávon, a 2025-2027-es időszakra az S&P Global Ratings azzal számol, hogy a magyar gazdaság 2,8 százalékos reálnövekedést ér el éves átlagban. 

Mi hajthatja a magyar növekedést? 

Az elemző cég szerint a magyar elektromosjármű-iparban és az ehhez kapcsolódó akkumulátorgyártó ágazatban eszközölt jelentős befektetések megteremtették az élénkülő növekedési dinamika feltételeit a 2025 és 2027 közötti időszakra. 
A hitelminősítő közölte: tudomása szerint ebben a szektorban a továbbiakban is jelentős közvetlen külföldi befektetések várhatók, hiszen csak tavaly 13 milliárd euró értékű invesztícióra tettek vállalást az elektromosjármű-ágazat vezető vállalatai, köztük a világ legnagyobb gyártója, a BYD. 
A magyar szuverén osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Ratings is a befektetési kategóriában, az S&P osztályzatánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. április 27. 20:52
GYURCSÁNY ELVTÁRS IDEJÉBEN A NEM JAVASOLT BEFEKTETÉSI KATEGORIAT KAPTUK!!!!!!!!!!!!!!!!! BALOLDALI PATKÁNYOK BASSZÁTOK MEG ANYÁTOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
istvanpeter
2024. április 27. 19:44
Kormányozni tudni kell, a duma nem számít!
janicsar-2
2024. április 27. 19:29
Ez a hír, annak függvényében érdekes, hogy az ellenzék szerint,katasztrofális helyzetben van a gazdaság.
letsgobrandon-2
2024. április 27. 19:13
a BMW Group Debrecen HR-marketing- és toborzási vezetője a Dehirnek. Szekeres Áron szerint folyamatosan zajlik a cégnél a toborzás, a teljes létszámot pedig jövő év végéig el szeretnénk elérni, mivel a tervek szerint 2024 szeptemberében indulna el a próbagyártás. Ismertette: jelenleg mintegy kétszáz munkatársuk dolgozik Debrecenben. Ők azok, akik a háttérmunkát végzik, gondoskodnak arról, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon. Emellett van még száz diákjuk, akik ott tanulnak, nem utaztak ki külföldre, a termeléshez közvetlenül kötődő kollégáik azonban a BMW Group németországi gyáraiban töltik a betanulási idejüket. A sorozatgyártás a tervek szerint 2025-ben indulhat el. https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/11/debreceni-bmw-gyar-megvan-mikor-indulhat-el-a-gyartas
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!