Németország felháborodott a világpiaci gázárak miatt

2022. október 15. 12:33

Németország energetikai helyzete nem túl biztató, az Északi Áramlat gázvezeték robbanása pedig csak tovább rontotta geopolitikai és gazdasági helyzetét.

2022. október 15. 12:33
null

Németország igen nehéz időkön ment keresztül az utóbbi néhány hónapban, hiszen a háború – és persze a szankciók – igencsak megnehezítették számára a gáztározói feltöltését, sőt ahogyan a Makronóm már korábban beszámolt róla, az autóipart és a vegyipart is erősen érintette ez a kettő. 

Júliusban már kitört a pánik, hiszen az éves karbantartás miatt leállt az Északi Áramlat 1 és félő volt, hogy nem is indul újra - a németek legalább is számítottak erre az eshetőségre. Ekkor Németország kétségbeesetten kezdte keresni azt, hogy hol spóroljon: ekkor léptek életbe a takarékossági intézkedések, amelyekről azóta kiderült, hogy senki nem tartja be őket.

Németország legnagyobb privát lakásüzemeltető vállalata, a Vonovia bejelentette, hogy 23:00 és 6:00 között 17 °C-ra csökkenti bérlői fűtésének hőmérsékletét, amitől 8 százalékos megtakarítást vártak. Dippoldiswalde városában egy lakásszövetkezet ennél drasztikusabb intézkedést vezetett be, miszerint,meleg vizet csak 4-8, 11-13 és 17-21 óra között biztosít a bérlőknek. Emellett a német lakosokat is felszólították, hogy spóroljanak önként és zuhanyozzanak kevesebbet - adta hírül korábban a Makronóm. 

Úgy tűnt, a terv működik, a németek valóban kevesebbet fogyasztottak. Ám - bár eddig is csökkentett mértékű gáz áramlott hozzájuk - szeptemberben, miután megsérültek a vezetékek, megszűnt a gázszállítás, így Németországnak más országokhoz kellett fordulnia gázért, többek között Norvégiához, Hollandiához és Belgiumhoz.

Németország nem elégedett a gázárakkal

Németország jelenleg rendkívüli mértékben függ az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgáztól, hogy fenntartsa iparát és gazdaságát, az Északi Áramlat gázvezeték robbanása óta pedig Németország még inkább függővé vált – állítja a ZeroHedge.

A gázvezeték felrobbanása megváltoztatta Németország teljes geopolitikai helyzetét, hiszen szinte reménytelen, hogy Németország újraindítsa kapcsolatait Oroszországgal, és újra hozzáférjen az olcsó gázhoz. Emiatt azokhoz az országokhoz kell fordulnia, akikkel jó kapcsolatot ápol, ám Németország nincs kibékülve az onnan érkező gáz csillagászati költségével.

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter szintén hangot adott annak, hogy a folyékony gáz Németországba történő szállítása igen drága. Szerinte további tárgyalásokra van szükség ahhoz, hogy csökkenjenek a gázárak.

Habeck szerint 

Habeck nem árulta el, hogy mely országokat vádolja az árak emelésével.

Borítókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
veszettfejsze
2022. október 29. 22:42
Mivel?
Alte
2022. október 28. 04:26
De hát ti hajtjátok fel az árakat.
teljesenertelmetlen
2022. október 17. 23:46
Tehát nem az oroszok miatt magasak az árak, hanem az amerikaiak és az arabok szívatnak benneteket, meg ti egymást! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
minekkellregisztralni
2022. október 17. 23:46
Kezd leesni a tantusz, hogy senki nem adott olyan olcsón gázt Európának, mint az oroszok. Csőbe húzott, kibaszott veletek az USA, így jártatok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!