Hónapokig teljesen leáll az Északi Áramlat

2022. szeptember 28. 10:41
Az orosz sajtó is foglalkozott az Északi Áramlat elleni merénylettel, és megállapítják, hogy az ukrajnai konfliktus óta először szenvedett súlyos károkat a stratégiai határokon átnyúló infrastruktúra. A csővezetékek ellenőrzése hetekig, a helyreállítás pedig hónapokig vagy akár évekig is eltarthat, ami kizárja annak lehetőségét, hogy ezen a télen Európát is ellássák. Európa azonban egyelőre különösebben nem aggódik.

Az európai országok és Oroszország is a szabotázst tartja a valószínű oknak, de egyelőre senki sem vállalta a felelősséget a támadásért, amihez viszont technológiailag kifinomult tengeralattjárókra lenne szükség. A Kommerszant is hangsúlyozza, hogy ezzel megsértették a határokon átnyúló, ráadásul Európa szívében található energiainfrastruktúra sérthetetlenségére vonatkozó status quo-t.

Az Északi Áramlat gázvezetékrendszer, amelyet arra terveztek, hogy évente akár 110 milliárd köbméter gázt szállítson Oroszországból Európába, összesen mintegy 17 milliárd euróba került a Gazpromnak és európai partnereinek. Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 az Oroszország és Európa közötti energiaháború kellős közepén áll. Válaszul az ukrajnai ellenségeskedések kirobbantása és az Északi Áramlat 2 tanúsításának befagyasztása miatt elrendelt uniós szankciókra, Moszkva történelmi mélypontra csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat, leállítva azokat először a Jamal-Európa útvonalon, majd az Északi Áramlaton keresztül.

Jelenleg az Európába irányuló szállítások csak Ukrajnán keresztül (napi 42 millió köbméter) és a Török Áramlaton keresztül történnek.

A Kommerszant megemlíti azt is, hogy az Európai Bizottság szóvivője szeptember 27-én azt mondta: az Északi Áramlatnál bekövetkező baleseteknek nincsenek következményei az európai gázellátásra. Ezt közvetően a gázár mozgások is ezt erősítik meg: a holland TTF csomóponton a novemberi határidős ügyletek a nap folyamán nagyon mérsékelten emelkedtek, és csak a Gazpromnak az Ukrajnán keresztül történő szállítás esetleges leállításáról szóló bejelentése után emelkedtek meg ugrásszerűen, 19,7 százalékkal 207 €/MWh-ra.

Hónapokig eltarthat a helyreállítás

Az Északi Áramlat rendszer meghibásodása teljesen kizárja, hogy a következő télen további szállítások történjenek Európába ezeken a vezetékeken keresztül.

A gáz kiáramlása körülbelül a hét végéig tarthat, utána a Gazpromnak fel kell vennie egy hajót a vezetékek felmérésére, és engedélyt kell szereznie erre a munkára a dán és a svéd hatóságoktól. A felmérés önmagában hetekig, de maguk a javítások hónapokig tartanának. A Gazprom nem pontosította a Kommerszantnak, hogy a vállalat tervezi-e nemzetközi szakértők meghívását a csövek ellenőrzésére.

A balesetek következményeinek kiküszöbölése 200-300 millió euróba kerülhet,

de sok múlik azon, hogy a Gazprom milyen hamar tudja megkezdeni ezt a munkát, és hogy Dánia és Svédország beleegyezik-e ebbe – írta a Kommerszant. A csővezeték minden egyes ága 177 millió köbméter technológiai gázt igényel, és a keletkező gázveszteség akár 20-30 százalék is lehet (a gáz addig áramlik ki, amíg a törés helyén a vízoszlop nyomása ki nem egyenlítődik).

A portál a továbbiakban beszámol a német reakciókról, amelyeket meglehetősen lagymatagnak minősítettek. Arról is beszámolnak, hogy a németek az ukránok részvételét teljesen kizárják a szabotázsban, inkább Oroszországra terelnék a gyanút. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 160 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Volt két kijelentés, hogy a gázvezetékkel történhet valami. Az egyik ukrán részről, a másik Biden részéről. Az orosz és európai érdek egyaránt abban volt/van, hogy a gázszállítás előbb, utóbb újra induljon. A vezetéket csak olyan valakik rongálhatták meg, akik ebben ellenérdekeltek, ehhez megvannak az eszközeik. Félő, hogy a szárazföldi vezetékeket is megpróbálják megrongálni. Az EU hülyesége, önállótlansága mára már létkérdéseket veszélyeztet. Ezen a belső hatalmaskodás nem segít.

Remélem, hogy az európai társadalmak most már megvilágosodnak.

Na igen... van az a pont, amikor a gyarmat fellázad a gyarmattartó ellen.

Én úgy látom, felétek makacsul tartja magát az az idea, hogy Európa hosszú távon képes függetlenedni az orosz energiahordozóktól, csak akarni kell.

Nem vesződtök azzal, hogy megnézzétek a Földön hol mennyi a jelenleg ismert földgázmennyiség a föld alatt, ahol van és nincs rajta a gaz Putyin mocskos mancsa, az hány évre elegendő ha innentől mindenki onnan szeretne venni. (arról már nem is beszélve, hogy a vezetékek a jelenlegi fogyasztók kapacitására lettek méretezve, de ez már bagatell apró részlet, majd megrendeljük online és kiszállítja a GLS)

Az oroszok azt mondták, le fogják állítani az Ukrajnán átjövő vezetéken a gázszállítást, mert az is veszélyben lehet. Azon eddig még jött valamennyi gáz.
Marad a török vezeték. Orbán Viktornak már megint igaza lett.......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés