Hiába a figyelmeztetés: nem takarékoskodnak a németek

2022. október 11. 8:00
Egy hét alatt a négyéves átlagnál 10 százalékkal több gázt használt el a lakosság Németországban. Pedig Habeck már alig használja a zuhanyt.

Durván csökkenteni kellene a németeknek az energiafogyasztást, ha viszonylag biztonságban akarják átvészelni az idei telet. Az energiaválságban és saját szankciós politikájának csapdájában vergődő Németország polgárai azonban az első nagyobb hideghullám beköszöntével figyelmen kívül hagyták a kormány nagyívű spórolási javaslatait, sőt az sem nagyon hatotta meg őket, hogy alkancellárjuk és gazdasági miniszterük, Robert Habeck ünnepélyesen bejelentette: öt percnél többet nem tartózkodik a zuhany alatt,  majd hozzátette, hogy a lemondásokra büszkének kell lennie a németeknek.

Úgy tűnik, nem lettek azok, vagy ha igen, azt nem a takarékoskodással érték el. A múlt héten a német háztartások és kisvállalkozások földgázfogyasztása 10 százalékkal haladta meg az adott hét négyéves átlagát. A Szövetségi Hálózati Ügynökség (Bundesnetzagentur) elnöke, Klaus Müller ismét a spórolás fontosságára figyelmeztette a felhasználókat. Mint mondta, ha ez nem történik meg,

Németországot már ezen a télen el fogja érni a gázvészhelyzet, vagyis a tározók sokkal hamarabb fognak kiürülni, mint azt bárki gondolná.

Müller szerint az egyetlen megoldás a tél beköszöntével az országos földgázfogyasztás 20 százalékos csökkentése lenne.

A Bundesnetzagentur legutóbbi jelentése szerint a legutóbbi mért héten a gázfogyasztás 10 százalékkal, heti 618 Gwh/hét-re nőtt az előző heti 483-ról. „Jelentős megtakarítások nélkül a magánszektorban is nehéz lesz elkerülni a téli gázhiányt” – mutatott rá Müller, hozzátéve: ha továbbra is emelkedik a gázfogyasztás, a tél pedig kemény lesz, az a német vállalatokra és állampolgárokra nézve egyaránt katasztrofális hatással lesz. 

Fotó: 123rf


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés