Előre félnek a németek a téltől: már most az iskolákon és a közvilágításon spórolnak

2022. július 12. 7:22
Kétségbeesett lépéseket tesznek Németországban az energiaválság leküzdésére, a lakosság türelme viszont fogytán van.

Az Oroszországból érkező szállítások drasztikus csökkentése kezd pánikot előidézni a téli időszaktól rettegő német lakosság körében. Sokan attól tartanak, hogy a hétfőn – tíz napig tartó karbantartás miatt – leálló Északi Áramlat földgázvezetéket az oroszok többé már nem fogják megnyitni, ami beláthatatlan következményekkel járna mind az ipari, mind a lakossági fogyasztókra.  

Németországban a háromlépcsős gázszabályozási vésztervből már így is a második van érvényben, ám ez hamar szintet léphet. „Feszült a helyzet a gázpiacon, és sajnos nem tudjuk garantálni azt, hogy nem romlik tovább” – mondta kedden Robert Habeck. A német gazdasági miniszter – aki a gyorsabb és ritkább zuhanyzásra szólította fel a lakosságot – szerint fel kell készülniük arra, hogy a helyzet kritikussá válik

Az energiahordozók hiánya és a gázárak elképesztő méretű emelése a szankciókhoz makacsul ragaszkodó német kormányt gyakorlatilag megoldhatatlan helyzet elé állítja.

Immár a hetek óta beharangozott takarékossági intézkedések is életbe lépnek, olyan módon, amilyen elképzelhetetlen lett volna a válság előtti években. 

A múlt héten Németország legnagyobb privát lakásüzemeltető vállalata, a Vonovia bejelentette, hogy 23:00 és 6:00 között 17 °C-ra csökkenti bérlői fűtésének hőmérsékletét, amitől 8 százalékos megtakarítást várnak. Dippoldiswalde városában egy lakásszövetkezet ennél máris drasztikusabb intézkedést vezetett be azzal, hogy meleg vizet csak 4-8, 11-13 és 17-21 óra között biztosít a bérlőknek. Az indoklás: „spórolnunk kell a télre”.

Az ilyen intézkedések a tervek szerint a közeljövőben mindennaposak lesznek – írja a Financial Times. Helmut Dady, a Német Városok Szövetsége ügyvezetője szerint a társadalom egészére kötelezőek lesznek a megszorítások, hogy a téli időszak ne torkolljon teljes káoszba. Dady sürgősségi intézkedések meghozatalát várja a városoktól,

javaslatai között szerepel a közlekedési lámpák éjjeli kikapcsolása, a meleg víz elzárása a múzeumokban és sportközpontokban, a légkondicionálók hűtésfokának maximalizálása, valamint a történelmi épületek megvilágításának szüneteltetése.

Vannak városok, ahol a vezetés már saját kezébe vette az irányítást és sajátos módon spórolnak. Lahn-Dill járásban például szeptember közepétől leállítják a meleg vizet 86 iskolában, Kölnben 23 óta után csak 70 százalékos köztéri világítás lesz, Düsseldorfban pedig ideiglenesen bezárják a Münster-Therme spa és wellnes-komplexumot. 

A német Ingatlankezelő Társaságok Szövetségének számításai szerint az energiaárak növekedése évi 1000 és 2700 euró közötti többletköltséget jelent majd egy egyszemélyes háztartásban, és 3800 eurót egy négy fős család esetén a tavalyihoz képest. Nem véletlen, hogy a lakosság körében ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a fatüzelésű eszközök, kályhák és kandallók iránt. 

Fotó: A Gazprom gázipari monopólium moszkvai székházának megvilágott ablakai az orosz háborúpárti szimbólumnak számító Z betűt jelenítik meg 2022. május 31-én este. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amit a német ipar képviselői elmondtak, abból az jön le, hogyha az oroszok teljesen elzárják a gázt, abba ők tönkremennek, és ott az orosz gáz aránya alig harmada az össz gázvásárlásuknak. A lakossági gázfogyasztás aránya még kisebb, 20% körüli lehet az összfogyasztásból, nekem ebből úgy tűnik, hogy ha a lakosság egyáltalán nem kapna gázt, az ipar akkor sem tudna túlélni. Ha ez igaz, akkor a lakosság számára a teljes gázelzárás csepegtetése inkább propaganda, felkészítés arra, hogy "csakis a lakosság érdekében" miért kell mégis kiegyezni Putyinnal.
Persze amilyen hülyék a zöldek meg a vörösök, az is benne van, hogy a végén mégiscsak szankcióznak mindent, ami orosz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés