Alapfogalmakkal sincs tisztában Márki-Zay, közgazdasági analfabétának nevezte a Magyar Nemzet

2022. január 26. 14:19

Úgy tűnik, nem csak a járulék és a járadék megkülönböztetése okoz fejtörést a baloldali politikusnak, már az áfát is keveri az szja-val.

2022. január 26. 14:19
null
Fekete Kíra

Márki-Zaynak mindegy, hogy ÁFA vagy SZJA

Most biztosan fogják a fejüket a közgazdászok és más hozzáértő emberek, hiszen a baloldali miniszerelnök-jelölt szerint a kabinet nem az általános forgalmi adót, hanem a személyi jövedelemadót téríti vissza.

Ez egy akkora közgazdasági analfabetizmus, ami még kezdő újságíró-gyakornokoktól vagy gazdaságfóbiás bölcsészektől is elfogadhatatlan lenne, nemhogy egy diplomás közgazdásztól” – adott hangot véleményének a Magyar Nemzet.

Nem ez volt az első eset, hogy a baloldali politikus összekeverte a kettőt: december közepén szintén felcserélte az áfát az szja-val – lehetséges, hogy ez nem csak egy véletlen botlás volt és a közgazdász végzettségű Márki-Zay valójában nem ismeri a különbséget?

A Magyar Nemzet szerint „vannak olyan hibák, amiket egyszerűen nem követ el valaki, ha komoly ember a szakmájában. Egy földrajztudós nem lehet annyira zavart, hogy a Kaszpi-tengert összekeverje a Csendes-óceánnal. (...) Ugyanígy

Nem ez volt Márki-Zay első botlása

Nem csak a baloldali miniszterelnök-jelölt keveri a szezont a fazonnal. Egy decemberi sajtótájékoztatón Márki-Zay tanácsadója, Simon András is nagyot hibázott: 

– olvasható a Makronóm egy korábbi cikkében. 

A tanácsadót Kunhalmi Ágnes javította ki (a harmadik baki fél percen belül), hiszen az ellenzék nem 180, hanem 270 napra hosszabbítaná meg a járadék folyósítását. Tehát amellett, hogy nem sikerült eltalálnia az álláskeresési járadék időtartamát,

Márki-Zay támogatja a migránsok nagyszámú bevándorlását is 

Nem csak az alapvető közgazdaságtani fogalmak miatt vannak kételyeink a baloldali politikus kompetenciáival kapcsolatban: az elmúlt évtizedekben szerzett keserű tapasztalatok ellenére a baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint jótékony hatásai vannak a tömeges bevándorlásnak.

Ezt ő egy példával próbálta bemutatni: a Castro idejében Floridába menekült kubaiak kapcsán kifejtette, hogy „egy nagy horderejű amerikai kutatás, és a tudósok azt állapították meg, hogy összességében inkább pozitív, mint negatív hatást gyakorolt a nagyszámú, egy időben történő bevándorlás a térség gazdasági fejlődésére” – idézte Márki-Zayt a Makronóm.

Egy dán kutatás eredményei derékba törik Márki-Zay elképzeléseit

A Koppenhágai Egyetem akadémikusainak tanulmánya szerint az etnikai sokszínűség egyáltalán nem pozitív, inkább negatív hatással van a közösségekre, mivel aláássa a bizalmat – ismertette a Makronóm a dán kutatást.

Az elemzést Peter Thisted Dinesen és Merlin Schaeffer a Koppenhágai Egyetemről és Kim Mannemar Sønderskov az Aarhusi Egyetemről végezte, annak megválaszolására, hogy a „folytatódó bevándorlás és az ennek megfelelően növekvő etnikai sokféleség” pozitív hatással volt-e a dán közösség kohéziójára – a tanulmány nemleges eredményt talált, a társadalom szövetét szétszakítja az efféle „sokszínűség”.

Nem csak az alapvető közgazdaságtani fogalmak miatt vannak kételyeink a baloldali politikus kompetenciáival kapcsolatban: az elmúlt évtizedekben szerzett keserű tapasztalatok ellenére a baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint jótékony hatásai vannak a tömeges bevándorlásnak. Ezt ő egy példával próbálta bemutatni: a Castro idejében Floridába menekült kubaiak kapcsán kifejtette, hogy idézte Márki-Zayt a . A Koppenhágai Egyetem akadémikusainak tanulmánya szerint az etnikai sokszínűség egyáltalán nem pozitív, inkább negatív hatással van a közösségekre, mivel aláássa a bizalmat – ismertette a  a dán kutatást. Az elemzést Peter Thisted Dinesen és Merlin Schaeffer a Koppenhágai Egyetemről és Kim Mannemar Sønderskov az Aarhusi Egyetemről végezte, annak megválaszolására, hogy a  pozitív hatással volt-e a dán közösség kohéziójára – a tanulmány nemleges eredményt talált, a társadalom szövetét szétszakítja az efféle .

Jelenleg minden jel arra mutat, hogy Márki-Zay azt sem tudja hogy mit beszél. Félő, hogy miniszterelnökként sem lenne ez másképp – a közgazdaságtani alapfogalmakat és hiteles kutatásokat figyelmen kívül hagyva vezetné be az új, „álláskeresési járulékot” a tömegesen beérkező „pozitív hatású” migránsok számára.

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2022. január 28. 09:37
Ezt én is észrevettem már, hogy következetesen rosszul ÁFA vissztérítésnek nevezi az SZJA visszatérítést. Felkészült ember, meg kell hagyni. Tényleg a legalapvetőbb adózási szabályokkal sincsen tisztában.
Parm
2022. január 28. 09:36
Most biztosan fogják a fejüket a közgazdászok és más hozzáértő emberek, hiszen a baloldali miniszerelnök-jelölt szerint a kabinet nem az általános forgalmi adót, hanem a személyi jövedelemadót téríti vissza. És jól mondta, ha ezt mondta. MANDINER, HÜLYÉK VAGYTOK! Értem, h karaktergyilkoslászás, de legalább jól csináljátok, barmok!
Sandman
2022. január 28. 09:36
Lehet, hogy ugyanúgy szerezte meg a közgazdász-diplomáját, mint Bangóné..?
soma100
2022. január 28. 09:35
Neki nem kell tudnia. Majd kisegítik, akik már egyszer tönkretették Magyarországot. Bod Péter Ákos - gazdaság, költségvetés, adó Bojár Gábor - gazdaság, költségvetés, adó Király Júlia - gazdaság, költségvetés, adó
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!