Márki-Zaynak nem kellenek ellenségek, erre ott vannak a tanácsadói

2021. december 16. 17:54

Rádi Balázs
Makronóm
Alapvető közgazdasági fogalmakkal nincs tisztában a baloldal miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója.

Nem mindegy, hogy járulék vagy járadék

Mint a Mandiner korábban megírta, a baloldali összefogásnak három politikus kellett hozzá, hogy harmadszorra nagy nehezen eltalálják, mit is szeretnének valójában egy keddi sajtótájékoztatón. Márki-Zay a baloldal programjáról kezdett beszélni, de valahogy nem sikerült eltalálnia, mi szerepel benne, ráadásul kiderült, hogy a szakértői stábjába nem sikerült egy valamirevaló közgazdászt leigazolnia. Simon András, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója jelentette ki, hogy 

„Most 90 nap az »álláskeresési járuléknak« az időtartama, az egyesült ellenzéknek az a célja, hogy ezt 180 napra emeljék”; csakhogy a járulékokat befizetjük, amit pedig kapunk, az az álláskeresési járadék. 

 

A tanácsadót Kunhalmi Ágnes javította ki (a harmadik baki fél percen belül), hiszen az ellenzék nem 180, hanem 270 napra hosszabbítaná meg a járadék folyósítását. Tehát amellett, hogy nem sikerült eltalálnia az álláskeresési járadék időtartamát,

egy eddig nem létező közgazdasági kifejezést is teremtett a tanácsadó, az „álláskeresési járulékot”.

A teljesség igénye nélkül felsorolunk párat a már létező járulékokból, szolgáljon a baloldali tanácsadó okulására: társadalombiztosítási járulék, nyugdíjjárulék, természetbeni egészségbiztosítási járulék, munkaerőpiaci járulék.

Megcsillant a padlássöprők zsenialitása

Ez a baki Márki-Zay stábjából senkinek sem tűnt fel. Habár a rezsicsökkentés- és minimálbér-ellenes felszólásai után nem lepődnénk meg, ha az álláskeresési járulék egy új, tervezett közteher lenne, amelyről most rántotta le a leplet a tanácsadó.

Tulajdonképpen zseniális ötlet, ebben a munkaerőhiányos időszakban, hogy az álláskeresők fizessenek. Így az állam se jár rosszul, ha azt a bizonyos „álláskeresési járulék” időtartamát 90-ről 270 napra emelik. A minimálbér-emelés és a rezsicsökkentés visszavonása mellett ez az új járulék pörgethetne fel igazán egy padlássöprő intézkedéscsomagot. 

A keddi komikus jelenetről és Márki-Zay „szakértői stábjáról” egy közismert közgazdász vicc juthat eszünkbe:

– Hány közgazdász kell egy villanykörte becsavarásához?

– Egy sem. Majd a piac megoldja.

Nem ez az első eset, hogy megkérdőjeleződött Márki-Zay szakmaisága

Az alacsony képzettségű bevándorlók befogadása nemhogy nem térül meg, de még kirívóan magas költséget is jelent az államháztartásnak, eltartásuk teherként nehezedik az őslakosok vállaira, mondta ki egy friss dán kutatás. Ez persze nem újdonság, a Makronómnak a téma sztárja, az amerikai George Borjas is elmondta, hogy a bevándorlás gazdasági hatásai korántsem mindig pozitívak. Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt Borjas kutatásait is félreérthette, amikor a migráció pozitív hatásairól értekezett – mutatott rá korábban a Makronóm.

Borítókép: Márki-Zay Péter Youtube csatornája (szerkesztett)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A sim-kártyával házaló utazó ügynök volt szerintem a valós képességeinek a csúcsa...

Bajnai szerint remekül kommunikál MZP:-)
Komolyan ezt mondta:-)))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés