Hozzászoktak a jóhoz: örökös ingyenpénzt követelnek az amerikaiak

2021. október 03. 19:29

Rekordszámú aláírás érkezett a petícióra, ami havi 2000 dolláros (615 ezer forintos) segélyt követel az amerikai szövetségi kormánytól.

2021. október 03. 19:29
null
Fekete Kíra

Követelik az ingyenpénzt Bidentől

Továbbra is gyengélkedik az amerikai munkaerőpiac, melyet a Biden-kormány által kiírt munkanélküli segélyek egyáltalán nem segítenek elő. A 2020 decembere és 2021 szeptember közt érvényben lévő heti 300 dolláros támogatás közel 7,5 millió embert érintett, azonban ezzel az összeggel sokan olyan jól jártak, hogy nem akarnak visszatérni a munkaerőpiacra.

A szövetségi kormány már eddig is elképesztő, több mint 42 000 dollárt költött fejenként a COVID-hoz kapcsolódó segélyprogramokra. Mégis amerikaiak milliói nyilvánvalóan elégedetlenek – és állandó havi 2000 dolláros (615 ezer forintos) segélyt (stimulus check) követelnek, ami jóval több az eredeti 300 dolláros összegnél. 

Az eredetileg 2020-ban létrehozott Change.org petíció, amely az ingyenpénzt követeli, továbbra is növekvő támogatást élvez, és már közelít a 3 millió aláíráshoz – a Newsweek beszámolója szerint e hatalmas mérföldkő elérése minden idők egyik legnépszerűbb Change.org petíciójává tenné. 

A petíció felszólítja a kongresszust, hogy „támogassa a családokat, a felnőttek számára 2000 dolláros, a gyerekek számára pedig 1000 dolláros azonnali kifizetéssel, és a válság idejére rendszeres tesztelésekkel”.

A petíció kiegészítése szerint a kongresszusnak olyan csekkrendszert kellene létrehoznia, amely bizonyos gazdasági küszöbértékek elérésekor automatikusan működésbe lép, és már küldi is házhoz az ingyenpénzt. 

Tulajdonképp sokkal több, az adófizetők által finanszírozott csekket akarnak. A Fee újságírója, Brad Polumbo cikkében rámutat, hogy miért olyan félrevezető ez a törekvés. 

A petíciót a #MoneyForthePeople hashtag alatt népszerűsítik, és azzal az általános érveléssel, hogy az amerikai emberek pénzügyi támogatást érdemelnek a sokak számára továbbra is nehéz időszakban. Az állandó segély koncepciója a „pénzt adni az embereknek” elképzelésen alapszik, azonban téves keretbe van foglalva – írja Polumbo.

Margaret Thatcher híres mondását idézi az újságíró, miszerint „a szocializmussal az a baj, hogy végül elfogy a mások pénze”. Valójában nagyon gyorsan elfogy.

mind matematikai értelemben, mind pedig azért, mert ezek a vállalatok rendelkeznek azokkal az erőforrásokkal, amelyekkel könnyen megkerülhetik az adókat vagy átháríthatják a költségeket” – mutat rá Polumbo.  

Biden nem a Mikulás, nem adhat végtelen ingyenpénzt

Itt az egyszerű igazság: ahhoz, hogy a munkásosztálybeli amerikaiaknak havi segélyeket adhassanak, közvetlenül vagy közvetve jelentősen meg kellene emelni az adókat, amelyeket ugyanezeknek az amerikaiaknak kellene megfizetniük. Ha másként teszünk, akkor áldozatul esünk annak, amit Ludwig von Mises közgazdász a „Mikulás-elvnek” nevezett – mutat rá Polumbo, majd idéz Mises Bureaucracy című könyvéből: 

Nem tudnak költeni, csak úgy, hogy egyesek zsebéből vesznek ki mások javára” – írja könyvében a közgazdász.

Ezért van az, hogy sok kormányzati segélyprogram valójában egyáltalán nem serkenti a gazdaságot. Egyszerűen csak átcsoportosítják a pénzt, a gazdaság egyik helyéről elveszik, és máshol osztják szét, és eközben a pénz nagy része szimplán a rossz szervezés vagy a korrupció miatt rossz zsebekbe vándorol – húzza alá Polumbo.

Az eddigiekből világossá válik, hogy senkinek sem segítünk igazán azzal, ha az egyik zsebébe pénzt rakunk, hogy aztán a másik zsebéből ugyanannyi összeget elvegyünk. A szövetségi kormány „hatékonyságát” mutatja, hogy a segély elsőkörös kiosztásakor milliárdokat küldtek halottaknak és milliókat véletlenszerűen európaiaknak, de a bűnözőknek is jutott bőven. Hasonló működési zavarok elkerülhetetlenül kísérnék a tartósabb újraelosztási rendszereket is. 

Teljesen érthető, hogy a továbbra is küszködő amerikaiakat vonzza a feltétel nélküli kormányzati segély gondolata. „Pedig az elképzelés, hogy a semmiért kapunk valamit, csak egy megnyugtató fikció – akárcsak a Mikulás” – zárja gondolatait a Fee újságírója.

Borítókép: MTI/AP/Evan Vucci (szerk.)

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Okoskata
2021. október 12. 11:27
Csak azok nem gondolnak a holnapra, akiknek nincsenek utódaik! A gondoskodó ösztönt is determinált.
MaBaker
2021. október 06. 16:49
Követeli a sok agyatlan segélyes az ingyenélést. Csak most nem a polgár jenőhö' kell menni, hanem online petíciót kell hozzá aláírni. Az egész folyamat amúgy mesterséges. A világ urai totális hatalmat akarnak a hétköznapi ember felett, ezért: - bezárják őket egy 99,7%-os túlélési rátájú vírus miatt és letiltanak minden hatékony kezelést ami már meglévő és biztonságos gyógyszereken alapulna (ivermektin, hidroxy-klorokin). Plusz bevezetnek egy oltási igazolványt - amerikában stimulus csekket (segélyt) osztogatnak boldog boldogtalannak, így inkáb nem dolgoznak az emberek, ha tehetnék sem - idő közben mivel nem dolgozik senki, bedőlnek az ellátási láncok, az árak az egekbe szöknek és legatyásodik a középosztály Itt tartunk most. Elmondom mik lesznek a következő lépések: - az anonim inetrnet megszüntetése, online igazolványok bevezetése, totális ellenőrzés és cenzúra - CBDC (central bank digital currency) bevezetése. Azaz programozható, totálisan kontrollált pénz kibocsátása. Minden pénzmozgásról azonnal tud az állam és be is avatkozhat. Egy túrórudit nem vehetsz ha nincs rendben az oltási igazolványod vagy az online tevékenységed, de gyanítom CO2 lábnyom is mérve lesz, stb. - UBI (universal basic income) avagy alapjövedelem bevezetése, ami megintcsak attól függ, hogy mennyire tart engedelmes állampolgárnak az állam És meg is érkeztünk egy még a Kínai social credit score-nál is brutálisabb elnyomó rendszerbe. Az átlag emberek teljesen függenek az államtól és minden mozdulatodat megfigyelik. Üdv a szép új világban!
KötőDániell
2021. október 06. 12:25
Ezt már mi is ismerjük : örökélet, ingyen sör.
Esvány
2021. október 06. 12:24
"Továbbra is gyengélkedik az amerikai munkaerőpiac, melyet a Biden-kormány által kiírt munkanélküli segélyek egyáltalán nem segítenek elő. A 2020 decembere és 2021 szeptember közt érvényben lévő heti 300 dolláros támogatás közel 7,5 millió embert érintett, azonban ezzel az összeggel sokan olyan jól jártak, hogy nem akarnak visszatérni a munkaerőpiacra." Ilyenkor jusson mindenkinek az eszébe, hogy a moslékellenzék is azon vergődött az elmúlt másfél évben, hogy adjunk több pénzt, meg munkanélküli segélyt az embereknek, ahelyett, hogy munkalehetőséget biztosítunk nekik, hogy a munkahelyek megmentésére és megőrzésére koncentrálunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!