Itt a vége az ingyenpénznek: Biden elzárta a pénzcsapot

2021. szeptember 9. 16:57

Írta: Takács Zsolt
Több, mint 7,5 millió ember vesztette el munkanélküli segélyét ezen a héten. Joe Biden amerikai elnök ugyanis véget vetett az eddig is óriási károkat okozó ingyenpénzosztásnak, ami miatt Amerikában az emberek nagy részének jobban megérte otthon maradni, mint dolgozni.

Több mint 7 millió állástalan ember veszítette el munkanélküli segélyét az Egyesült Államokban, mivel ezen a héten hétfőn véget értek a szövetségi támogatások – értesült a Washington Post.

A legfrissebb jelentések szerint az elmúlt hónapban az Egyesült Államokban csak 235 ezer új munkahely jött létre, ami jelentősen kevesebb, mint amire a szakértők számítottak. Ilyen kevés új munkahely utoljára 2021 januárjában jött létre. Biden a gyenge munkaerőpiacai adatokat a delta variánsra fogta, bár hozzátette, hogy a gazdasági fellendülés tartós és erős. Az Axios arra hívja fel a figyelmet, hogy

a Biden-adminisztráció éppen akkor szünteti meg az ingyenpénzosztást, amikor a delta variáns egyre nagyobb terhet ró az Egyesült Államok gazdaságára.

A Century Foundation, egy progresszív agytröszt múlt havi számításai szerint 7,5 millió ember esett ki a különböző szövetségi munkanélküli segélyprogramokból. Az agytröszt azt is megállapította, hogy a segélyek megszüntetése leginkább a színes bőrű embereket és a nőket érinti hátrányosan.

Az amerikai munkaerőpiac megerősödését jelentősen nehezítették a nagyszabású munkanélküli segélyek, mivel sokan többet kerestek semmittevéssel a heti extra 300 dolláros támogatásnak köszönhetően, mint hagyományos munkával.

A Makronóm szeptember eleji cikkében olvasható, hogy egy friss kutatásban részt vevő 1,8 millió amerikai 25 százaléka utasított el álláslehetőséget a munkanélküli-ellátási program nagylelkűsége miatt. Erre a problémára a munkaerőpiac hanyatlását megelégelő republikánus vezetők már 2021 májusában is felhívták a figyelmet. Már 2021 tavaszán is óriási nehézséget jelentett a cégeknek az új munkaerő felvétele, mivel sokan jobban kerestek a Biden-segéllyel, mintha dolgoztak volna – írtuk a Makronómon.

Biden bőkezű segélyei nem kizárólag a munkaerőpiacot sújtották, hanem az amerikai gazdaság egészét is. Blake Hall, az ID.me igazgatója például úgy nyilatkozott az elmúlt hetekben, hogy

az Egyesült Államok több mint 400 milliárd dollárt vesztett a segélyekkel való visszaélések miatt.

A szakértők szerint ennek a kiszórt ingyenpénznek a jelentős része személyes adatokkal való visszaéléseken keresztül külföldi bűnszervezetekhez került – olvasható egy korábbi Makronóm cikkben.

Biden ingyenpénze és az általános mentőcsomagok, tehát nemcsak a hazai munkanélkülieket segítették, ugyanis egy júliusi Makronóm írásban is rávilágítottunk, hogy a pandémia ellenére a külföldi munkavállalók tavaly több mint 500 milliárd dollár küldtek haza az Egyesült Államokból.

A nemzetközi baloldal kísérlete, miszerint tevékenység és aktivitás nélkül járjanak jövedelmek az embereknek, oda vezetett, hogy Amerikából a külföldi hátterű dolgozók az otthon maradással megszerzett pénzeket hazautalták, vagy a rászorulókat internetes csalók verték át. Fenntartható segítséget a segély nem jelentett, miközben számos amerikai cégvezető arra panaszkodott, hogy 2021 problémája a munkaerőhiány járványa. Számos amerikai szakmai szervezet szorgalmazta az extra ingyenpénz eltörlését. Jól ismert, hogy volt olyan gyorsétterem, amely azért is pénzt kínált, hogy valaki megjelenjen az állásinterjúkon.

(Borítókép: MTI/EPA/Eugene Garcia)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És az idén várható 1,8 millió bevándorló milyen segélyt fog kapni és kiknek a rovására?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés