Itt a vége az ingyenpénznek: Biden elzárta a pénzcsapot

2021. szeptember 09. 16:57

Több, mint 7,5 millió ember vesztette el munkanélküli segélyét ezen a héten. Joe Biden amerikai elnök ugyanis véget vetett az eddig is óriási károkat okozó ingyenpénzosztásnak, ami miatt Amerikában az emberek nagy részének jobban megérte otthon maradni, mint dolgozni.

2021. szeptember 09. 16:57
null
Takács Zsolt

Több mint 7 millió állástalan ember veszítette el munkanélküli segélyét az Egyesült Államokban, mivel ezen a héten hétfőn véget értek a szövetségi támogatások – értesült a Washington Post.

A legfrissebb jelentések szerint az elmúlt hónapban az Egyesült Államokban csak 235 ezer új munkahely jött létre, ami jelentősen kevesebb, mint amire a szakértők számítottak. Ilyen kevés új munkahely utoljára 2021 januárjában jött létre. Biden a gyenge munkaerőpiacai adatokat a delta variánsra fogta, bár hozzátette, hogy a gazdasági fellendülés tartós és erős. Az Axios arra hívja fel a figyelmet, hogy

a Biden-adminisztráció éppen akkor szünteti meg az ingyenpénzosztást, amikor a delta variáns egyre nagyobb terhet ró az Egyesült Államok gazdaságára.

A Century Foundation, egy progresszív agytröszt múlt havi számításai szerint 7,5 millió ember esett ki a különböző szövetségi munkanélküli segélyprogramokból. Az agytröszt azt is megállapította, hogy a segélyek megszüntetése leginkább a színes bőrű embereket és a nőket érinti hátrányosan.

Az amerikai munkaerőpiac megerősödését jelentősen nehezítették a nagyszabású munkanélküli segélyek, mivel sokan többet kerestek semmittevéssel a heti extra 300 dolláros támogatásnak köszönhetően, mint hagyományos munkával.

A Makronóm szeptember eleji cikkében olvasható, hogy egy friss kutatásban részt vevő 1,8 millió amerikai 25 százaléka utasított el álláslehetőséget a munkanélküli-ellátási program nagylelkűsége miatt. Erre a problémára a munkaerőpiac hanyatlását megelégelő republikánus vezetők már 2021 májusában is felhívták a figyelmet. Már 2021 tavaszán is óriási nehézséget jelentett a cégeknek az új munkaerő felvétele, mivel sokan jobban kerestek a Biden-segéllyel, mintha dolgoztak volna – írtuk a Makronómon.

Biden bőkezű segélyei nem kizárólag a munkaerőpiacot sújtották, hanem az amerikai gazdaság egészét is. Blake Hall, az ID.me igazgatója például úgy nyilatkozott az elmúlt hetekben, hogy

az Egyesült Államok több mint 400 milliárd dollárt vesztett a segélyekkel való visszaélések miatt.

A szakértők szerint ennek a kiszórt ingyenpénznek a jelentős része személyes adatokkal való visszaéléseken keresztül külföldi bűnszervezetekhez került – olvasható egy korábbi Makronóm cikkben.

Biden ingyenpénze és az általános mentőcsomagok, tehát nemcsak a hazai munkanélkülieket segítették, ugyanis egy júliusi Makronóm írásban is rávilágítottunk, hogy a pandémia ellenére a külföldi munkavállalók tavaly több mint 500 milliárd dollár küldtek haza az Egyesült Államokból.

A nemzetközi baloldal kísérlete, miszerint tevékenység és aktivitás nélkül járjanak jövedelmek az embereknek, oda vezetett, hogy Amerikából a külföldi hátterű dolgozók az otthon maradással megszerzett pénzeket hazautalták, vagy a rászorulókat internetes csalók verték át. Fenntartható segítséget a segély nem jelentett, miközben számos amerikai cégvezető arra panaszkodott, hogy 2021 problémája a munkaerőhiány járványa. Számos amerikai szakmai szervezet szorgalmazta az extra ingyenpénz eltörlését. Jól ismert, hogy volt olyan gyorsétterem, amely azért is pénzt kínált, hogy valaki megjelenjen az állásinterjúkon.

(Borítókép: MTI/EPA/Eugene Garcia)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apika2
2022. április 13. 20:12
Azért kellett elvenni az őslakosoktól, hogy a bevándorlóknak jusson... :-) Ezt akárhonnan nézzük, mindenhogy ostobaság. Az ingyenpénz is, a korlátlan bevándorlás is...
123321
2021. szeptember 15. 15:24
értenek a gazdasághoz a balosok... :D
Gèbi
2021. szeptember 15. 15:23
Jéé, hát ez meg hogy lehet, ha van segély akkor az emberek egy része nem dolgozik? Ki gondolta volna! Na és az emberek melyik része a hunyó?
OberEnnsinnen
2021. szeptember 13. 23:35
A TRUMP ELLEN A MÉLYÁLLAM WALL STREET-URAK FELLÁZÍTOTT-USZÍTOTT FEKETÉK MÁRA LECSILLAPODTAK, TEHÁT: ENNYI VOLT...FÉKEKET BE.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik