Szalai Zoltán: Hiába mondják Brüsszelben, hogy van vita, csak egyféle véleménynek engednek teret

2024. április 27. 22:35

Az MCC főigazgatója szerint a vita megszűnése rossz hatással lesz a tudományra, a gondolkodásra és az intellektuális fejlődésre is.

2024. április 27. 22:35

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az M5 Ez itt a kérdés című műsorának vendégei Szalai Zoltán MCC-főigazgató, Gát Ákos Bence, az MCC európai uniós ügyekért felelős vezetője, Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója és Kavecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnök-főigazgató voltak. 

A cancel culture, a vitatér beszűkítése vagy a kontaktbűn Nyugat-Európában már évekkel ezelőtt megjelentek, múlt héten azonban a magyar közvélemény is megtapasztalhatta ezeket a jelenségeket a brüsszeli Nemzeti Konzervativizmus Konferencia betiltása kapcsán. A fentebbi témákról és a liberálisok által a saját érdekeiknek megfelelően értelmezett szólásszabadságról beszélgettek a vendégek. 

Ezt is ajánljuk a témában

Gát Ákos Bence elmondta, hogy Brüsszelben nagyon lehangoló a helyzet, ugyanis Brüsszelben a szólásszabadságot úgy értelmezik, hogy bizonyos véleményeket el lehet mondani, és ahhoz minden támogatást megadnak, bizonyos más véleményeket pedig tiltani akarnak. Kiemelte, hogy ezt nem csak a múltkori konzervatív rendezvényen lehetett megtapasztalni, csak ott volt a leglátványosabb. Kiemelte, hogy ezt minden nap tapasztalják Brüsszelben, és hozzátette, hogy az MCC brüsszeli irodájában pedig azon próbálnak fáradozni, hogy 

a fősodortól eltérő véleményű tudósok és szakemberek is elmondhassák véleményüket.

Bauer Bence szerint a belga alkotmány formálisan szavatolja a szólásszabadságot, azonban a gyakorlatban ez egyáltalán nem érvényesül. Szerinte igyekeznek bizonyos véleményeket a diszkurzív téren kívül rekeszteni, tehát vannak bizonyos vélemények, amik elfogadottak, amik pedig attól eltérnek, azokat szankcionálják. 

Kavecsánszki Ádám elmondta, hogy számára újdonság erejével hatott a konferencia betiltása. Hozzátette, hogy a Polgári Magyarországért Alapítvány brüsszeli képviseletének kollégái mondták neki, hogy azért ne hasson rá az újdonság erejével Brüsszel szólásszabadság értelmezése,

 ugyanis nekik ezzel nap mint nap találkozniuk kell. 

Kavecsánszki elmondta, hogy ami Magyarországon elképzelhetetlennek tűnik, az Brüsszelben minden napos dolog. 

Ezt is ajánljuk a témában

Szalai Zoltán kifejtette, hogy a tudományok és a gondolkodás kialakulásának alapja a dialógus volt, egészen az ókortól kezdve. Kiemelte, hogy a gondolkodás és a tudományok fejlődésében nagyon fontos szerepet töltött és tölt be mind a mai napig a vita, ugyanis a tézis-antitézis tengelyen tudunk egyről a kettőre lépni. Azonban napjainkban szerinte hiába mondják azt, hogy vita van, az a helyzet, hogy egyféle vélemény van, a fősodortól eltérő meglátásokat pedig igyekeznek a diskurzuson kívül szorítani. Szalai Zoltán szerint ennek a több ezer éves tradíciónak a megszűnése 

rossz hatással lesz a tudományra, a gondolkodásra és az intellektuális fejlődésre is. 

A beszélgetést az alábbiakban tekintheti meg: 

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. április 28. 12:41
Az orbanisztáni közmédiéban 14 év óta csak hamis-hazug rezsimpropagandát lehet hallani. Ellenzéki nem szólalhat meg. "ami Magyarországon elképzelhetetlennek tűnik, az Brüsszelben mindennapos dolog"
Tommaso
2024. április 28. 12:39
Az orbanisztáni közmédiában 14 év óta csak hamis-hazug rezsimpropagandát lehet hallani. Ellenzéki nem szólalhat meg. "ami Magyarországon elképzelhetetlennek tűnik, az Brüsszelben mindennapos dolog"
Tommaso
2024. április 28. 12:38
A pártállami diktatúra 2.0-t létrehozó ORBÁN HAZUDIK. Elődei legalább nem hivatták magukat demokratának. Elismerték , hogy a rendszerük (proletár)diktatúra.
Tommaso
2024. április 28. 12:34
"" csak egyféle véleménynek engednek teret" Hát igen, ilyen ez az ORBÁNI PÁRTÁLLAMI DIKTATÚRA. VAn olyan, hogy a közmédiában egy kéthónapos választási kampányban öt percet, de van, hogy NULLA PERCET kapnak az ellenzéki pártok. Egész évben, minden nap, egész nap csak a hamis-hazug kormányzati propaganda ömlik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!