A napelemek jövője: lehúzható és ragasztható panelek

2021. június 06. 15:06

A szingapúri Maxeon Solar Technologies egy olyan innovatív napelemes megoldással rukkolt elő, mely gyökeresen megváltoztathatja a napelemekről eddig kialakult képet.

2021. június 06. 15:06
null

Az elmúlt 50 évben a napenergia-piac szinte kizárólag az üvegfelületű panelek építésére és forgalmazására korlátozódott. Mivel a napelemek költségei drasztikusan csökkentek, így sok helyen vált elérhetővé ez az energiaforrás. Azonban a jelenlegi napelemek méreteik miatt sok alacsony terhelhetőségű tető típusnál nem alkalmazhatóak.

Úgy tűnik, van megoldás!

A megálmodott Maxeon Air technológiával most olyan napelemeket tudnak gyártani, melyek vékonyak, könnyűek és közvetlenül a tetőre tapadnak. Az alumíniumkeretek, állványok és horgonyok nélküli „lehúzható és ragasztható” panelek súlya körülbelül 6 kg/m2, mely kevesebb, mint a fele a hagyományos napelemek súlyának. Így olyan alacsony teherbírású épületek tetején is lehet alkalmazni, melyekre eddig hagyományos napelemek nem kerülhettek volna.

A panelek fém alapokkal és feszültségmentesített cellákkal vannak összekötve, ellenállnak a korróziónak és rendkívül hajlékonyak. A napelemek összhatékonysága 20,9 százalékos, és az árnyéktűrést is beleépítették a rendszerbe, azaz árnyékban is képes áramot termelni, mely egyedülálló képességnek számít.

A vállalat állítása szerint egyedülálló terméket hoztak létre, ami teljesen új piaci lehetőségeket nyithat meg. Az alacsony teherbírású épülettetők óriási kihasználatlan potenciállal bírnak, valamint a lakossági háztetők, úszó napfarmok és az e-mobilitás is lehetséges felhasználás lehet a vállalat szerint. 

Öt év kutatás és fejlesztés után júliusban debütál a Maxeon Air technológia, amelyet már az év második felében néhány kiválasztott projektre telepítenek Európában, általánosan pedig 2022 elejétől lesz elérhető.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!