A naperőművekre a nagytőke is rámozdult

2024. február 10. 14:07

Meglehetősen mozgalmas a nagyobb méretű, vagyis nem a háztartási, hanem már a nagyobb kategóriába tartozó naperőműprojektek adásvétele. Azonban a közelmúltban bejelentették: az MVM elővásárlási jogot kap az ilyen tranzakciók során, amennyiben külföldi tulajdonos érdeklődik egy hazai napelempark iránt.

2024. február 10. 14:07

A naperőművek tranzakciós piaca felfutás előtt áll, mivel eladói és vevői oldalon is sok a szereplő a hazai pályán – mondta Simonyi Tamás, a KPMG szenior igazgatója a társaság február 7-én megtartott, Naperőművek értékesítésének és finanszírozásának kihívásai című üzleti beszélgetésén, ahol több mint 100 magyar és külföldi piaci szereplő képviseltette magát.  

Egyre több az ilyen nagyobb naperőművek eladásában vagy vételében érdekelt piaci szereplő, mivel Magyarországon  

az elmúlt években 2 gigawattnyi összes kapacitású nagy naperőmű épült.  

(Ezalatt nem a háztartási méretű, hanem a nagyobb, egybefüggő napelemparkokat kell – a szerk.)  

Ezek a napelemparkok jellemzően 5 és 100 megawatt közötti kapacitásúak, ráadásul az eddigihez képest további 1 gigawattnyi nagyobb erőmű van jól előkészített, akár már ebben a fázisban értékesíthető (úgynevezett ready to build) szinten. Emellett várhatóan egyre nagyobb számban fognak megjelenni a piacon a (főként akkumulátoros) tárolókapacitással is ellátott, tehát sokkal rugalmasabb villamosenergia-termelők. 

A hazai nagyvállalatok is rámozdultak a lehetőségre 

A KPMG üzleti reggelijén elhangzott, hogy az érdeklődés már a vevői oldalon is erős. A hazai és külföldi szakmai invesztorok folyamatosan monitorozzák a befektetési lehetőségeket. Továbbá a villamosenergia-árak elmúlt években tapasztalt volatilis ármozgása miatt  

számos magyar nagyvállalat ismerte fel, hogy a napenergiával komoly lépéseket tehet a költségek és az ebből fakadó pénzügyi kockázatok csökkentéséért. 

A siker esélyét ebben az üzletben növeli, ha az eladói oldal idejében megteszi a szükséges lépéseket a tranzakció előtt.

Kérdőjelek a hazai szabályozásban 

A tranzakciókat lelassíthatja, a felkészülést pedig különösen indokolttá teszi, hogy 2024 januárjától a magyar állam elővételi jogot létesített a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) számára, ha a potenciális vevő külföldi illetőségű. E jog gyakorlásának a részletei még nem ismertek, a piaci szereplők a következő hónapokban feltehetőleg több körben konzultálnak erről a döntéshozókkal.  

Az eseményen az elővásárlási jog létesítéséről és működéséről dr. Alföldy-Boruss Márk, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára tájékoztatta a konferencia résztvevőit. 

Banki hitelhez villamosenergia-vásárlási szerződés szükséges  

Ugyanakkor a tranzakciók létrejöttét megkönnyíti, hogy a finanszírozó bankoknak alapvetően jók a tapasztalatai naperőműprojektek hitelezésével – derült ki a konferencia panelbeszélgetésén.A hitelintézetek természetesen törekszenek a hitelkockázatok csökkentésére, maguk is igénylik az alapos átvilágítást, és általában elvárják, hogy a tranzakcióban érintett kapacitás 70-80 százalékára legyen érvényes villamosenergia-vásárlási szerződése (PPA) az erőműnek.

 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2024. március 29. 08:49
Az utóbbi időkben azt vettem észre, hogy ha süt a nap, akkor azonnal bekapcsolják a csúcsidőn kívüli központilag vezérelt bojleremet. Jó mi? Eladják nekem a napsütést. (csak velem beszopták, mivel napkollektor is van a bojleren, így csak keveset tudnak rám tukmálni a felesleges ingyen áramukból) Valamit még igazán kitalálhatnának a levegő eladására is.
kizokkentido
2024. február 10. 15:11
Néhány éve még a szakemberek (egy része) is arról próbáltak meggyőzni mindenkit, hogy a napelem semmire sem jó és különben is nem lehet a meglévő rendszerbe illeszteni.
Kybon
2024. február 10. 14:57
"A hazai és külföldi szakmai invesztorok folyamatosan monitorozzák a befektetési lehetőségeket." Vagyis, hogy hol lehet befedni a termőföldet betonaljzatra szerelt, soha meg térülő karbonlábnyomos, újrahasznosíthatatlan, energiamérlegében fenntarthatatlan kínai panelekkel? Vagy csak én nem értem, az urak miből vesznek hetes bömbit a virtuális nyereségből a nyersanyagok elfogyása és a klímakáosz beköszönte előtt pár évvel? Elnézést...
Mandiner444hu
2024. február 10. 14:09
Napfény járja át a szívem újra. Csak egy szál bikinit hoztam el az útra. Újra érzem a balatoni lázat. Budapest várhat míg vége van a nyárnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!