Máris meghaladta a magyar napenergia-kapacitás a 2030-ra kitűzött célt

2024. január 13. 05:59

Magyarország napenergia-kapacitása jelentősen nőtt, elérve a 5600 megawattot, ami meghaladja az eredetileg 2030-ra várt célt. Az ipari naperőművek és a háztartási méretű létesítmények együttesen járulnak hozzá ehhez a növekedéshez.

2024. január 13. 05:59

Már idén rendelkezésre állhat a 2030-ra várt napenergia-kapacitás, hiszen az új éves csúccsal, 5600 megawatt fölé emelkedett. A következő évtized elejére 12 gigawatt, azaz a korábbi vállalás kétszerese a kitűzött cél. A Napenergia Plusz Program által a kormány jelentősen ösztönöz a zöldenergia-termelésre és annak eltárolására. 

Az átviteli rendszerirányító Mavir előzetes adatai szerint 2024 elejéig 5649 megawatt napelemes kapacitást kapcsoltak rendszerbe Mag yarországon. Az ipari naperőművek 3332 megawattját a háztartási méretű létesítmények 2317 megawattja egészíti ki. „A 2023-as növekedés nemcsak bármely korábbi esztendő adatát múlja felül, hanem több új teljesítmény létesítését is takarja annál, mint amennyi 2020-ig kiépült (1415 megawatt).  

A tavalyi bővülés közel fele-fele arányban származott az ipari és a háztartási méretű erőművek üzembe helyezéséből” 

 – jelzik a Mavir adatai.  

Kiemelték, az 50 kW feletti naperőműparkok múlt nyáron érték el eddigi teljesítményük csúcsát, augusztus 12-én már több mint 2731 megawattot termeltek. 

A zöldenergia további térnyerése a cél 

Tavaly több mint negyedmillió háztartási méretű kiserőmű állt szolgálatban Magyarországon. Ezt azt jelenti, hogy negyedével több ilyen létesítmény működik országunkban, mint amennyit 2030-ra jósolt a korábbi becslés.A népszámlálási adatok szerint a 2010 után épült, legalább 100 négyzetméteres lakóingatlanok több mint negyedén van napelem. 

A háztartásoknak lehetőségük van egy 75 milliárd forint keretösszegű támogatásra pályázni, amennyiben napelemet és energiatárolót egyszerre tartalmazó modern rendszereket szeretnének üzembe helyezni. 

A zöldenergia használatának további térnyerését a kormány számos kedvező változással, szabályozási és pénzügyi eszközzel ösztönzi a kormány.  

A Napenergia Plusz Program jóvoltából a lakossági felhasználók körében is folytatódhat a napenergia lendületes térnyerése Magyarországon. 

A zöldenergiában rejlik a magyar gazdaság jövője 

Az időjárásfüggő megújulók gyors elterjedése komoly kihívások elé állítja a hálózatüzemeltetőket és a rendszerirányítót. A Mavir a tavalyelőtti 293-hoz képest 2023-ban 1045 negyedórában tapasztalt 400 megawattot meghaladó kiegyenlítetlenséget. Jelentősen megszaporodtak a nulla vagy negatív áras órák is a hazai áramtőzsdén, 2023-ban 96 volt belőlük, több, mint a megelőző tíz évben összesen. A megújuló teljesítmény ugrásszerű növekedéséhez jelentős hálózati és tárolói beruházásokkal szükséges alkalmazkodni az ellátás biztonságának megőrzése érdekében – hangsúlyozta az Energiaügyi Minisztérium (EM). 

A tárca megerősítette:  

az áramhálózati beruházások területén újabb fokozatra kapcsolnak, így egyre több helyszínen kezdődhet meg az alállomási és távvezetéki korszerűsítés, valamint a kapacitásbővítés. 

A következő évekre tervezett fejlesztések további több ezer megawattnyi zöldenergia-termelő teljesítmény biztonságos befogadását alapozzák meg. 

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, a termelés és a saját célú felhasználás, amelyek elősegítését a kormány kiemelt feladatként kezeli, nemcsak energiapolitikai-klímavédelmi, hanem gazdasági-versenyképességi okokból is. 

 

Címlapfotó: MTI 

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 


 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2024. január 21. 15:49
Süss fel Nap, fényes Nap! ... :-))
Kozmosz
2024. január 16. 22:54
Tényleg, survivor? Akkor hogyan jellemeznéd?
survivor
2024. január 16. 21:19
A "kapacitas" az nem LEADOTT amper....
survivor
2024. január 16. 21:18
Es akkor kitört az XYZ vulkán... A beeső napsugárzas felére csökkent... ( Időutazó 2030 ból..:-))) )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!