Árrobbanáshoz vezetett a hirtelen megnövekedett kereslet a lítium-ionos akkumulátorok iránt

2021. április 07. 05:38

A Benchmark Mineral Intelligence értékeléséből kiderült, hogy a kínai lítium-karbonát ára a tavalyi mélypont után 2021-ben ismét felívelőben van. Az idei év első két hónapjában 68 százalékkal ugrott meg az ára a lítium-karbonátnak. Olyan magas volt a lítium-ionos akkumulátorok iránti igény, amelyhez hasonló eredményre utoljára 2019. júniusában volt példa.

2021. április 07. 05:38
null

A januári igény 12 GWh-t tett ki, ami közel 320 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos hónapjához képest, amikor a világ a COVID-19 első hullámát élte meg. A megnövekedett igény mögött az lítium-ionos akkumulátorok fejlődése is állhat, hiszen az üzemidő a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően közel 500 százalékkal nő évente.

A kínai lítium-karbonát árának emelkedése, amely 2018 áprilisa óta most először haladja meg a lítium-hidroxid árak értékeit, 2021 januárjában megdöntötte a második legnagyobb rekordot Londonban.

Az éves súlyozott átlag szerint a lítium-hidroxid ára 8 százalékkal emelkedett az előző év azonos napjához képest, míg a lítium-karbonát ára 17,1 százalékkal.

Összegezve elmondható, hogy mind a 11 lítium fajta ára regisztráltan emelkedett 2021 februárjában, mivel minden lítiumos vegyianyagot gyártó vállalat világszerte elkezdte eladni a készleteit, hogy feltöltsék a további megrendeléseket 2021 második negyedévének végéig. Ugyan egyre többen kezdenek a lítiumba befektetni, de a három évig tartó árzuhanás következtében még mindig nincs elég tőke a piacon, ami az akkumulátorok növekvő kereslete miatt még nagyobb áringadozásnak lesz ezentúl kitéve.

A cikk szerzője Blősz Dalma
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!