A fenntarthatóságra koncentrál a dél-koreai akkumulátorgyártó

2021. május 20. 00:04

Az SK Innovation Co., vezető dél-koreai elektromos akkumulátorgyártó azt tervezi, hogy gyorsabb ütemben valósítja meg a környezetbarát technológiákra való átállást.

2021. május 20. 00:04
null

A vállalat az idei évtől az értékesítési volumen növekedésére számít, 4,5 milliárd dolláros bevétellel. Ezt az összeget a létesítmények kapacitásának bővítésére és a pénzügyi stabilitásának megőrzésére szeretné fordítani. Tavaly óta a cég sikeresen ér el növekedést olyan új területeken is, mint a biotechnológia, a félvezetők és a hidrogén-üzemanyag.

Békét kötött az SK és az LG

Áprilisban az SK Innovation Co. tisztázta kétéves jogvitáját az LG Energy Solutionnal, mely az akkumulátorokkal kapcsolatos kereskedelmi jogsértés miatt robbant ki. A megállapodás értelmében az SK 1,8 milliárd dollárt fizet ki az LG Energy Solutionnak. Abban is megegyeztek, hogy minden további jogi eljárást mellőznek egymással szemben és a következő évtizedben nem indítanak újabb pert. A helyzet rendezése után az SK már teljes figyelmével a zöld átállásra koncentrál, és üzleti stratégiáját is ennek rendeli alá. 

Átalakítják a cég portfólióját

Ennek érdekében a vállalat 2,1 milliárd dollár értékben vásárolt részvényeket két leányvállalatától, az SK IE Technology-tól és az SK Lubricants-tól. Ezenkívül 2019-ben az SK Innovation Co. eladta részesedését két perui gázmezőben, az argentin Pluspetrol gázipari vállalatnak. Elindította az első nyilvános részvénykibocsátását a SK IE Technology vállalatnak a koreai tőzsdén, mely az elmúlt négy év legsikeresebb tőzsdei bevezetése volt. Ezzel a leányvállalat 1,1 milliárd dollár nyereséget hozott az SK Innovation Co-nak. 

A cég emellett megválik az SK Lubricant részvényeinek 40 százalékától, melyeket 980 millió dollárért adott el az IMM Private Equity-nek. A sikeres üzleten fellelkesülve az SK Innovation értékesíteni szeretné az SK Global Chemical részvényeinek is 49 százalékát, hogy ezentúl inkább a fenntarthatósággal kapcsolatos kezdeményezésekre összpontosíthasson. Az eladásból az SK közel 2 milliárd dolláros nyereségre számít.

Fenntartható beruházási tervek

Az SK Innovation a tranzakciókból várható 4,5 milliárd dolláros bevételt további EV, azaz elektromos járművekben használatos, akkumulátorgyárak felállítására kívánja felhasználni. A fenntarthatósági célok részeként az SK Innovation szeretne környezetbarátabb termékeket fejleszteni, például hidrogén üzemanyagcellákat. 

Több beruházás is várható az Egyesült Államokban, hogy az ottani termelési kapacitás is növekedni tudjon, és már toborozzák a munkaerőt a két legújabb georgiai üzembe. 2025-ig a tervek szerint két további gyárat épít a cég Amerikában, közel 6.000 új munkahelyet teremtve.

A múlt hónapban az SK a Hyundai Motor Group vállalattal együttműködve fejlesztett ki hibrid EV akkumulátorokat, ezzel is előmozdítva a járműtechnológia fenntarthatóságát. Az SK Innovation másik leányvállalata, az SK Incheon Petrochem folyékony hidrogénüzemet hozna létre, 30.000 tonnás éves termelési kapacitással. Az anyavállalat pedig szintén egy 16 milliárd dolláros beruházással folytatja hidrogén-üzemanyag üzletágának bővítését. 

További fontos beruházásként megnyitják harmadik magyarországi akkumulátorgyárukat is a Fejér megyei Iváncsán. Ezzel az SK Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását valósítja meg. A 681 milliárd forintos fejlesztéssel 2.500 új munkahelyet hoznak létre. De szintén a beruházásnak köszönhetően a környék vállalkozásai komoly beszállítói lehetőségekhez juthatnak, a gyár környékén pedig hatalmas közlekedési és energetikai infrastruktúra-fejlesztést tervez a kormány. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!