A magyar kreatív ipar fejlesztését célzó megállapodást kötött a kormány és a Művészeti Egyetem

2019. március 08. 13:07

A hazai kreatív ipar megerősítését célzó együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2019. március 8-án. A megállapodás célja a hazai kreatív iparban rejlő lehetőségek kiaknázása a magyar vállalkozások megerősítése, a stabil foglalkoztatás és a bérnövekedés támogatása érdekében.

2019. március 08. 13:07
null

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium célja a magyar lakosság életminőségének növelése. A Minisztérium gazdaságstratégiáért való felelősségi körében eljárva éppen ezért támogat minden olyan kezdeményezést, amely közelebb visz e célkitűzések megvalósulásához. 

A kreatív ipar olyan terület, amely ösztönzi a világszerte híres magyar leleményesség kibontakozását, teret ad az innovációnak, valamint hozzájárul a környezet élhetőbbé tételéhez, az „okos” magyar megoldások hazai és nemzetközi sikeressé válásához. A kreatív ipar mint magas hozzáadott értéket termelő ágazat emellett hozzájárul a hazai vállalkozások megerősítéséhez, a magyar bérek növekedéséhez és a stabil foglalkoztatáshoz.

Ennek jegyében az innovációért és technológiáért felelős miniszter

2018 novemberétől kreatív ipari ügyekért felelős miniszteri biztost nevezett ki Fülöp József, a MOME rektora személyében.

A MOME a világ élvonalbeli design egyeteme, amely folyamatosan megújuló oktatási és kutatás-fejlesztési intézményként korunk aktuális kihívásaira ad innovatív válaszokat. Világszínvonalú, versenyképes oktatási és innovációs központként aktívan alakítja a kreativitásra építő, emberközpontú jövőt. 

A 2019. március 8-án (pénteken) aláírt, a MOME és az ITM közötti együttműködési megállapodás megerősíti a felek szándékát a további közös munkát illetően, illetve kijelöli annak főbb irányait. A további együttműködési területek közé tartozik a szektor szereplőivel való közös gondolkodásra lehetőséget teremtő, rendszeres időközönként megrendezésre kerülő Kreatív Ipari Kerekasztal megalapítása, amely első feladatai között szerepel a szegmens szereplői számára elfogadható kreatív ipari definíció, valamint fogalomtár (kreatív ipari szótár) létrehozása, a kreatív iparhoz kötődő szabályozások felülvizsgálata, valamint együttműködés számos, a hazai vállalatokat segítő stratégiai projektben. A MOME részt vesz továbbá az ITM és az EMMI által életre hívott Tanítsunk Magyarországért programban is, elsősorban kreatív innovációs és design kompetenciák átadásával.

Fotó: Szalai Ádám

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta, hogy a kreatív ipar jelentősége Magyarországon már most sem elhanyagolható: nemzetgazdasági szinten a foglalkoztatottaknak már 2016-ban is 4 százaléka dolgozott az ágazatban, amely a GDP 6,5 százalékát adta, és a nemzetközi folyamatok alapján a szegmens további növekedése várható. Ráadásul, a területben sokkal több potenciál rejtőzik, mint elsőre gondolnánk:

nemcsak kreatív iparunk lehet, a cél, hogy az iparunk is legyen kreatív.

Ehhez olyan szereplőkre van szükségünk, mint például a MOME, amely oktatási és mindennapi gyakorlatában is komoly szemléletformálással járul hozzá a hallgatók, a magyar munkavállalók és általában a társadalom jóllétéhez.

Fülöp József, a MOME rektora szerint a megállapodás segíti a MOME által nyújtott korszerű és a digitalizáció korában egyre fontosabbá váló felkészültséget a társadalom számára minél szélesebb körben hasznosítani. A MOME az a design egyetem – hangsúlyozta Fülöp József rektor –, amely nemzetközi szinten is látható képzéseivel és kutatásaival a technológia robbanásszerű fejlődése közepette segít eligazodni, a folyamatokat érteni, az új kihívásoknak megfelelni. Az általa nyújtott tudással jövőbiztos munkahelyeket tud teremteni, melyek az emberi kreativitás gépekkel nem helyettesíthető jelenlétére alapulnak. 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!