A MOL veszi át a hulladékszállítást az államtól

2022. július 16. 09:51

A kormány célja a körforgásos gazdaság fejlesztése, amelyben a keletkező hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra. Ennek érdekében jövő júliustól úgy alakul át a hazai hulladékgazdálkodás rendszere, hogy abban az állam helyett egy magáncég lesz a főszereplő - áll a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében.

2022. július 16. 09:51
null

Új időszak kezdődik a hulladékgazdálkodásban

A MOL Nyrt. nyerte meg azt a 35 évre szóló koncessziós beszerzési eljárást, amit az állami hulladékgazdálkodási közfeladat gyakorlása jogának átengedése tárgyában írtak ki, magyarán: a szemétszállítást 2023. július 1-től a vállalat végzi az állam helyett. "Az új koncessziós modell a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartása és az uniós célértékek határidőre történő teljesítése mellett egységesen magas színvonalon biztosítja a szolgáltatást valamennyi magyarországi településen. A jövőben a társaság látja el az állami hulladékgazdálkodási közfeladatot, amelyet kormányzati, szakpolitikai oldalról a Technológiai és Ipari Minisztérium felügyel majd" - mondta Palkovics László technológiai és ipari miniszter a koncessziós beszerzési eljárás eredménye kapcsán.

A közlemény rámutat: az Európai Unió 2035-ig a települési hulladék 65 százalékos újrahasznosítását írja elő, a hulladéklerakókba pedig csupán a hulladék 10 százaléka kerülhet. Ennek megfelelően

a MOL fő célja az újrahasznosítás arányának és a hulladékválogatás hatékonyságának növelése lesz,

valamint olyan technológiai megoldások kialakítása, amelyek még több hasznos anyag kinyerését teszik lehetővé a hulladékból.

Fejlesztések és működtetés

Ennek elérésére

a vállalat az első tíz évben mintegy 185 milliárd forintot fordít infrastrukturális és technológiai fejlesztésekre,

a kötelező visszaváltási rendszer és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működtetésére, valamint kialakít egy, évente legalább 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas üzemet is. 

„A MOL stratégiai célja, hogy hulladékgazdálkodási tevékenységével is hozzájáruljon a hazai és regionális körforgásos gazdaság fejlesztéséhez. Pénzügyileg biztos alapokon álló, nagy szaktudással rendelkező vállalatként, évente már most is több mint 100 ezer tonna hulladékot kezelünk, így minden eszközünk és tapasztalatunk megvan ahhoz, hogy a hazai hulladékgazdálkodási rendszert összefogva, átláthatóan és hatékonyan támogassuk az Európai Unió környezet- és klímavédelmi céljainak teljesítését” – mondta Világi Oszkár, a MOL vezérigazgató-helyettese.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
darázs
2022. július 19. 19:33
hát nem a büdöskomcsi fajtádé az biztos mert amikor az övék volt akkor elherdálták mint mindent
nick89
2022. július 19. 19:33
A MOLmost a vejé vagy a lölőé, Zsolti?
nick89
2022. július 19. 19:32
@counter-revolution Amikor dolgozóból tulajdonossá lettem, az egyik társam figyelmeztetett : "Ha visszajönnek a vörösök, lámpavason fogjuk végezni!" Én azt mondtam akkor, hogy nincs merszük, csak szűkölni fognak vicsorgó fogakkal, habzó szájjal, ha addig nem rohadnak el a börtönben. A vicsorgás tetten érhető a mindennapokban. Itt is, most is. A vállalkozásom azóta rendben van. 1991 óta, folyamatosan. És én is jól vagyok. Minden pályázaton leadom a 60%-ot és fasza az élet.
Volo
2022. július 18. 08:48
Az enyém.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!