Ismét megkapta az engedélyt a Déli Körvasút

2023. november 24. 17:34

Amennyiben bárki bíróságon támadná meg a határozatot, a munkálatok egy jogerős döntésig folytatódnának.

2023. november 24. 17:34

Megadta a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal a környezetvédelmi engedélyt a Déli Körvasút megépítésére, amelyet a bíróság korábban kétszer is elutasított – derült ki a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület által a Szabad Európának elküldött határozatból.

Az ügy előzményeként az állam képviselője a perben többek között arra hivatkozott, hogy a több száz fa kivágása nem jelent visszafordíthatatlan környezetvédelmi kárt. A bíróság egy beadvány nyomán még januárban azonnali hatállyal minden munkálatot felfüggesztett.

A lap emlékeztetett: 

Augusztusban a kormány az „Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” egy rendeletben „honvédelmi létfontosságú rendszerelemmé” nyilvánította a Déli Körvasutat, amelynek „az ország fegyveres védelmi terve szempontjából ténylegesen vagy potenciálisan kiemelt jelentősége van”.

Az engedély szinte bombabiztos, hiszen külön kizárja az azonnali jogvédelem lehetőségét, így ha bárki bíróságon támadná meg a határozatot, a munkálatok egy jogerős döntésig folytatódnának.

A Déli Körvasút kivitelezője a V-Híd Zrt., amely egy kormányhatározattal 101 milliárd forint előleget kapott a beruházásra.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. november 26. 09:54
Többszáz fa....ghhhhrrrr
orion23
2023. november 24. 19:11
Az Index nemrég kivételesen piros pontot kapott tőlem, mert leközölte Vitézy Dávid szakmai érvelését: https://index.hu/velemeny/2023/05/01/deli-korvasut-birosagi-targyalas-ele-vitezy-david/ Hosszú, de érdemes elolvasni. Engem meggyőzött.
fatman
2023. november 24. 18:48
több száz fa? susnyás... a kurva ligetvédők is annyira védték a Városligetet, h felgyújtottak egy 100 éves platánt, most kellett kivágni, még próbálták megmenteni...
lendvaiildiko
2023. november 24. 18:02
A Déli Körvasút elgáncsolása politikai manőver. Trianon óta a Dunán ez az egyetlen vasúti átkelő, ahol immár nem csak Magyarország vasúti forgalma bonyolódik, hanem ez vasúti folyosó a zunió keleti államai (Románia, Bulgária és Görögország irányába. Ezen felül a V0 vasút tervezése is folyik, ami ha megépül, elviszi a teherforgalmat. Ami kétségkívül forgalom növekedést okoz majd, ha valaki Gödöllőről, vagy Piliscsabáról Érdre megy, átszállás nélkül megteheti ezt vasúttal és így nem fokozza autójában borzalmas pöfékelésével, miközben CO2-t is kibocsát. Hogy örülne neki a kicsi Gréta. Amellett a XI kerület haladó kerület, a polgármester még Hitlerrel, mint az év emberével példálózott. Vallalhatnak annyi szolidaritást a töltés mellett lakók, hisz az ukrán gabonát is szállíthatják arra. Tartsanak zöld fórumot a vasúti szállítás üvegház hatást csökkent hatásáról, hívják meg a kicsi Grétát előadónak.- A vasút is jó válasz a klímavészhelyzztre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!