Orbán Viktor nagy feladattal bízta meg Lázár Jánost

2023. december 14. 08:08

Az eddigi legnagyobb tarifarefom jöhet.

2023. december 14. 08:08

Orbán Viktor kormányhatározatban bízta meg azzal az építési és közlekedési minisztert, hogy alakítsa át a közösségi közlekedés tarifa- és kedvezményrendszerét.

A Magyar Közlönyben jelent meg a vármegye- és országbérlet bevezetéseinek eredményeiről, valamint a tarifa- és kedvezményrendszer további átfogó korszerűsítésével és egyszerűsítésével összefüggő feladatokról című kormányhatározat, amit Orbán Viktor miniszterelnök jegyez.

 A cél

a közösségi közlekedés versenyképességének és a személyszállítási közszolgáltatásokhoz való hozzáférési lehetőségének növelése, valamint az utazóközönség igényeihez lényegesen jobban igazodó, korszerűbb, átjárható és egységes tarifarendszer kialakítása érdekében – a tarifa- és kedvezményrendszer átalakításával

– áll a határozatban, amely szerint 2024. szeptember 30-ával bevezetik a készpénzmentes jegyvásárlást a helyközi személyszállítási közszolgáltatásban. A készpénzmentes fizetés lehetőségét biztosító jogszabálytervezetet Lázár Jánosnak szintén március elsejéig kell majd beterjesztenie a kormány elé.

Az eddigi legnagyobb tarifarefom jöhet

Lázár János a közösségi média platformján tudatta, hogy kidolgozott egy konkrét cselekvési tervet a kormánnyal, amely részletesen kifejti, hogyan lehetne ingyenné tenni a közösségi közlekedést az egész ország területén 65 év felettiek és 14 év alattiak számára.

Az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformján dolgozom a munkatársaimmal a minisztériumban és a MÁV–VOLÁN-csoportnál. A célom az, hogy 65 év felett és 14 év alatt ingyenesen utazhasson mindenki Magyarországon. Ezzel a közösségi közlekedés nyertesévé tehetünk minden magyar családot

– fogalmazott Lázár János, hozzátéve, hogy a közlekedést a legsérülékenyebb társadalmi csoportok számára is ingyenessé tenné, például a fogyatékossággal élőknek.

Ezenkívül több támogatást tervez nyújtani a közalkalmazottaknak, mint például a pedagógusoknak és az egészségügyi dolgozóknak az utazásukhoz.

„Többet adni, kevesebbért és sokkal egyszerűbben, mint a Kádár-rendszerből örökölt bonyolult, legalább 65-féle jogcímre épülő, elavult tarifarendszerrel. Itt az ideje a rendszerváltásnak a jegyek és bérletek terén is” – tette hozzá a miniszter. 

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. április 12. 17:57
A jóIsten mentsen meg minket ettől a rókaképű hitvány tolvajtól…🤮
zavulon
2023. december 14. 12:39
Szeretném kérni, hogy ha átalakítják a kedvezményrendszert, akkor azt tegyék publikussá minden csatornán, ne évekkel később véletlen értesüljön róla mint vidéki ember a fővárosban. Karigeri jössz egy kétszemélyes gyros-tál árával!
VeressZoltán
2023. december 14. 12:05
Iderendelt fanyalgó liPsik! Nektek kötelező nem örülni semmi jónak, ezért csordogál részetekre is némi apró a dollárocskákból.
Namond
2023. december 14. 10:22
Mintha nem olvastam volna a tarifarendszer megújítása kapcsán, hogy legyen megfizethető a legszegényebb (100 ezer forint alatt kapó nyugdíjasok) számára is. Mennyi is a minimál nyugdíj 28.500 Ft?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!