Az ablakban, ahonnan messze lehet látni

2020. április 05. 08:18

Templomba járni szabad, dolgozni muszáj.

2020. április 05. 08:18
Kőszeg Ferenc
Mérce.hu

„A világ számos országában kivételes szabályokat vezettek be a járvány miatt kieső jövedelem pótlására. Amennyire az internet alapján át tudtam tekinteni, úgy tetszik, az Ír Köztársaságban vezették be a legkedvezőbb szabályokat. Itt 18 és 66 év között mindenki, aki a járvány miatt elvesztette a jövedelmét, heti 350 euro támogatást kap. Akkor is, ha szabadfoglalkozású volt. Sőt akkor is, ha nem ír állampolgár, de Írországban él. Hogy ezt a szabályt könnyű kijátszani? Hát persze. De nem szokás. És még mindig olcsóbb tudomásul venni, hogy némelyek jogosulatlanul veszik fel a segélyt, mint mindenkit ellenőrizni. Ez is olyasmi, ami megkülönbözteti a jogállamot a rendőrállamtól.

Az Egyesült Királyságban, ha egy munkahely a járvány miatt leáll, a munkavállaló bérének a 80 százalékát a járvány elmúltáig az állam fizeti, maximum havi 2500 fontig. A járvány közös csapás, a terhét minden polgárnak vállalnia kell. Németországban, ha a munkaidő csökkentése miatt a munkavállaló keresete 1000 Euróval csökken, ebből az állam 600 eurót átvállal; ha a munkavállaló nem beteg, de vállalja az otthoni karantént, mert kapcsolatban volt valakivel, aki időközben megbetegedett, a keresetkiesését a munkaadónak kell pótolnia, de a kifizetett összeget az állam három hónapon belül megtéríti. De még az Egyesült Államokban is, ha a hatóság arra kötelezi a munkaadót, hogy otthoni munkára küldje az alkalmazottait, a munkabért valamennyi pótlékkal együtt kell megfizetnie.

Magyarországon csak két terület van, amelyeket alig érintenek a járvánnyal kapcsolatos intézkedések: templomba járni szabad, dolgozni muszáj.

A járványveszély nem ok arra, hogy valaki ne menjen be dolgozni: ha önkényesen otthon marad, ez megalapozza a felmondást. Ha nem beteg, de házi karanténba kerül, nem járhat be a munkahelyére, tehát nem kap fizetést, de táppénzt sem kap, hiszen nem beteg. Ez arra kényszeríti a munkavállalót, hogy eltitkoljon mindent, ami miatt karanténba kerülhetne: a hőemelkedést, a köhögést, a végtagfájdalmat, de még azt is, hogy egy hozzátartozója vírusfertőzéssel kórházba került. Ha kis szerencséje van, nem kapja meg a vírusfertőzést, vagy kihordja lábon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zöldy Béla
2020. április 05. 17:36
Nincs értelme más államok intézkedéseihez hasonlítgatni, amíg nem látjuk a kormány gazdasági mentőakciójának terveit. Biztos, hogy nem segély vagy alapjövedelem lesz a kulcsszó. Inkább olyasmire tippelek, hogy a felszabaduló munkaerőnek esélyt adnak a mezőgazdaságban, egészségügyben, szociális szférában, esetleg valahogy ideiglenes jelleggel, hogy akár visszatérhessen régi cégéhez, ha javul a helyzet. Aki rátermett és vállalkozik rá, annak komoly ösztöndíjjal járó számítástechnikai képzést látnék szívesen, ez tényleg háló lenne hal helyett.
syphax
2020. április 05. 12:15
" Templomba járni szabad, dolgozni muszáj."ZSIDÓ KANOKNAK NEM MUSZÁJ DÓGOZNI! AZOKNAK ÖLÉG A FASZVERÉS MEG A BÖLCSELMESKEDÉS.- TUDÁLÉKOSKODÁS!
puszika
2020. április 05. 11:53
Balfaszkám! A HELSINKI BIZOTTSÁG MEG NEM MUSZÁJ, SŐT EGYENESEN FELESLEGES!!!!! Mert amit csináltok AZ NEM MUNKA még PÓTCSELEKVÉS SEM!!!!!!!!
zsanett-kúnrum
2020. április 05. 11:52
Kifinomult szaglásom erős terjengős bűzt észlel a szerző művében
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!