Gyurcsány, a főbukméker

2017. november 26. 09:07

Jó, ha mindenki tudja: a főbukmékert Gyurcsánynak hívják.

2017. november 26. 09:07
Bán Károly
Magyar Hírlap

„Ekkor húzták elő a sublótból a devizahitelt, dübörögjön a gazdaság, száguldjon a pannon puma. Miután 2006-ban Gyurcsányék a tízszázalékos államháztartási hiány eltitkolásával megnyerték a választást, a lakosság lépre csalásával csúcsra járatták a devizahitelezést. Róna Péter professzor, aki Gyurcsány tanácsadója volt, 2007-ben azzal a javaslattal állt elő, hogy a kormány terjesszen a parlament elé törvényjavaslatot, amely megtiltaná, hogy a devizahitelekre jelzálogot lehessen bejegyezni. A megbeszélésen Gyurcsány mellett Bajnai Gordon és Veres János pénzügyminiszter képviselte a kormányt, Simor András elnök és Király Júlia alelnök a jegybankot, és persze ott voltak a bankvezetők is. A javaslat ellen a legharsányabban Simor tiltakozott, a bankvezérek pedig közölték, ők a törvény elfogadása esetén azonnal beszüntetik a hitelezést. Erre Gyurcsány a javaslatot lesöpörte az asztalról. »Pusztuljanak« inkább az emberek, fő, hogy ő a hatalmát megtarthassa. Másfél évvel később, 2008 októberében – a pénzügyi válság kitörésekor – a kormány olyan paktumot kötött a Magyar Bankszövetséggel, hogy azoknak az ügyfeleknek, akik december 31-ig kérik, forintosítják a hitelét. Ekkor a svájci frank árfolyama még száznyolcvan forint körül járt. Milliók húsba vágó gondját egy pillanat alatt meg lehetett volna oldani. Ám Gyurcsányék eltitkolták a megállapodást, a bankárok meg bolondok lettek volna azt reklámozni.

Most ez a politikai szélhámos próbál a devizahitelesek megmentőjeként feltűnni. Járai Zsigmond volt jegybankelnök 2011-ben a parlamenti albizottsági meghallgatásán azt mondta: »Számos előadásban igyekeztem felhívni a figyelmet, hogy aki svájcifrank-hitelszerződést ír alá, az tulajdonképpen két szerződést köt egy időben. Egy hitelszerződést, másrészt pedig egy fogadást köt. Én a magam részéről elmondtam, a lóversenyt tisztességesebb fogadásnak tartom, mint a devizaárfolyamra való spekulációt.«

Jó, ha mindenki tudja: a főbukmékert Gyurcsánynak hívják.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pikkelő
2017. november 26. 21:21
Ennyire jön fel a Gyurcsány? A sok hülyesége mellett még kamuzni is kell ellene?
péterx
2017. november 26. 15:30
Fegyenc a buk-méker...Bele-buk-méker . Politikai élőhalott . Még mutat ugyan politikai életjelet , de életképtelen , mert semmi pozitív-tartós koncepciója nincsen .
terra
2017. november 26. 13:55
Gyurcsány kizárólag annak köszönhette a politikai karrierjét, hogy el tudta hitetni, hogy ő egy Anti-Orbán. Az Orbán-fóbiások azért szavaztak rá, mert úgy gondolták, hogy csak ő képes legyőzni Orbánt. A legtöbb ilyen választó tisztában volt vele, hogy amit Gyurcsány művel az rossz az országnak, hogy a szadesszel közösen lopnak, csalnak, hazudnak, de mindez ezeknek a megszállott Orbán-gyűlölőknek mind másodlagos kérdés volt. Gyurcsány most is erre épít, csak jóval kisebb sikerrel.
madarasi.abel
2017. november 26. 13:09
tudjuk, hogy gyurcsányahibás :) Igen, ő is. Meg a bankok, akik tudták, milyen tűzzel játszanak (ők is szívtak!). Meg a nép, aki úgy érezte: olcsó pénzből jó lesz lakást venni. Mert a lakás, az jár. Meg a kormányzat, aki nem tett ellenlépéseket, mert legalább pörgött a gazdaság. Meg az ellenzék, aki sunnyogott, mert nem lett volna nagyon népszerű az ellenkezőjét tenni. Mindenki saras tehát, éppen csak gyurcsányahibás :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!