Német őrület felsőfokon

2013. március 22. 09:37

Lehetne azt mondani, hogy a németeknek teljes joggal van elegük mások kimentéséből, de a német gazdaság rengeteg indirekt profitot húz a válság kezdete óta.

2013. március 22. 09:37
László András
Kerdem

„Az európai gazdasági válság miatt sok perverz intézkedésnek és nemzetközi acsarkodásnak lehettünk már tanúi az elmúlt években. A »pénzügyi stabilitás és bizalom fenntartása« címszó alatt Írországot az összes bank részvényeseinek kárpótlására kötelezték Brüsszelből; az eurózóna tagállamainak Görögország adósságát több körben el kellett engedniük, amiből az egyébként a görögnél alacsonyabb átlagbérrel rendelkező országoknak is ki kellett venni a részüket (ezt egyébként többször épp a német alkotmánybíróság fúrta meg majdnem). Ezek egy sor drámai nemzetközi egyeztetés mellett zajlottak, majd most, a németek szolidaritásának csökkenése miatt Cipruson a bankbetétek megadóztatását akarták átverni, amivel az egész pénzügyi és gazdasági bizalmat lehúzták a budin. »De a ciprusi parlament végül nem szavazta meg a betétek megadóztatását« – gondolhatja első reakcióként sok tájékozott olvasó. És a ciprusi parlament tényleg nem szavazta meg, de a renitens szigetlakók makacskodásának nincs súlya. Súlya annak van, hogy a bankbetétek megadóztatását – ami a magánvagyon egy eddig példátlan lenyúlása lenne (nem, a magyar kötelező magánnyugdíj vagyon megtévesztő elnevezése ellenére nem az volt, mert az kötelező járadékfizetésből gyűlt, nem pedig magán megtakarításból) – szorgalmazó németek és uniós képviselők bizonyságot tettek arról, hogy a magánvagyon lenyúlása nem csak lehetséges, hanem kívánatos. Ezek után a befektetők és a megtakarítók teljes joggal akarják menteni pénzüket a gyengélkedő országokból, pont azokból, ahova egyébként is a legnehezebb tőkét vonzani. 

És lehetne azt mondani, hogy a németeknek teljes joggal van elegük mások kimentéséből, de a német gazdaság rengeteg indirekt profitot húz a válság kezdete óta: igen jelentős mennyiségű pénztömeget menekítenek ki az instabil országokból, melyeket a biztonság miatt Németországba visznek. Németországban pedig jelentős tőketöbblet alakult ki, amely csökkentette a kamatokat, és így olcsóbbá tette a hiteleket, miközben a tőkehiányban szenvedő országokban pedig még drágábbá váltak a hitelek. Egyszerű érvényesülése ez a kereslet-kínálat elvének. A német gazdaságot tovább erősíti az a tőke, valamint az a képzett és átvándorló munkaerő, amelyre a gyengékben lenne szükség– ördögi kör. Egy válságban lévő ország bedőlése pedig utat nyit az olcsó felvásárlásnak. Tegnap Görögország, holnap Ciprus. Ez nem összeesküvés, de valóság. Egy olyan valóság, amit Berlinben is biztos látnak, de egyelőre mégsem tesznek ellene. Nagyon csúnya gazdasági monopol-helyzet kezd kialakulni, melyet nem kellene a rajzfilmes erkölcsi arroganciával tetézni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Monkey4you
2013. március 22. 17:47
Ez az Euro villámháborúja már 2002-től tart. Hitler is 12 évig uralta a mezőt, úgy hogy jövőre konyec euró!!!
slomovicz
2013. március 22. 17:24
Ugy a német gazdaság, mint az osztrák- jelentős exporttöblettel rendelkezik a keleti országok irányába. Érdemes megnézni a statisztikát. Mit jelent ez? Azt ,hogy leegyszerüsitve-- mi- a keleti népek tartjuk el a nyugati gazdaságokat! Ezt általában, el szokták intézni egy legyintéssel, " azért mert nem exportképes termékelket állitunk elő" De, az alapkérdés az - hogy szükségünk van e nekünk a sok nyugati szarra? A hulladék , mérgezett élelmiszereikre Stb.?
facit
2013. március 22. 14:16
Jó cikk, mert bemutatja a dilemmát! Nagyon leegyszerüsítve: 1.) az igéret földje az únió nem hozza magával (automatikusan) a felzárkózást a kiegyenlítődést, hanem ellenkezőleg polarizál(erős-erősebb, gyenge-gyengébb) 2.) a bankok(pénzpiacok) körüli vergődés, intézkedés kétirányú -az egyik szétteríti a bankok terheit és igazságtalanul az államokra(adófizetőkre) terheli,miért -a másik a bankok betéteseire hárítaná és igazságtalanul megadóztatná őket,miért. A felszín alatt az igazi problémát alig közelítjük meg: - miért beteg a pénzvilág (a válság okozója) -milyen együttműködés kell és mi nem a mai világban (szuverén) államok között, -hogyan gyógyítsuk meg a "beteget" -milyen új pénzügyi rendszerre volna szükség , milyen vadhajtásokat kellene lenyírbálni....
sztd
2013. március 22. 12:19
A rajzfilmen való kiakadást nem értem. Kellene csinálni itt is egy rajzfilmet, amin bemutatjuk a németeket, mint akik két világháborút is indítottak, hogy uralják Európát, majd, miután így nem jött össze, kitalálták az Eurót. Mivel annak a szabályozását a márkához igazították, a többiek nehezen alkalmazkodnak hozzá, így azok eladósodtak német segítséggel főként Németország felé. A válság így azt jelenti, hogy a németek jól járnak, mindenki más bedől, így végre uralhatják Európát. Az, hogy mi igaz az állításokból, a németeket sem zavarta a rajzfilmnél. A rajzfilmet be kellene mutatni a kedves sváboknak, majd közölni velük, hogy vagy leállnak az övékkel, vagy mi is levetítjük a miénket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!