Búcsú az IMF-től?

2012. december 21. 07:38

Reménykedhetünk, hogy tényleg nem lesz szükség az IMF-re.

2012. december 21. 07:38
Nánási Tamás
MNO

„Persze attól sem lehetünk maradéktalanul boldogok, ha ünnepelnek minket a kötvénypiacon. Mostanság is számos sikeres kibocsátásról érkezett hír, legújabban például a rövid lejáratú kincstárjegyeknél volt jelentős túljegyzés. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy ez a kiugró befektetői érdeklődés nem a két szép szemünknek szól. Hanem annak, hogy jól fizetünk, szépen lehet keresni a magyar papírokon. S a külföldiek profitját mi, adófizetők álljuk, hiszen a magas hozam az állami költségvetést terheli. Persze az utóbbi időben egyre kisebb felárral kelnek el a kötvényeink. De ha még így is nagy a nyüzsgés, akkor felvetődik a kérdés: vajon nem vagyunk-e túlontúl gálánsak a nemzetközi alapokkal és a többi nagybefektetővel? Nem kellene-e a hozamot gyorsabban és határozottabban csökkenteni?

Érdemes tehát elgondolkodni a magyar állam üzletpolitikáján a pénz- és tőkepiacokon. De már önmagában az, hogy ilyen kérdések kerülnek előtérbe, jelzi: örvendetesen távolodunk az államadósságunk körüli korábbi pánikhangulattól. Tartozásaink tartós lefaragásához nyugalom kell.

Jelenleg reménykedhetünk, hogy ehhez tényleg nem lesz szükség az IMF-re.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2012. december 21. 09:52
"De ha még így is nagy a nyüzsgés, akkor felvetődik a kérdés: vajon nem vagyunk-e túlontúl gálánsak a nemzetközi alapokkal és a többi nagybefektetővel?" A szabadságharcnak ára van Tomi cica! Ha vki te tudod hiszen téged is abból fizetünk!
bigyomail
2012. december 21. 09:50
Semmi szükség nem lett volna az IMF-re, ha a kormány reális gazdaságpolitikát folytat. Ám miután nem tette, így szükség van az IMF-re, de nem csak az IMF-re, hanem reális, jobboldali gazdaságpolitikára is. Ha viszont rendes jobboldali, piacbarát, kiszámítható gazdaságpolitikát folytatnánk és nem csak apró elemeiben, hanem egészében, akkor már az IMF-re sem lenne szükség. Összességében semmi máson nem múlik a kérdés, csak rajtunk, pontosabban a kormányunkon. Ha változtat, ha letér a szocialista útról és nem csak kényszerűségből és átgondolatlanul vezet be elszigetelt önmagában álló jobboldali gazdaságpolitikai lépést (pl.: tandíj), hanem koncepciózusan errefelé fordul, a gondjainkat magunk is meg tudjuk oldani. Ha csak egyes lépéseket tesz az ésszerűség irányába, akkor bizony szükség van az IMF-re is.
Blasio23
2012. december 21. 08:49
Legyünk objektívek! Ebből orbánék még akár jól is kijöhetnek.Egy sikeres eurókötvény kibocsátás esetén valóban megúszható az IMF. Ehhez viszont az szükséges, hogy a befektetői hangulat ne romoljon el 2013-ban. És erre szerintem minden esély megvan. Az eurozóna nem fog szétesni. Necces, a helyzet, de a görögök is törlesztenek rendesen és a spanyol helyzeten is komolyan dolgoznak. Amerika nagy kérdés, de szerintem azt is kezelni fogják. Európa ki fog kecmeregni a válságból és orbán is titkon ebben bízik. Ettől függetlenül azért kockázatos is,mert ha mégsem így lesz akkor jó nagy bajban leszünk.
6qwasyx
2012. december 21. 08:21
Ez a Nánási kitűnő Rákosi pajtást éltető cikket tud írni. Mi tagadás, jól is áll neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!