Íme, az ukrajnai háború váratlan „győztesei”

2023. március 01. 07:01

Az egy éve tartó ukrajnai háború veszteségei felbecsülhetetlenek. Civilek és katonák tízezrei haltak meg, milliók kényszerültek lakóhelyüket elhagyni, az ország talán leggazdagabb része orosz megszállás alatt áll, az ország infrastruktúrája tönkrement. Az ukrán társadalom pedig nehezen fogja tudni elkerülni a demográfiai katasztrófát. Persze vannak olyanok, akiknek a mérleg nem ennyire negatív.

2023. március 01. 07:01
null
Matus Tibor
Matus Tibor
Fiatal orosz férfiak százezreit küldték harcolni egy olyan háborúba, amely egyesek szerint értelmetlen és önpusztító

– és bármit is éreznek, ez egy olyan háború, ahonnan sokan nem térnek vissza. Több százezer orosz fiatal, főleg a jól képzettek, a háború helyett a kivándorlást választották. Mindannyian hiányoznak majd az orosz gazdaságból, és hiányuk fokozza majd az orosz demográfiai lejtmenetet is.

A háború által felerősödött globális élelmiszer- és energiaválság a világ legkiszolgáltatottabb társadalmaiban okozott leginkább kétségbeesést. Emellett Európa elveszíti a versenyképességét, nyakában a magas infláció, és csak keresi az új perspektívát (de meglelni nem meri).

Gazdaság és energia: Amikor a háború jót tesz az üzletnek

Oroszország inváziója nem egy egyszerű helyi konfliktus. A globális színtéren megdöntötte a régóta fennálló geopolitikai normákat, a világ újra fegyverkezni kezdett, és felújultak a nukleáris konfliktustól való félelmek. Összességében: a világ ijesztőbb és kevésbé stabil hely lett, mint egy-két évvel ezelőtt volt.

Persze minden globális változást hozó eseménynek vannak haszonélvezői, és ez alól az ukrajnai háború sem kivétel. Számos vállalat, ország és magánszemély tudott anyagi hasznot húzni vagy politikai előnyt kovácsolni a háborúból és annak másodlagos hatásaiból,– és került sokkal erősebb helyzetben, mint egy évvel korábban volt. Ez nem jelenti automatikusan, hogy ünnepelték volna az elmúlt év eseményeit, vagy, hogy bármelyik felet a harc folytatására sürgetnék, csupán annyit, hogy

kihasználva az orosz inváziót és az azt követő eseményeket, szerencsésen kaszálhattak.

A nem orosz olaj- és gázipar számára ez egy fényes év volt. A világ második legnagyobb olajtermelőjét érintő háború miatt az európai országok igyekeztek leszakadni az orosz energiahordozóktól való függőségről, és ez mindenhol magasan tartotta az árakat.

Az ExxonMobil 56 milliárd dolláros nyereséggel zárta a 2022-es évet, ami felülmúlta az előző évi 45,2 milliárd dolláros rekordot; a Chevron 35,5 milliárd dolláros nyereséget ért el, pedig a kormányok továbbra is hangsúlyozták a fosszilis tüzelőanyagokról való átállás szükségességét. A világ olaj- és gáziparának profitja 70 százalékkal nőtt úgy, hogy az érintett mamutok nem újítottak meg semmit, nem termeltek többet, csak zsebre tették a szankciós extraprofitot, amit az európai emberekkel fizettettek meg – a legnagyobb extraprofitot a nyugati olajvállalatok zsebelték be, 125 százalékos éves növekedéssel.

a nyugati olajvállalatok zsebelték be, 125 százalékos éves növekedéssel.

És, ha az energia üzletről van szó, több ország is jól járt. A relatív nyertesek, legalábbis a pozíciójukat tekintve, a Közel-Kelet néhány országa. Az elkövetkező öt évben Szaúd-Arábia, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Kuvait és Omán bő 3500 milliárd dollárt kereshet a globális energiaáramlások átirányításával. És már nemcsak nyersanyagot szállítanának, hanem beruháznak a finomítókba.

A szaúd-arábiai állami olajvállalat, az ARAMCO különösen jó évet zárt, csak 2022 harmadik negyedévében 42,4 milliárd dollár nyereséget termelt. Ezt tükrözi, hogy

És nem csak a nyeresége nőtt a szaúdi olajcégnek, hanem a geopolitikai jelentősége is. Joe Biden elnök, aki korábban Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceget „páriának” nevezte, emberi jogi előélete miatt, kénytelen volt látogatást tenni Rijádban, abban a reményben, hogy meggyőzi a szaúdiakat az olajtermelés növeléséről. (Nem sikerült.)

Az Egyesült Arab Emírségek szintén ambiciózus tervvel törekedett arra, hogy növelje termelési kapacitását, miközben az olajárak magasak maradnak. Az orosz földgáz Európába irányuló vezetékes exportjának leállítása pedig lehetővé tette a gázóriás Katar számára, hogy növelje dominanciáját a globális földgázpiacon; Katar novemberben 15 évre szóló gázszállítási szerződést írt alá Németországgal, pedig a németek mennyire bíztak a megújulók felpörgésében.

Ám nemcsak a közel-keleti termelők járnak jól. Norvégia – Európa vezető olajtermelője – tavaly 114 milliárd dollárnyi olaj- és gázértékesítést könyvelhetett el. Ez vitát váltott ki a klímatudatos országban arról, amit egyes aktivisták „háborús nyereségnek” neveztek. A norvég törvényhozók válaszul kiemelték azt a több mint 1,63 milliárd dolláros pénzügyi támogatást, amelyet Norvégia Ukrajnának nyújtott.

Norvégia vezeklése az Északi Áramlat szabotázsáért

Zajlanak az események, a híres amerikai újságíró, Seymour Hersh leleplezi az Északi Áramlat gázvezetékek Egyesült Államok és Norvégia általi szabotázsát, potyognak a hangzatos felajánlások, majd a konkrétumok már nem annyira nyilvánvalóak. Joe Biden hirtelen megjelenik Kijevben, valószínűleg feltűnést szeretne kelteni otthon, mielőtt bejelenti, hogy indul a 2024-es elnökválasztáson.

 

Nemcsak a fosszilis energiahordozókkal rendelkező országok nyertek, hanem azok az országok is, amelyek még mindig hajlandóak orosz olajat vásárolni. Mivel az orosz olajat hordónként 20-30 dollárral a piaci ár alatt adják,

Azzal számolva, hogy India naponta akár 1,4 millió hordó orosz olajat vásárolt, ez napi több tízmillió dolláros megtakarítást jelent.

Élelmiszer és műtrágya

Természetesen nem csak az energia az egyetlen árucikk, amelyre hatással van a háború – és nem az olaj- és gázkereskedők az egyetlen haszonélvezői a háborús kereskedelemnek. Például a marokkói OCP Group, a világ vezető foszfátműtrágya-gyártója tavaly rekordbevételt ért el, mivel a magas gázárak tönkretették a nitrogénműtrágyák gyártóit (elsősorban az európaiakat), amelyek alapanyagként gázt használnak. Az OCP 3,65 milliárd dollárt keresett 2022 első kilenc hónapjában, szemben az előző év azonos időszakában elért 1,99 milliárd dollárral.

Hasonlóan nagy volt a mozgás a gabonapiacon is, természetesen itt is volt lehetőség egyeseknek az extrajövedelem beseprésére. Közvetlenül a háború kitörése után az árak szinte felrobbantak, és csak az új aratás közeledtével kezdtek csökkenni. A piacot az is deformálta, hogy az ukrán gabona nem tudott távozni a fekete-tengeri kikötőkből, a megszokott déli országok felé. Azt követően, hogy megszületett az egyezség az ukrán gabona kivitelére, fura módon a gabona többsége nem az ellátási gondokkal küzdő afrikai és közel-keleti piacokra indult, hanem a török mellett a nyugat-európai vevőkhöz.

A szegény déli országokat nem csak a gabona magas ára sújtotta, hanem a dollár évközi erősödése is szinte megfizethetetlenné tette a fő élelmiszer-alapanyagot.

Egyiptom és Törökország az orosz és ukrán búza legnagyobb importőrei, míg egy tucatnyi más, rendkívül sebezhető ország búzaellátása Bangladesh-től, Pakisztántól és Laosztól kezdve Beninig, Ruandáig és Szomáliáig függ szinte teljes egészében Oroszországtól és Ukrajnától. Tizenöt afrikai ország 2020-ban búzakészletének több mint felét Oroszországból és Ukrajnából importálta.

Egyre nagyobb a botrány az ukrán gabona miatt

A háború kitörése után, amikor úgy tűnt, hogy az ukrán gabona nem jut ki a kikötőkből, az Európai Unió gyorsan eltörölte az importvámokat Kijevvel szemben, így a termények szabadon és nyomott áron zúdultak rá Európára. Az eredeti ötlet az volt, hogy az uniós tagországok segítenek kijuttatni a szállítmányokat a világpiacra, elkerülve az ukrán gabonaexport teljes becsődölését.

Szerencsés helyzet mondhatni a védelmi ipar számára

Tekintettel arra, hogy dollármilliárdos értékben küldenek fegyvereket Ukrajnába, és a világ országai a globális konfliktusok új korszakára számítva egyre növelik védelmi költségvetésüket, azt gondolhatnánk, hogy a tavalyi év a fegyveripar fellendülésének időszaka volt. A védelmi részvények valóban megugrottak Oroszország invázióját követően, és PR-szempontból a nagy nyugati védelmi cégek örömmel társultak az ukrán ügyhöz. Ebben az értelemben az iparág nyertes volt.

Ennek ellenére nagy amerikai védelmi vállalatoknak azonban nem volt olyan jó éve, mint gondolnánk. A Lockheed Martin, amely a Javelin páncéltörő rakétát és a HIMARS rakétavetőt gyártja – mindkettő kulcsfontosságú fegyverrendszer az ukrajnai háborúban – , tavaly valójában csökkenő eladásokat könyvelhetett el. A Raytheon, a NASAMS és a Patriot légvédelmi rendszerek gyártója – az ukránok által szintén nagyra tartott két másik termék – csak jövőre számít az eladások növekedésére.

Hogyan lehetséges ez?

A fegyvereladások többéves szerződések alapján történnek, és

Másrészt a nyugati védelmi cégek fő fókuszába inkább a magasabb haszonnal kecsegtető modern fegyverrendszerek voltak, nem pedig azok, amit az Ukrajnában zajló, alacsony technológiai színvonalú, tüzérségre épülő hadviselés igényelt volna. A 155 milliméteres tüzérségi lövedék gyártása nem annyira attraktív, és pénzbe kerül felfuttatni a termelést. A Pentagon persze komoly támogatásokat ígért Ukrajnának, de ezt nem követték megrendelések.

Azért mielőtt temetnénk az amerikai fegyveripart, a fegyverek persze legördültek a gyártósorokról, hogy megújítsák a kiürült készleteket.

Az amerikai fegyveripar eddig leginkább a részvényárfolyamokon szakított, 2022-ben a Lockheed Martin 37 százalékos növekedést mutatott; Northrop Grumman, 41 százalékos növekedést; Raytheon, 17 százalékos emelkedést; a General Dynamics pedig 19 százalékkal emelkedett.

, 2022-ben a Lockheed Martin 37 százalékos növekedést mutatott; Northrop Grumman, 41 százalékos növekedést; Raytheon, 17 százalékos emelkedést; a General Dynamics pedig 19 százalékkal emelkedett.

Európában kicsit más a helyzet, ahol az olyan vállalatok, mint a német Rheinmetall, a Leopard harckocsik gyártója, és a norvég-finn lőszergyártó NAMMO profitáltak a megrendelések fellendüléséből, miután a kontinens védelmi kiadásai évek óta stagnálnak vagy csökkennek.

Amennyiben az ukrajnai háború elhúzódik, és a feszültség jelenlegi szintje fennmarad, akkor a nagy amerikai cégek valószínűleg szintén jól járnak majd. De bízhatnak abban is, hogy a kormányok nagyobb fegyverkezési kiadásokat terveznek. Ne csodálkozzunk, hogy az ukrán front bizonyos szemszögből számtalan fegyverrendszer technikai bemutatójává kezd átalakulni.

Megdöbbentő cikket közölt a CNN - Ukrajna tényleg az Egyesült Államok legnagyobb homokozója

A proxyháború előnyeit nem kell különösebben ecsetelni az Egyesült Államok mindenkori kormányának. Az USA mestere az olyan hadviselésnek, amelyben személyesen nem vesz részt, amerikai vér egy csepp sem hullik, mégis ő irányít. Joe Biden egyre nagyobb és egyre durvább fegyverekkel telepakolt szállítmányainak költségeit lassan már követni sem lehet.

 

Politika és hatalom

Az elmúlt egy év során a nyugati narratíva gyakran igyekezett a háborút a jó és a rossz globális küzdelmeként ábrázolni, amelynek egyik oldalán Oroszország és autokratikus támogatói, a másikon pedig Ukrajna és demokratikus szövetségesei állnak.

Ám számos ország hasznot húzott a konfliktusból azzal, hogy nem volt hajlandó oldalt választani.

Kína és Oroszország híresen „korlátok nélküli barátságot” hirdetett mindössze néhány héttel a háború előtt. Valójában voltak határok: Kína hivatalosan nem támogatta az inváziót, és nem nyújtott Oroszországnak közvetlen katonai támogatást. De gyorsan lépett, hogy betöltse az orosz szankciók által hagyott űrt. Kína kétoldalú kereskedelme Oroszországgal, 31 százalékkal nőtt 2022 első nyolc hónapjában. Felpörgött a kínai autók, szállítóeszközök, kommunikációs eszközök és még számtalan más termék eladása Oroszországban

Indiához hasonlóan Kína is profitált abból, hogy kedvezményesen vásárolt orosz olajat, míg Oroszország egyre inkább rászorul Kínára az elektronikai és fogyasztási cikkek tekintetében, ami egyben a kínai valuta, a renminbi világban betöltött súlyának növekedését is jelenti. Stratégiai szempontból Kína kétségtelenül profitált az USA figyelmének elterelődéséből, amely a háború nélkül valószínűleg az év nagy részét Kína globális ambícióinak ellensúlyozására összpontosította volna. Eközben Oroszország Kínától való növekvő gazdasági függősége azt is jelenti, hogy Peking a végén hasznot húzhat függetlenül attól, hogyan alakul ez a háború, mint Arany János bírójának, akinek el kell döntenie kinek is fütyöl a fülemüle.

Kína számára, ha Oroszország nyer, az nagyszerű, mert Kína egy erősebb szövetségest nyer. Ha Oroszország veszít, az is nagyszerű, mert Kína egy olyan vazallusállamot nyer, amely a világ második legnagyobb atomhatalma.

Kevés regionális vezető tudta a háborút annyira a saját előnyére fordítani, mint Recep Tayyip Erdogan török elnök. Törökország jelentős mennyiségű fegyvert adott el Ukrajnának, köztük a mára már ikonikussá vált Bayraktar drónt, amelyet egy Erdogan vejének tulajdonában lévő cég gyártott. Törökország ugyanakkor nem volt hajlandó csatlakozni NATO-szövetségeseihez Oroszország szankcionálásában, és fenntartja mind a kereskedelmi, mind a politikai kapcsolatait Moszkvával. Erdogan megmutatta politikai befolyását is – kulcsszerepet játszott a Fekete-tenger gabonaexport előtti újbóli megnyitását célzó megállapodás megtárgyalásában, és keményen játszik a NATO-val is, elutasítva Svédország és Finnország tagságának jóváhagyását.

A háború – bizonyos értelemben –

győzteseket csinált a korábban kommunista kelet-európai országokból, Lengyelországból és a balti országokból is.

Ezek a nemzetek évszázadok óta óvakodnak az orosz terjeszkedéstől, és az elmúlt évben gyakran úgy tűnt, hogy ők diktálják az Európai Uniónak az orosz invázióra adott válaszát, magukkal rántva a vonakodóbb nyugati hatalmakat is. Még Olaf Scholz német kancellár is elismerte, hogy

Az Öböl menti országok között egyre többen profitálnak a nemzetközi, gazdasági és pénzügyi politikájukból. Például az Egyesült Arab Emírségek-béli Dubai. Ahogy növekednek a geopolitikai feszültségek a nyugati és a keleti országok között, szaporodnak az egymásra kirótt szankciók, arányosan növekednek a város lehetőségei. A hárommilliós lakosságának négyötöde bevándorló, 2022-ben mindenkinél többet, nagyjából négyezer új milliomost szerzett.

Főképp az oroszok választják Dubait, London helyett, növelve az ingatlanárakat, vagy a kikötőben a jachtok számát.

De Moszkvából a Goldman Sachs és a Bank of America is Dubaiba költöztette alkalmazottait.

Dubai immár nem csak a Közel-Kelet, hanem Afrika és Délkelet-Ázsia számára is pénzügyi központként szolgál, ahol az erős bankok mellett jelen van a szürke zóna is, amelyben mozogni lehet például az orosz tőkével.

Jó évet tudhat maga mögött a NATO is. Bár a két új tagjelölt megoldatlan vitája ellenére, számos meglévő tag végre a szövetség célkitűzéseihez kezdte emelni a védelmi kiadásaik szintjét. Általánosságban az is elmondható, hogy a háború a NATO-nak is világos célt adott a stratégiai sodródás évei után.

A Nyugat azt is nyereségként könyveli el, hogy az ukrajnai háború összezárta a sorokat,

Amerika és a vele szövetséges nyugati államok között rég nem látott egység alakult ki. Olyan globális koalíciót sikerült összehoznia, amelyet az elmúlt évtizedekben ritkán tudott létrehozni, amilyet még közvetlenül a szeptember 11-i támadások után sem. Kérdés, hogy mennyire lesz tartós. A végtelenségig nem tartható fenn az Ukrajnának nyújtott globális támogatás, főleg, ha az ukránok az elkövetkező hónapokban nem érnek el eredményeket.

Bár elutasítva azt a feltevést, hogy bármiféle proxy-háborút vívna Oroszországgal, az Egyesült Államok is sikerként könyvelheti el, hogy

az anyagcsatában jelentősen meggyengül Oroszország katonai ereje.

És mindehhez csak a védelmi költségvetésének a töredékét kellett elköltenie, anélkül, hogy egyetlen amerikai katona is veszélybe került volna. Az elmúlt egy évben az Egyesült Államok sikeresen teljesítette kettős célját: egyrészt támogatást nyújtott Ukrajnának, hogy ellenálljon az orosz inváziónak, másrészt elkerülte a szélesebb körű globális konfliktust. Egyik feladat teljesítése sem valószínű, hogy könnyebb lesz a következő évben.

A világ kettéhasad

Persze a nagy Nyugati egységnek azért megvan a hátulütője, mivel a világ többi része (a West és Restből a Rest), a globális dél, a volt gyarmatok, a jelenkori neokolonializmus elszenvedői, a sértettek is egységes álláspontot vettek fel abban, hogy nem voltak hajlandóak egységesen elítélni az orosz inváziót. Tehát

egy új hidegháborús vasfüggöny kezd kialakulni, aminek legfőbb vesztese a globális gazdaság lesz.

Arról már szóltunk, hogy a nyersanyaggal rendelkező országok a nyertesek közé sorolhatóak, és megállapítható, hogy a fő nyersanyagokat nem a Nyugat birtokolja. Kína évek óta igyekszik befolyást szerezni a világ bányáiban (például Afrikában). Nem csoda, hogy elérkezettnek látta az időt, hogy a jüanját is előtérbe tolja.

Amikor Nyugat befagyasztotta az oroszok tartalékait, és durva szankciókhoz folyamodott, nem számolt – többek között – azzal, hogy a dollár fegyverként való bevetése esetleg a világ eddig lesajnált részénél is visszatetszést szül, hiszen bármikor lehetnek ők a következő áldozat. Nem csoda, hogy vevők egy dollárt leváltani készülő új valutarendszer kialakítására. Egyre több ország kereskedelmében saját valutáját, vagy más baráti ország valutáját használja, kikerülve a dollárt. Úgy tűnik, lezárul az a korszak, amikor már csak dollárért lehet például olajat venni. Az arab országok hajlandóak elfogadni a renminbit az olajért, hiszen azt új technológiákra vagy akár aranyra is be tudják cserélni.

Mindez a dollár szerepének gyengüléséhez vezethet. A folyamatnak sokan nem tanúsítanak jelentőséget, de hát ismert Hemingway adomája, miszerint az érintett a kérdésre, hogy miképp ment csődbe, úgy válaszolt: 

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: SOFIA BOBOK / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2023. március 05. 14:33
Davajgitár = dobtáras .
tapir32
2023. március 05. 09:30
A mások halálán nyerészkedőknek az érdeke a háború elhúzódása! Binden, Soros stb Akiknek háborús befektetéseik vannak azoknak az érdeke a háború elhúzódása. Fegyverlobbi, cseppfolyós gáz gyártás és szállítás stb. / Pl. a magyargyűlölő Guy Verhofstadt/ Tkp. a fél világnak. A dollárbaloldal is ezért támogatja a háborút. A háborún nyerészkedők. Nagy üzlet a háború! A szankció és háború pártiak Putyin szövetségesei! Az orosz oligarcháknak is nagy üzlet az elhúzódó háború! Eszmékért a katonák halnak meg. A vezetőik a saját érdekeik okán küldik őket a frontra. A politika kizárólag érdekekről szól, amiket szép eszmékbe csomagolnak. Aki, a háborút támogatja az, az ukrán és az orosz emberek halálát támogatja! A háború pártiak semmivel sem különbek, Putyinnál. Mások halálát akarják! Halál pártiak!
nempolitizálok
2023. március 02. 18:03
Újabb botrány készül, usa fegyvergyártó cégek fizetik le az EP libbant képviselőit.
Google
2023. március 02. 18:03
A fegyvergyártás még nem futott fel, először a régi vasakat kell elsütni, aztán jöhetnek az újak. A háborús uszítóknak pedig maguknak kellene háborúzniuk, nem másokat belökniük a darálóba maguk helyett. Háborúzzanak az íróasztalaik mellől, diplomáciával megoldva a konfliktusokat. Lehet, hogy az nem hozna annyi pénzt? Nem kavarná fel annyira a világot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!