A háború első éve: a fegyveripar sötét hajnala

2023. február 23. 8:40
Megbosszulta magát a békeidős hadiipari tempó, Ukrajna lassan kifogy a lőszerből. A Nyugat fokozná a gyártási tempót, de Kijev hatalmas lőszerigényét már nem tudja kielégíteni.

Ukrajna mostanság egyetlen hónap alatt használja el az USA 155 mm-es lőszereinek éves gyártási kapacitását. Az egy évvel ezelőtt kitört háború második hónapjában, már tavaly tavasszal nyilvánvalóvá vált, hogy a fegyvergyárak nem bírják azt a tempót, amelyet a kormányzati rendelések diktálnak nekik. 

A világ annyit hallgatta az uralkodó – és éppen megdőlő – doktrínát arról, hogy a „hagyományos” háború korszakának vége, a jövő háborúit pedig már csak okosfegyverekkel és a kibertérben vívják, hogy ennek szellemében kezdett, illetve nem kezdett készülni a várható konfliktusokra. Az országok meglepő mértékben korlátozták a hagyományos szárazföldi készleteket, ám annál többet költöttek a légi és tengeri hadviselés eszközeire. Ebbe a furcsa helyzetbe rondított bele az ukrajnai háború, amely intenzitásával és szárazföldi klasszikus fegyverarzenáljával sok mindenre emlékeztetett, csak éppen arra nem, amire a szakértők és elemzők számítottak. A fegyvergyártókat ennek megfelelően teljesen felkészületlenül érték az újonnan támasztott elvárások, olyannyira, hogy a problémát a mai napig nem tudták megoldani.

A nagy számok törvénytelensége

Az ukrajnai háború alapjaiban a tüzérségre épül. Kijev, miután rövid idő alatt elhasználta a szovjet technikával járó 152 és 122 mm-es lövedékeket, egyre inkább a NATO-tagországok által biztosított fegyverzetre és a más szabványú, 155 mm-es lövedékekre támaszkodik. Csakhogy azokból egyszerűen nincs megfelelő mennyiség, legalábbis annyi semmiképpen, amennyi az ukrán katonák lőszerhasználatát pótolni tudná. A hír, amely szerint az USA a saját speciális, Izraelben felhalmozott lőszerkészletét kezdte megdézsmálni, hogy Kijevnek küldjön belőle, jól rávilágított, mekkora bajban vannak kapacitás terén a lőszergyártó vállalatok. 

Megdézsmálta már a saját, Izraelben tartott lőszerkészletét is az USA, hogy Ukrajnának adja

Érdekes fejleményre hívta fel a figyelmet a Bloomberg oldalán James Stavridis tábornok, aki korábban az Európában állomásozó amerikai csapatok főparancsnokaként az Izraellel kapcsolatos szövetségesi szerződések felügyeletéért is felelt. A nyugállományú admirális korábban azzal a képtelen ötlettel hívta fel magára a figyelmet, hogy az ukrán kikötőkből NATO-s csatahajók kísérjék ki a gabonaszállító teherhajókat.

A lőszermennyiség drasztikus csökkenése nemcsak annak köszönhető, hogy Ukrajna pár nap alatt nagyobb mennyiséget használ el, mint egy kisebb NATO-tagállam békeidős éves készlete, hanem annak is, hogy 

a nyugati fegyvergyártók semmilyen formában nem voltak felkészülve ekkora terhelésre. 

Tavaly nyáron, amikor még szinte teljes egészében a Javelin és a Stinger rakétáké volt a védekezési főszerep Ukrajnában, a gyártó Raytheon finom vészjelzéseket adott le a készletek aggasztó apadásával kapcsolatban. 
Gregory Hayes vezérigazgató az alkatrészhiányt és az ellátási láncok járványt követően kialakult bizonytalanságát nevezte meg elsődleges akadályként. Ahogyan arra is rámutatott, hogy a globális chipgyártásban kialakult káosz miatt a precíziós fegyvereket egyszerűen újra kell tervezni, hogy az addig használatos félvezetőket más típusúakkal tudják pótolni. A problémát csak súlyosbította, hogy a Pentagon az esetek zömében – biztonsági protokollra hivatkozva – egyetlen beszállítóval kötött szerződést, ez pedig azt eredményezte, hogy elég volt egyetlen szemnek meggyengülni az ellátási láncban, hogy az egész gyártási folyamat veszélybe kerüljön. 

A fegyvergyártók kapacitási lassulásában azonban szerepet játszott a hosszú távú szerződések hiánya is. Az USA esetében a Stingerekre és a Javelin rakétákra a Pentagon hosszú évek óta nem adott le rendelést, így a termelést a kisszámú külföldi tételnek megfelelően csökkentették, beleértve ebbe teljes gyártósorok leszerelését és az üzemek berendezéseinek cseréjét. Ahhoz, hogy egy-egy fegyvert ipari mennyiségben újra elkezdjenek gyártani, a vállalatok mindenekelőtt a hosszú távú szerződést várták saját kormányuk részéről, olyat, amely határidejében független a jelenlegi háború hosszától és kimenetelétől. 

Aggódnak a fegyvergyártók a háború vége miatt

A napokban - a NATO-s külügyminiszteri találkozó előtt - Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra szólította fel a tagállamokat, hogy „sürgősen fokozzák" a fegyvergyártást, mivel az elhúzódó háborúban Ukrajnánk egyre több fegyverre van szüksége. Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára közösségi oldalán már abszurdabban és westernesebben fogalmazott.

A Pentagon a Raytheon esetében igyekezett is biztosítani a vállalatot szándékai komolyságáról, és azonnal kötött vele egy 625 millió dolláros szerződést, ám az idő így is a donorországok ellen dolgozik. Hayes kalkulációi szerint 

legjobb esetben is ez év végén, de inkább jövőre kezdhet el áramlani Ukrajnába a „megszokott” mennyiség,

más vállalatok még ennél is pesszimistább előrejelzéssel szolgáltak, és egyes lövedékek és fegyverek esetében a 2027-28-as határidőt tartották reálisnak.

105 lett, maradhat? 

Bár az európai vezetők, az amerikai elnök és a NATO főtitkára igyekeznek megnyugtatni Zelenszkijt a szállítások folyamatosságáról és a megfelelő mennyiségről, a háború első évének végén tisztán látszik, milyen hiányokkal kell szembenéznie a Nyugatnak. 

Az ukrán hadsereg mára már szinte kizárólag a szövetségesek szállításaira építhet, a konfliktus második éve azonban már egyértelműen arról fog szólni, képes-e teljesíteni ígéretét Washington és a háborút minden eszközzel folytatni akaró államok. A gyártási számok lehangolók: az Ukrajna által legjobban sürgetett 155 mm-es lőszerek gyártási kapacitása az USA-ban jelenleg 180 ezer darab. Ez óriási növekedés a „békeidős” termelést tekintve – amikor évente mindössze 30 ezer darab hagyta el az üzemeket –

de még mindig elenyésző az ukrán igényekhez képest. 

Európa némileg jobban teljesít, a 155-ös kaliber gyártókapacitása itt (mindent beleszámítva) évi 300 ezer darab. A két szám együtt még mindig csak akkora mennyiség, amelyet Ukrajna 3-4 hónap alatt használ el, így érthető az aggodalom. Az USA máris arra kényszerült, hogy a mennyiségi problémát minőségcsökkenéssel orvosolja. A 155-ösök helyett 105 mm-es lövedékeket kezdett el összecsomagolni, amely nagyobb készletekben áll ugyan rendelkezésre, ám a hatótávolság tekintetében nem veheti fel a versenyt komolyabb testvérével, ami nyilván óriási gondot okoz egy tüzérségi eszközökkel vívott háborúban. 

Nem bírják a tempót a fegyvergyártók (Ha kifogy a vas - 1.)

Már a nyár elején kiderült, hogy az Egyesült Államok hadiiparában finoman szólva is fennakadások vannak az Ukrajnába szinte számlálatlanul küldött fegyver- és lőszermennyiség miatt. Kijev ellenállása gyakorlatilag a nyugati haditechnikától függ, az ellátmányok biztosításában pedig kétségtelenül az USA a főszereplő.

Ötletroham, szerződésözön, rendeléscunami

A lövedékekkel kapcsolatos problémákat az összes ország szeretné gyorsan kezelni. Brüsszel azon fáradozik, hogy a tagországok egyéni megrendelései helyett egyetlen hatalmas, közös beszerzést írjon ki 155 mm-es lőszerekre, ezzel ösztönözve a gyártókat a termelés fokozására. Az Európai Bizottság szerint ez magában foglalná az előrefizetés lehetőségét is, hogy

a vállalatok a kapott pénzből azonnal kapacitásnövelő beruházásokat tudjanak végrehajtani. 

A finanszírozási háttér még nem egészen tiszta, de az EU valószínűleg felhasználná az Európai Békekeret összegét is, amelyből eredetileg a donorországokat kárpótolta volna az Ukrajnának küldött fegyverzetért, és amelynek felhasználási módjáról az Európai Bizottság nem nagyon akar beszámolni.

A gyártás élén természetesen Németország és a Rheinmetall áll, amely egyszerre több vasat is tart a tűzben. Armin Papperger vezérigazgató szerint a vállalat évi 70 ezerről 450 ezerre emelné a termelést, ennek érdekében pedig megvenne egy spanyol lőszergyártó céget. 

Ezzel párhuzamosan 

a magyar kormánnyal kötött megállapodás alapján Várpalotán 2025-től kezdheti meg a gyártást egy közös tulajdonú, többek között 120 és 155 mm-es lövedékeket is előállító lőszergyár,

amelynek éves bevételét 300-350 millió euróra (mai árfolyamon 114-135 milliárd forintra) becsülik előzetesen. 

Problémája Pappergernek is a hosszú távú szerződések hiányával van, ám a tény, hogy a Rheinmetall hajlandó saját zsebből előfinanszírozni a fejlesztéseket, azt jelzi, hogy megnyugtató ígéreteket kapott. 

Az USA ugyanakkor pontosan azt teszi, amit fegyvergyártó vállalatai várnak tőle: hosszú távú szerződéseket kezdett kínálni, hogy a cégek biztonságban érezhessék új befektetéseiket, de fellazítja az ellátási láncok szigorú szabályait is, kiküszöbölve a kizárólagos beszállítókra épülő rendszer bukkanóit. Az ösztönző eszközöktől a védelmi tárca a Javelin-gyártás meghatszorozódását, míg a Stingerek és a HIMARS-rendszerek esetében az előállított mennyiség megduplázódását várja. Ami a legfontosabbat, a 155 mm-es lövedékeket illeti: a Pentagon egyfelől új gyártóüzemet tervez építeni, másfelől egy kanadai vállalattól fog importálni, amelytől a lőszermennyiséget évi 1 millió darab fölé tudják növelni. A legnagyobb kérdés, hogy ez mennyit tud segíteni Ukrajnán, miután a tervezett kapacitásnövelés gyümölcsei leghamarabb 2024-re, legrosszabb esetben csak 2028-ra érhetnek be. 

Lecsupaszítva

A háború első évének riasztó tanulsága a lőszerhiányhoz kapcsolódik. Miközben az elmúlt években egyre több jelentés és elemzés foglakozott az olyan lehetséges konfliktusokkal, mint az orosz-ukrán háború vagy egy Kína-Tajvan konfliktus, elgondolkodtató az a baki, ahogyan a globális fegyvergyártás nem vett tudomást a lőszerkészletek és a gyártáshoz szükséges kapacitás reménytelen hiányosságairól. 

A német védelmi miniszter kirúgásához vezető okok között kiemelkedő helyen szerepelt a katasztrofális lőszerhiány, amelyet a tárcavezető hónapokon keresztül mintha észre sem vett volna.

Saját koalíciós partnerei alázzák a német védelmi minisztert

Saját kormánykoalíciós partnerei borították rá az asztal a német védelmi miniszterre, miután kiderült, hogy a hadsereget egyes fegyverrendszerek használatában teljesen megbénítaná a lőszerhiány egy háború esetén.

Beszédes az is, hogy az újra európai katonai vezérszerepre törekvő Berlin 100 milliárd eurós (több mint 38 ezer milliárd forintos) haderőfejlesztési programot jelentett be, ám a lőszerkészletek növelésére alig akar költeni. 

De nem Németország az egyetlen, amely ezzel a problémával küzd. Egyes elemzők arra mutattak rá, hogy a NATO európai szárnya csupán 10 százalékával rendelkezik annak a lőszermennyiségnek, amely egy eszkalálódó háború első néhány hetében szükséges lenne.

A megoldást valószínűleg a szövetséges országok fegyvergyártói közötti együttműködés jelentené, amely közös fejlesztésekben és a gyártási kapacitások összefésülésében nyilvánulna meg, ám a piaci farkastörvények felülírják a nemesnek vélt szándékokat. Nemcsak a szabvány egységesítés nehézkessége okoz problémát, hanem az is, hogy a fegyvergyártási verseny főszereplői féltékenyen védik és őrzik saját technológiájukat, és eszük ágában sincs erkölcsi alapon megosztani azt a konkurenciával. 

Oroszország eközben teljesen átállt a hadigazdaságra. A fegyvergyártóknak nincs szüksége hosszú távú szerződések ígéreteire, pontosan tudják, mi a dolguk: 0-24-ben ontják magukból a haditechnikát. Bár április óta naponta jelenti be a „brit hírszerzés”, hogy Moszkva teljesen kifogyott a fegyverekből és a lőszerből, jelenleg mégis a Nyugat próbál egyre kétségbeesettebben tartalékokat összekaparni, míg Oroszország egyre gyorsuló ütemben hajt végre csapásokat Ukrajna ellen. 

Az EU és az USA a szankcióktól és embargóktól várta és várja a orosz fegyvergyártási és fegyverbeszerzési kapacitás hanyatlását, de egyelőre még nem látni az összeomlást. Ez persze nem azt jelenti, hogy az oroszoknál nincsenek a hiányból fakadó problémák, de a jelek arra utalnak, hogy a két oldal közül nem ők azok, akik kétségbeejtőbb helyzetben vannak.

A háttérben ráadásul 

ott várakozik Kína, amely a világ legnagyobb lőszerkészletén és gyártókapacitásán ülve figyeli az eseményeket – és persze Tajvant. 

Az USA, miközben a hadianyaggyártó képességeit nagy részben az ukrajnai eseményeknek rendeli alá, megfeledkezni látszik egy lehetséges invázióról. Márpedig Kína ellen nagy hatótávolságú precíziós rakétákra lenne szükség, hatalmas mennyiségben. Peking óriási arzenállal rendelkezik e téren, Washington azonban finoman szólva sincs fényes helyzetben: a napokban tartott müncheni biztonsági konferencián egy szimuláció egy Tajvan elleni kínai támadást modellezett, amely természetesen az USA beavatkozását vonta maga után. A kísérlet szerint 

az Egyesült Államok kevesebb mint egy hét alatt fogyna ki a nagy hatótávolságú rakétákból. 

Az ukrajnai háború első évének konzekvenciája nyilvánvaló, ám a Nyugat még mindig kétségbeesett lassúsággal reagál a problémára. A szolidaritás és a moralizálás azonban kevés lesz az ukránoknak: ha nagyon gyorsan nem találnak megoldást az egyre aggasztóbb lőszerhiányra, akkor sokkal hamarabb fognak tárgyalóasztalhoz ülni, mint ahogyan az Egyesült Államok azt tervezte.

Fotó: MTI/EPA/Alisa Yakubovich
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés