Nincs megállás: újabb 9000 főt rúg ki az Amazon

2023. március 27. 08:51

A cég szerint az előző, 18 000 főt érintő bejelentésnél még nem láttak tisztán. Most már igen.

2023. március 27. 08:51
null

A techcégeket sújtó megszorítási átok tavaly novemberben érte el a világ ötödik legnagyobb foglalkoztatóját. Az Amazon első körben 10 ezer alkalmazott elbocsátását jelentette be, ami a másfél milliós munkavállalói létszám mellett relatíve valóban nem tűnt soknak, ám az csak a folyamat kezdete volt.

Miután a vállalat virtuálisasszisztens-projektje, az Alexa az elmúlt években több mint 5 milliárd dollár veszteséget termelt, érthető, hogy a vezetés ott kezdte a leépítéseket. És nem is állt meg. Januárban a 10 ezer főt 18 ezerre módosította a cég, egyben a leépítendő területekbe még jobban bevonta a HR-t és a kísérleti projekteket. 

Rövid szünet után a múlt héten újabb 9000 fő elbocsátását jelentette be Andy Jassy vezérigazgató, hozzátéve az egyedül a részvényeseket vigasztaló mondatot: „Nehéz döntés volt, de hosszú távon ez a legjobb a cég számára”.

Amikor szóba került, hogy miért nem csapták hozzá ezt a kilencezret a januárban bejelentett leépítési létszámhoz, Jassy úgy fogalmazott: nem minden terület készült el időben a költségcsökkentési elemzésekkel, a leépítések pedig azok befutásának függvényében is történnek.

Az Amazon ugyanabba a helyzetbe került, mint a Meta. A koronavírus-járvány alatt gyakorlatilag limit nélkül vett fel alkalmazottakat, akik aztán a járvány vége, majd az azt követő gazdasági visszaesés miatt teljesen feleslegessé váltak.

Fotó: 123RF

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takarító
2023. március 29. 06:37
Gender-semlegesre.
Takarító
2023. március 29. 06:37
Nevét is le kellene tiltani. Egyoldalúan megkülönböztető feminizmus okán. Majd Agatha Cristi bosszúból átírja.
smnl
2023. március 29. 00:34
Az AWS nem hoz elég nyereséget a telhetetlen menedzsmentnek, pedig brutális az a pénz amit kaszálnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!