Az Amazon rögtön 10 ezer fővel kezdi a kirúgásokat

2022. november 16. 09:00

A Twitter és a Meta után a világ ötödik legnagyobb munkáltatója is elkezdte a leépítéseket. A Big Tech cégek továbbra is bajban vannak.

2022. november 16. 09:00
null

Tízezer munkavállalónak postáz felmondólevelet az Amazon. A világ ötödik legnagyobb munkáltatójánál nagyjából másfél millióan dolgoznak. Ehhez a számhoz képest bagatellnek tűnhet a most elbocsátandók aránya, ám maga a tény jól jelzi, hogy

a Big Tech cégek mélyrepülése tovább folytatódik. 

Elon Musk kezében a mosdókagyló mellett egy vastag söprű is volt, amikor átvette a Twittert, Zuckerberg 11 ezer munkavállalót áldozott be első körben a csúfos tőzsdei eredmények láttán, most pedig az Amazon keményített be, és kezdett olyan leépítésbe, amelynek valószínűleg még csak az elejét láthatjuk. 

A pontos szám a vállalaton belüli felülvizsgálatok folyamán fog kiderülni, azt azonban máris tudni, hogy az első körben a virtuális asszisztens technológiával, vagyis az Alexával foglalkozó területről, továbbá a HR- és a kiskereskedelmi részlegről távoznak munkavállalók. Előbbi érthető,

az Alexa-projekt az elmúlt években több mint 5 milliárd dollár veszteséget okozott a cégnek,

amely be is ismerte: nem érzik, hogy tovább kellene fejleszteniük a technológiát, miután a jelenlegi ügyfelek is mindössze pár feladatra használják a virtuális asszisztenst. 

Az Amazon részvényei – más Big Tech papírokhoz hasonlóan – az idei évben több mint 40 százalékot veszítettek értékükből. A vállalat a bizonytalan makrogazdasági környezetre, az energiaárakra és az inflációra való tekintettel alsó hangon több hónapra létszámstopot rendelt el. 

Fotó: 123RF
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovsa
2022. november 16. 20:51
Az Ötödik elem: - Esetleg kirúghatunk-e ötszázezer embert. - Legyen egy millió! - De ötszárez.. . Igen uram, egy millió.
Reszelő Aladár
2022. november 16. 20:35
Mekkora élmény lesz, amikor a raktári melósnak az algoritmus mond fel. Mert nem volt elég produkív.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik