Egy hely, ahol úsznak az olajban és a pénzben, de gondolnak a jövőre is

2022. december 08. 15:33

Döbbenetes, 700 milliárd dolláros, a magyar költségvetés több mint tízszeresét elérő tartalékalappal készül az olajkorszak utáni távoli jövőre Kuvait. A kis olajállam költségvetési hiánya egyébként 72 százalékkal csökkent az előző évhez képest, ami a magas energiaáraknak köszönhető.

2022. december 08. 15:33
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Mihálovics Zoltán politológus írása a Makronómon.

Kuvait költségvetési hiánya 3 milliárd dinárra – azaz mintegy 9,8 milliárd dollárra – csökkent az idén márciusig tartó költségvetési év során, ami az előző évhez képest 72 százalékos csökkenést jelent – derült ki egy friss jelentésből. Ez persze egyértelműen a magas olajárakkal magyarázható. Bevételek tekintetében összességében Kuvait márciusig tartó teljes bevétele 76,9 százalékkal 18,6 milliárd dinárra – 60,5 milliárd dollárra – nőtt. A kiadások 21,6 milliárd dinárt – 70,2 milliárd dollárt – tettek ki.

A pénzügyminisztériumi közlemény szerint Kuvait az elmúlt hét év legmagasabb nem olajból származó bevételét érte el: ez 38,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ami így 2,4 milliárd dinár – 7,8 milliárd dollár – lett, az olajbevétel pedig 84,5 százalékkal 16,2 milliárd dinárra – 52,7 milliárd dollár – nőtt.

A pénzügyi év második felében felpattanó olajár egyértelműen hozzájárult a bevételek növekedéséhez. A deficit mellett továbbra is Kuvait rendelkezik a világ egyik legalacsonyabb GDP-arányos államadósságával. Ennek alakulását az alábbi ábra szemlélteti összevetve Magyarországgal, az Európai Unióval és az Eurózónával:

Forrás: Eurostat, Statista, Tradingeconomics. Saját szerkesztés.

Kiadások tekintetében a 2021-22-es pénzügyi évben a fizetések és a támogatások a kiadások 76 százalékát tették ki, azaz 16,4 milliárd dinárt – 53,3 milliárd dollár.

A kiadások 12 százalékát, azaz 2,6 milliárd dinárt – 8,45 milliárd dollár – beruházási kiadások emésztettek fel. A kuvaiti nyersolaj hordónkénti átlagára ebben az időszakban pedig 80,7 dollár volt.

Kuvait azonban mégsem lehet elégedett, hiszen az évek óta tartó politikai feszültségek meghiúsították az olajtól függő kuvaiti gazdaság diverzifikálására és a külföldi befektetések előmozdítására irányuló erőfeszítéseket. A helyzetet bonyolította, hogy a megválasztott törvényhozás és a kormányzó Al-Sabah család által kinevezett kabinetek között kiéleződtek az ellentétek.

Kuvait a jövőre is gondol – Future Generations

A Future Generations Fund egy nagyjából 700 milliárd dolláros (276 ezer milliárd forintos, az idei magyar költségvetési bevételek több mint tízszeresét jelentő!) megtakarítási pénztár, amit az olaj utáni életre terveztek meg. Adott esetben (szufficit) a bevétel egy részét ide utalják át, de deficit esetén az átutalást tiltja egy 2020-as törvény. Bahreinben is létezik hasonló megtakarítási pénztár. 

Érdemes felvetni annak a kérdését, hogy Közép-Európában (V4-országok) is lenne-e értelme egy hasonló megtakarítási pénztárt létrehozni, amivel a visegrádiak fel tudnának készülni az olaj és a gáz utáni életre.

Mindezekkel együtt Kuvait az április 1-jén kezdődő pénzügyi évre az elmúlt 9 év legalacsonyabb hiányát prognosztizálta a magasabb olajárak miatt. Kuvait költségvetési hiányának alakulása az alábbi ábrán látható, összevetve az Európai Unióval, az Eurózónával és Magyarországgal.

Forrás: Tradingeconomics, Eurostat. Saját szerkesztés.

A kiadásokat 23,53 milliárd dinárra (76,5 milliárd dollár), a bevételt 23,40 milliárd dinárra becsülik (76,1 milliárd dollár). Kiemelendő,  hogy az idei olajbevétel becslése 80 dolláros hordónkénti átlagáron alapul.

Borítókép: MTI/EPA/Kuvaiti hírügynökség

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rompusz
2022. december 09. 00:14
Az iskolákba már most fel kell készíteni a gyerekeket a kecske legeltetésre.
pollip
2022. december 08. 20:17
A szankciók működnek -a nevető harmadiknak.
Szittya Attila Bendegúz
2022. december 08. 20:17
Ha megépítik majd az első fúziós erőművet, akkor a szénhidrogének, mint energiahordozók, megszűnnek tényezők lenni. Okos dolog erre tartalékolni, de maga a pénz semmit nem ér kreatív elmék nélkül. Nagy esélyt látok arra, hogy az arabok gyorsan visszatérnek majd a Ferrarik és Lamborghinik világából a teveszar rögvalóságába.
pollip
2022. december 08. 20:16
Az eurózóna adóssága mindig magasabb, mint az EU átlaga. Nem kell euró.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!