Ilyen, amikor felkészületlenül ér a válság: Pakisztánban lekapcsolják az áramot

2022. április 27. 12:40
Pakisztán nehezen tud üzemanyagot beszerezni az azonnali piacról, miután a cseppfolyósított földgáz és a szén ára a múlt hónapban rekordokat döntött, az ukrajnai háború csak súlyosbította az ellátási hiányt.

Pakisztán csökkenti a háztartások és az ipar áramellátását, mivel

a pénzszűkében lévő ország nem engedheti meg magának, hogy a tengerentúlról szenet vagy földgázt vásároljon erőművei fűtésére.

A dél-ázsiai ország nehezen tud üzemanyagot beszerezni az azonnali piacról, miután a cseppfolyósított földgáz és a szén ára a múlt hónapban rekordokat döntött, és az ukrajnai háború tovább súlyosbította az ellátási hiányt. Pakisztán energiaköltségei több mint kétszeresére, 15 milliárd dollárra emelkedtek a február végével zárult kilenc hónapban az egy évvel korábbihoz képest, és nem tud többet fizetni a további szállításokért.

Az üzemanyaghiány miatt április 13-ig mintegy 3500 megawattnyi energiakapacitás állt le – derült ki Miftah Ismail Twitter-bejegyzéséből, akit az új miniszterelnök, Shehbaz Sharif nevezett ki pénzügyminiszternek. További hasonló kapacitás állt le műszaki hibák miatt – tette hozzá.

A több mint 7000 megawatt Pakisztán teljes termelési kapacitásának csaknem egyötödét teszi ki.

Az amúgy is nehéz gazdasági kihívások mellett a villamosenergia-válság tovább nehezíti a nemrég kinevezett Sharif helyzetét – aki még nem nevezte ki az új energiaügyi minisztert.

A korábbi miniszterelnök Imran Khan, a két héttel ezelőtti politikai zavargások miatt kénytelen volt lemondani, pedig 2018-ban, hivatalba lépésekor még úgy tűnt, hogy ő lesz az első Pakisztánban, aki ki tudja tölteni az öt éves miniszterelnöki mandátumát.

Pakisztán krónikus infrastrukturális kihívásaira már a tavaly január elején történt meghibásodás is rávilágított. Különösen arra, hogy az egymást követő kormányok képtelenek voltak megoldani a villamosenergia-átviteli hálózatok hosszú távú gondjait.

Akkor szombat késő este kezdődtek az áramszünetek, amit az ország déli részén található erőmű meghibásodása okozott. Bár Pakisztánban gyakoriak az áramkimaradások, ekkora hétvégi fennakadásra Pakisztán történetében még nem volt példa. Néhány másodpercen belül az áramszolgáltatás 80-90 százaléka leállt. A repülőtereken, kórházakban és más kulcsfontosságú helyeken országszerte több mint 200 millió ember tapasztalta meg áramkimaradást. Pakisztán áramellátása csak vasárnap állt fokozatosan helyre.

A pakisztáni helyi média a széles körben elterjedt villamosenergia-lopásokra is felhívta a figyelmet – szaporodnak az illegális áram-rákötések. Voltak olyan vádak, hogy egyes villamosenergia-ipari társaságok tisztviselői összejátszottak a fogyasztókkal, hogy a mérőórák kikerülésével egyenesen a vezetékekhez csatlakozzanak. Az ország fő áramszolgáltató vállalatai folyamatosan veszteségesen működtek, ami arra késztette Pakisztán nyugati hitelezőit, hogy azonnali intézkedéseket sürgessenek.

A viszonylag szegény, az energiaimporttól nagymértékben függő Pakisztánt különösen súlyosan érintette az üzemanyagárak emelkedése. Pakisztán hosszú távra szerződött LNG-beszállítói az elmúlt hónapokban több tervezett szállítmányt is lemondtak, ami tovább szűkítette a kínálatot. Az ország április 17-én pályázatot írt ki hat LNG-szállítmány azonnali piacról történő beszerzésére, amely azonban a kormánynak több százmillió dollárjába kerülhet, ha minden pályázat sikeres lesz.

„Pakisztán helyzete nem fog változni a közeljövőben, mivel a globális dinamika továbbra is ugyanaz marad” – mondta Samiullah Tariq, a Pakistan Kuwait Investment Co. kutatási vezetője. „Az energiahiány miatti kényszerű leállásokra továbbra is lehet számítani”.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés