Fekete csatornák: Oroszország India legnagyobb olajszállítójává vált

2022. december 25. 08:00

Nagy országok, nagy üzlet. India úgy betankolt a szankció előtti orosz kőolajból, hogy napi egymillió hordó is kevés volt hozzá.

2022. december 25. 08:00
null

Novemberben az orosz kőolaj iránti érdeklődés az egekbe szökött a december 5-től bevezetett szállítási szankciók miatt. A felhalmozás legnagyobb nyertese egyértelműen India lett, csak a finomítók kapacitása szabott határt a felhalmozható mennyiségnek.

Moszkva ezzel maga mögé utasította Irakot, és átlagosan napi 900 000 hordó olajat exportált Indiába, amely rendkívül erős szám, főleg annak tükrében, hogy az ukrajnai háború előtt lényegében elenyésző volt a két ország ilyen jellegű kereskedelme.

A nyugati szankciók kellettek ahhoz, hogy Kína mellett India legyen a nevető harmadik,

amely jutányos áron és óriási mennyiségben tud kőolajat vásárolni Moszkvától – annak nem kis megkönnyebbülésére. 

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb olajpiaci elemzésében rámutat: az oroszországi kőolajeladások gyakorlatilag alig változtak novemberben az előző havihoz képest, miután 

az Indiába irányuló mennyiség nagyon szépen kiegyenlíti az EU-s keresletcsökkenés által kialakult hiányt. 

Míg az Unióba a kevesebb mennyiség napi 1,1 millió hordót jelentett, az Indiába irányuló rekordexport 1,3 millió hordóra nőtt. Ezért nyilatkozta Moszkva az olajársapka után nyugodtan azt, hogy a kartellező országoknak többé nem szállítanak olajat, de ez nekik semmilyen problémát nem fog okozni, hiszen találtak új célországokat, amelyek piaci áron veszik meg az energiahordozót. 

Plafonpofon: itt az orosz válasz az olajársapkára

Hosszú és nevetséges egyeztetési folyamat - Szijjártó Péter szavai szerint „szerencsétlenkedés" - előzte meg a G7-es országok által ajánlott és az EU által jóváhagyandó olajársapka bevezetését. A Nyugat által végül 60 dollárban maximalizált plafon igazából senkinek sem jó - és mégis mindenkinek az.

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök
MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
my fair lédig
2022. december 27. 11:09
A ruszkik nyomott áron és iszonyatos logisztikai költségekkel tudják csak eladni az olajukat Indiába, máshogy nem is tudnának versenyezni az Indiához közeli Perzsa-öbölbeli olajjal. De nem tehetnek mást. Tudják, hogy a közeli európai prémium-piacaiknak befellegzett. Így jártak.
luisbathhelena
2022. december 26. 16:23
India varázslatos ország. Az olcsó orosz olajrol leveszik a rontást aztán eladja az EUnak 3x dragabban
hunpettel
2022. december 26. 16:21
Miért fekete csatorna? India nem részese az EU szankciós rendszerének. Amit vásárol teljesen legálisan vásárolja.
VerdbenekhyKeményFarkas
2022. december 26. 14:51
Majd megbánja! Ő is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!