„Nem a mi háborúnk” – az ukrajnai segélyek ellen tüntettek Varsóban (VIDEÓ)

2024. május 03. 07:56

„Békementet" tartottak a lengyel fővárosban.

2024. május 03. 07:56

Nyitókép: képernyőfelvétel 

 

Tüntetők százai vonultak fel szerdán Varsó belvárosában, arra szólítva fel a lengyel hatóságokat, hogy hagyjanak fel Ukrajna támogatásával, azzal érvelve, hogy a kormány álláspontja végső soron azzal a kockázattal jár, hogy az országot magát is háborúba sodorja.

A „Békemenetnek” nevezett eseményt több helyi háborúellenes csoport szervezte. A tüntetők olyan jelszavakat skandáltak, mint „Nem a mi háborúnk”, valamint különböző transzparenseket vittek magukkal, amelyeken olyan feliratok szerepeltek, mint:

„Ma a tankjaink, holnap a gyermekeink”, „Állítsuk meg Lengyelország amerikanizálását”.

„Nem értünk egyet azzal, hogy valaki más háborújába keveredjünk, nem értünk egyet azzal, hogy ágyútöltelék legyünk, nem értünk egyet azzal, hogy feltétel nélkül és értelmetlenül támogassuk Ukrajnát” – mondta az eseményen Leszek Sykulski lengyel politológus, a menet egyik kulcsfigurája.

Lengyelország Ukrajna egyik legfontosabb támogatójává vált Oroszországgal szemben az ukrajnai háború kirobbanása óta. Az ország a maga részéről is bőséges katonai segélyekkel halmozta el Kijevet, és egyben kulcsfontosságú csomópontként szolgál a más nyugati országok által biztosított fegyverek Ukrajnába juttatásához. 

Az utóbbi hónapokban azonban a Kijev és Varsó közötti kapcsolatok megromlottak, többek között az Ukrajnából érkező olcsó mezőgazdasági termékek beáramlása és az ukrán fuvarozó cégek által támasztott verseny miatt tüntető lengyel gazdák és teherfuvarozók lengyel-ukrán határon hónapok óta fenntartott blokádja miatt. A határ blokádját a múlt hétvégén feloldották a gazdák, a tiltakozók és Czeslaw Siekierski lengyel mezőgazdasági miniszter megbeszéléseit követően, de a fennálló problémákat továbbra sem tudta megoldani a lengyel kormány. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2024. május 03. 22:40
Ezek szerint a lengyeleknél is van néhány normális ember.
fenris
2024. május 03. 09:30
A lengyelek egyáltalán nem egységesek az ukránkérdésben. Az egy dolog, hogy a ruszkikat utálják, de az ukikat is.
atti64
2024. május 03. 09:25
EGY PÁR EMBERNEK MÉG NEM MENT EL AZ ESZE LENGYELORSZÁGBAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TUSKO ELVRÁRSAT HUZZÁTOK A LÁMPAVASRA MAJD UTÁNA LESZ REND!!!!!!!!!!!!!
tetx
2024. május 03. 08:54
Tuskót az se érdekelné, ha egymillióan lettek volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!