NASAMS rakétarendszereket küld Biden Ukrajnába

2022. november 01. 08:00

A Raytheon fegyvergyártó dörzsöli a kezét, az iráni drónoknak nehéz dolguk lesz.

2022. november 01. 08:00
null

Greg Hayes, a világ egyik legnagyobb fegyvergyártója, a Raytheon vezére maga közölte a hírt, miszerint már le is szállított két NASAMS-rakétarendszert az USA kormányának, amely rövid időn belül Ukrajnának továbbítja azokat, erősítve ezzel az utóbbi hetek orosz rakéta- és dróncsapásai elleni küzdelmet. A Pentagon a hírt azzal egészítette ki, hogy az első két rendszert tervezetten még hat fogja követni.

A közepes hatótávolságú NASAMS rendszerekhez hasonló föld-levegő rakétákra óriási szüksége van az ukrán légvédelemnek, amelyet teljesen kiszolgáltatott helyzetben értek az ország kritikus infrastruktúráját, elsősorban az energiaipari és elektromos létesítményeket ért sorozatos rakétatámadások. A norvég fejlesztésű légvédelmi fegyver a drónoktól kezdve a vadászrepülőkön át a ballisztikus rakétákig minden ellen védelmet nyújthat – mondta Hayes, akinek cége újabb százmilliókat kaszál majd a mostani üzlettel

Magyarország pontosan tudja, mit kapnak most az ukránok. Maróth Gáspár, aki jelenleg a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára, 2020-ban még védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosként rendelte meg a NASAMS-rendszert a Magyar Honvédség számára.
A teljes rendszer ára (amely tartalmazza az AMRAAM C7/C8 rakétákat is) nem hivatalos források szerint nagyjából 1 milliárd dollár. A szám lehet kicsit pontatlan, mindenesetre David Cornstein, az USA akkori magyarországi nagykövete akkor úgy fogalmazott: ez az Egyesült Államok és Magyarország között valaha kötött legnagyobb hadianyag-szerződés

 

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fideath
2022. november 17. 18:47
"Semmi pánik, fizetjük (EU) ! Nincs pénz ? Majd veszünk fel örökhitelt, ha már a COVID alatt nem jött be a nagy terv.... csak Gyuri bá megérje !!" -------------------- Eljutott a szaros agyadig hogy ezt az amcsik küldik az ukránoknak? Akkor mit fizetünk mi, te kretén? Amúgy meg az EU-nak nagyon is érdeke hogy ne nöjjön a határa egy háborús agresszor diktatúrával.
csoda
2022. november 17. 18:47
Biztos, hogy nem Irakba akarták küldeni ezeket a kütyüket Ukrajna helyett? Vagy bármelyik random országba, ami éppen beugrik beszéd közben?
Wadalma
2022. november 17. 18:47
Szóval az x dollárba kerülő dronokat lelovik az 1000x dollárba kerülő rakétával. A hülyének is megeri...
Upuaut
2022. november 17. 18:47
Olcsó drón, drága rakéta. Pompás értékarány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!