Újabb maflás Zuckerbergnek: 25 millió dollárra büntették a Metát

2022. október 31. 09:25

A Facebook anyavállalata 822 alkalommal sértette meg Washington állam kampányfinanszírozási és választási átláthatósági törvényeit. A maximálisan kiszabható büntetést kapta.

2022. október 31. 09:25
null

Rájár a rúd Mark Zuckerbergre: a világ egykori ura egyetlen év alatt bukott 100 milliárd dollárt, most pedig cégének a 25 milliós büntetés mellett 10,5 millió dollár jogi költséget is ki kell csengetnie. És igen, az elmúlt esztendőben mind a Facebook, mind a Meta akkora anyagi és morális szabadesésbe kezdett, hogy a büntetés jelen pillanatban nagyon is érzékenyen érintheti a metaverzumba menekülő, és a való világról már tudomást is alig vevő főnököt,

elsősorban annak tőzsdére gyakorolt hatásától, hogy a hirdetői bizalom megrendüléséről már ne is beszéljünk. 

A Metát Washington állam bírósága kaszálta el, miután megállapította: a vállalat 2019 és 2021 között

822 alkalommal sértette meg a választási törvény átláthatósági és kampányfinanszírozási részét. 

Az 1972-ben elfogadott átláthatósági törvény ugyanis előírja a hirdetési felületet áruló cégeknek a hirdetők nevének, címének, a hirdetések összegének, valamint a hirdetés megtekintőinek pontos számának dokumentálási kötelezettségét és közzétételét. Ezt a Meta valahogyan az említett alkalommal elfelejtette betartani.

A mostani, legmagasabb büntetést azért kapta a cég, mert 2018-ban ugyanezen okokból már beperelték, így visszaesőnek minősül. Akkor 240 000 dollárral megúszta, és ígéretet tett a törvény maradéktalan betartására. Később Zuckerberg durcáskodni kezdett, és közölte: a politikai hirdetések tekintetében kivonul Washington államból. Végül maradt, ám úgy folytatta a hirdetések és reklámok értékesítését, hogy ismét semmibe vette a vonatkozó jogszabályokat. 

Hibás érvelés

A Facebook a bíróságon azzal érvelt, hogy az állam törvényei alkotmányellenesek, a Facebook pedig nem állami, hanem magánvállalat. Az állam jogalkalmazásának őreit azonban ez a védekezés cseppet sem hatotta meg, felbukkant ugyanis egy olyan tény, amely jelentősen átformálja Zuckerberg zavaros érvelését.

A Facebook mintegy 35 millió dollárnyi adójóváírást kért és kapott Washington államtól,

megfejelve mintegy 800 millió dollárnyi hirdetési és támogatási összeggel, így az állami pénzben lubickoló vállalat bajosan hivatkozhat alkotmányellenességre a politikai hirdetések elszámoltathatóságának tekintetében. 
       
A Facebook számos problémával küzd. A részvények értékének csökkenésével egyenes arányban  zuhan a felhasználók száma – utóbbinál teljesen tetten érhető a bizalmatlanság, amely a Big Tech cégeket övezi cenzúrájuk és baloldali elfogultságuk miatt. (Elon Musk éppen ettől szabadíthatja meg a Twitter, tervével pedig a csiripelő platform öles léptekkel indulhat térhódításra.) 

Tárgyalási alap

A kiábrándultság Zuckerberg adatkezelési anomáliáinak is köszönhető: a vezér többszöri lebukása ellenére sokáig üzleti tárgyalási alapként kezelte a felhasználók adatait, a közelmúlt szivárgási botrányai pedig pláne nem sokakat győzött meg arról, hogy minden rendben van a platform biztonsága körül. (A tavalyi, 533 millió felhasználó kiszivárgott adatai közül 377 ezer magyar vonatkozású is volt.) 

A magánélet szentségét semmibe vevő adatvédelem márpedig

még az egyébként laza internetes biztonságukról híres amerikaiaknál is kivágta a biztosítékot:

a Washington Post közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 73 százaléka véli úgy, hogy a Big Tech cégek üzleti kereskedelmet folytatnak adataikkal. Az összes platform közül ráadásul a Facebookot tartják a legmegbízhatatlanabbnak: a megkérdezettek 72 százaléka gondolja úgy, hogy a vállalat egyszerűen darabárunak tartja a felhasználókat, adataikat pedig úgy adja és veszi, ahogy éppen aktuális üzleti érdeke megkívánja.

Musk Twitter-vásárlásával mindenféle szempontból átrendeződik a Big Tech közösségi platformok háborúja. A világ leggazdagabb embere üzleti, adatvédelmi és cenzúra szempontjából egyaránt radikális változásokat tervez. Ha Zuckerberg továbbra sem hajlandó kimozdulni metaverzumából, a tavalyi és idei mélyrepülés végzetes zuhanásba csaphat át. Onnan pedig nehéz lesz a visszaút: új madár fogja uralni az eget.

Fotó: 123rf

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szittya Attila Bendegúz
2022. november 02. 17:03
Majd megveszi ezt is Musk, és akkor eljön a jó világ... :D
davide
2022. november 02. 17:02
Eltűnhetne végre a föld színéről ez a förmedvény.
Európai téridő
2022. november 02. 17:02
Remélem, más szövetségi államok bíróságai is hoznak majd hasonló ítéleteket és esetleg az ottani Legfelső Bíróságig is eljut az ügy. Jogállam, vagy mi a szösz...
bandee1
2022. november 01. 15:56
KURVA ANYÁDAT, BÜDÖS PATKÁNY, JOGTALANUL ELVETTED A NEGYVENEZRES OLDALAM ELÉRÉSÉT, AMIT LEKORLÁTOZTÁL KB. 2%-RA, TELJESEN OKTALANUL, JOGTALANUL, BASZD MEG A RETKES KURVA ANYÁDAT, EZ A MINIMUM, TE ROHADT GECI FASZ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!