Musk egy mosdókagylóval a kezében sétált be a Twitterhez (videó)

2022. október 27. 10:23
Ha minden igaz, pénteken Elon Musk megvásárolja a Twittert, de előtte benézett leendő birodalmába. A maga sajátos módján.

Szemünk sem rebbent, amikor Elon Musk „Let That Sink In!” felkiáltással és egy mosdókagylóval a kezében robbant be villámlátogatásra a Twitter székházába, hogy gyors szemrevételezést tartson a hamarosan tulajdonába kerülő vállalatnál. 


A borzalmas szóvicc a sink szó több jelentésére (mosdókagyló/merül, süllyed) épít, amelyen a Twitter alkalmazottai bizonyára nem nevettek akkorát, miután leendő főnökük már belengette, hogy

a cég 7500 dolgozójának 75 százalékát ki fogja rúgni. 

A Twitter marketing igazgatója, Leslie Berland szerint Musk csupán ismerkedős látogatásra ugrott be a székházba, ám a viszony nyilván nem lesz ennyire felhőtlen: a Twitter alkalmazottai (egy egyelőre még nem nyilvános) levelet írtak leendő főnöküknek, amelyben kifejtik: ha a világ leggazdagabb embere valóban elbocsátás-hullámot tervez, az a platform, mint nyilvános diskurzusnak helyet adó tér minőségi romlását fogja maga után vonni. „Egy ilyen volumenű meggondolatlan leépítés bejelentése aláássa felhasználóink és ügyfeleink platformunkba vetett bizalmát, és egyben nem más, mint a munkavállalók megfélemlítése” – áll a levél tervezetében.

A levélben egyébként azt is követelik Musktól, hogy ne nyúljon az eddigi juttatásokhoz és a távmunka rendszeréhez.

Utóbbi eleve necces lesz, Musk ugyanis híres arról, hogy gyűlöli a home office-t – és egyáltalán minden olyan szituációt, amikor a munkavállalói oldal próbál meg beleszólni a vezetési módszereibe.  A levélben ráadásul egy, a gazdag főnök számára minden bizonnyal pokolian vicces mondat is olvasható: „követeljük, hogy méltósággal bánjanak velünk, és ne úgy, mintha egyszerűen csak gyalogok volnánk egy milliárdosok által játszott sakkpartiban”.

Igazság szerint a moderátori létszámcsökkentés rímelne Musk szólásszabadságra vonatkozó kijelentéseivel, amelyek szerint a platformon minden engedélyezett lesz, ami nem ütközik törvénybe. Ez egyben a Big Tech cégek republikánusok által annyira kritizált cenzúrafalán is repedést okozhat, olyannyira, hogy sokan ujjongva várják a letiltott Donald Trump visszatérését a Twitterre. 

Musk – szokásához híven – nem nagyon foglalkozik a kritikákkal. A Twitteren viszont elegánsan megváltoztatta a profilját. Most diszkréten csak ennyi olvasható: Elon Musk – Chief Twit.

Fotó: MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a durva, hogy a nagy tech cégeknél a beosztottak sok helyen lényegében átvették a vezetést (lásd amikor Joe Rogant a Spotifynál a felháborodott alkalmazottak miatt cenzúrázták), a Twitter alkalmazottaknak is nagy szerepük volt a konzervatív hangok cenzúrázásában, úgyhogy egyáltalán nem fog egy könnyem se hullani miattuk.

Brit angolban, (főleg a futball zsargonban) létezik egy olyan kifejezés, hogy "throw the kitchen sink at them" (szó szerint még a mosogatót is hozzájuk vágja) ami kb annyit jelent, hogy vki. minden eszközt v. akár a legdurvább eszközt is bevet(i) a cél érdekében. Szerintem erre utal. Legalábbis ez a 75%os elbocsájtás eléggé egész pályás letámadásnak tűnik. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés