Már a lengyelek és a szlovákok is befagyasztanák az áram árát

2022. szeptember 21. 17:30

A lengyel kormány tervei szerint az áram árát befagyasztanák azon háztartások számára, amelyek évente legfeljebb 2000 kWh-t fogyasztanak. Azok, akik korlátozzák fogyasztásukat, további 10 százalékos kedvezménnyel számolhatnak – írták a múlt héten a lengyel lapok.

2022. szeptember 21. 17:30
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A kormány által előkészített javaslatok között szerepel, hogy

akik az előző évi fogyasztáshoz képest 10 százalékkal csökkentik az áramfogyasztásukat, azok 10 százalékos kedvezményt kapjanak a számlából.

Az egyik megszólaltatott kormánytisztviselő úgy nyilatkozott:azzal is ösztönözni akarják a megtakarítást, hogy megmutatják, mindez kétszeresen is megtérül. Kevesebbet kell fizetni az áramért, ráadásul a megtakarításoknak köszönhetően olcsóbb lesz az áram tette hozzá.

A tervezett megoldás szerint

Azok, akiknek a fogyasztása magasabb, az Energiaszabályozási Hivatal által jóváhagyandó új tarifák szerint fizetik majd a számlákat, de az új tarifa csak a 2000 kWh feletti többlet után lesz érvényes. A lapok azzal magyarázzák a 2000 kWh-ás határt, hogy a lengyel Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban a háztartások átlagos villamosenergia-fogyasztása 1996 kWh volt, ebből a városi területeken 1752,5 kWh, a vidéki területeken pedig 2486,2 kWh.

A sajtó persze rámutat, hogy a részletes megoldásoknak figyelembe kellene venniük a nagycsaládosok vagy az elektromos fűtéssel rendelkező fogyasztók helyzetét is.

A klíma- és környezetvédelmi minisztériumban készített, a háztartások számára a jelenlegi energiaárak fenntartásáról szóló törvényjavaslat a héten kerül a lengyel kormány elé, a Szejm pedig a következő, szeptember 28-29-re tervezett ülésén foglalkozna vele.

A függőben lévő rendelet a hírek szerint az úgynevezett érzékeny címzettekre is kiterjed, azaz például a kórházakra, iskolákra, bölcsődékre, óvodákra, szociális segélyközpontokra, egyházakra vagy önkéntes tűzoltóságokra.

A sajtó szerint sok jel utal arra, hogy az „árpajzsok” finanszírozásának legalább egy részét az energiacégekre terhelik át.

Szlovákiában is hasonló tervezetet lengettek be még jó pár héttel ezelőtt, igaz, az augusztus vége óta kirobbant kormányválság elodázta a javaslat megtárgyalását. A hírek szerint a héten foglalkozna vele a szlovák kormány, persze az immár kisebbségben kormányzó alakulatnál semmi sem biztos. A szlovák javaslat lényege az volt, hogy a valamelyik előző évi fogyasztást (nem eldöntött, hogy 2019 vagy 2021) vennék alapul.

Pár hónappal ezelőtt még mind a lengyel, mind a szlovák kormány elvetette az áram árának maximalizálását. Ahogy Európa többi tagországában, elvetették az ársapka ötletét, mint a piacoktól idegen megoldást. Most több tagország is gondolkodik ilyenfajta megoldásban, kérdés, hogy nem lesz-e elkésett az intézkedés. A lengyelek eddig inkább az áfa csökkentésével próbálták enyhíteni az elszabaduló árakat, a szlovákok pedig a koalíciós torzsalkodások miatt nem tudtak dűlőre jutni valamiféle megoldásban. 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sany Xepi
2022. szeptember 23. 14:42
Egyenlőre csak a lakosság befagyasztása garantált egy lipsi vezetésű országban.
barnabibambi
2022. szeptember 23. 14:40
Az EU betiltotta a pakura és széntüzelést és az atomerőművek ellen is szélhámoskodtak.Nos ennek és a nyugat öngyilkos politikájának köszönhetően itt az ATOMHÁBORÚ RÉME!Szóval nincs energia nincs víz ,nincs kaja,és ez hatványozódni fog ahogy a háború eszkalálódik.Szóval lesz csótány pástétom és szentjánosbogár lámpa ,azaz sötétség ,éhezés,pusztulás,rombolás.De felesleges ezt ragozni mert Putyin már sokkal korábban kijelentette hogy a régi világ soha nem jön vissza!Nos a lecke feladva mert nekünk kispolgároknak kell dönteni arról hogy vagy élni vagy meghalni akarunk a nácik és a kollaboránsaik és az usákok rabló, gyilkos hordái miatt?
barnabibambi
2022. szeptember 23. 14:40
Hú! A macska rúgja meg ,még is működnek a szankciók! Szóval derék EU tagok tökön lőtték magukat.Hát nem furcsa hogy ezek az EU tagállamok akik összebútoroztak a náci ukikkal most a magyar példát kezdik másolni pedig még nincs is tél.Ja persze az Alpokba már esik a hó és itt is talajmenti fagyok várhatók. Szóval be kéne kapcsolni a fűtést mert pulcsiba aludni nem igazán jó.Sajnálom ezeket az agyalágyult népeket mert előre látás helyett utólag koppintják a magyar példát.Szóval nem véletlenül ott a történelmi példa hogy az EU tagországok soha az életbe nem tudtak normálisan működő államot alapítani hisz mindig ült a nyakukon valaki aki irányított és uralkodott rajtuk.
Nuttika
2022. szeptember 23. 14:39
Érdekes lesz. Már a nyugati lakosság is lázong. Remélem előbb kergeti el a hülye politikusi gárdáját, mint hogy Európa teljesen becsődöl. Bár gyakorlatilag már az utolsó utáni órában van az EU.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!