A lengyel miniszter szerint egészséges lesz 17-19 fokban áttelelni

2022. szeptember 19. 8:13
Régi mondás szerint a keserű attól még nem lesz édes, hogy megcukrozzák. Anna Moskwa új recepttel kísérletezik.

A lengyel környezetvédelmi minisztert, Anna Moskwát a minap egy rádióinterjúban kérdezték a közelgő tél hatásairól a szénhiánnyal küszködő Lengyelországban.

A tárcavezető mindenkit biztosított,  hogy a fűtési szezonra (ami egyes régiókban már megkezdődött) rengeteg szén és gáz lesz raktáron az országban, igaz, egy kis türelmet kért, hogy ez realizálódjon is. Arra a kérdésre, hogy mikor várható a jelenleg brutálisan drága fűtőanyag árának csökkenése, ismét úgy válaszolt: türelmet kér mindenkitől, ha végre gyors ütemben érkeznek a külföldi importszállítmányok az országba, akkor a nagy mennyiségnek köszönhetően az árak is mérséklődni fognak. (Lengyelország már akkor szénimport-tilalmat vezetett be Oroszországból, amikor meg sem fogalmazták az e tárgyú brüsszeli szankciót.) 

Anna Moskwa legmeglepőbb megnyilvánulása azonban az volt, amikor a lengyel polgárok lelkiismeretére apellálva szólította fel a lakosságot a még drasztikusabb fogyasztáscsökkentésre. Mint mondta,

ő maga jó példával szolgál, ezért otthon a kevésbé használt helyiségeket mindössze 17 fokra, a többit 19-re fűtik csak fel.

„Ez a hőmérséklet kifejezetten egészséges a szervezet számára” – tette hozzá.

A tudomány jelenlegi álláspontja szerint a kihűlés veszélye a huzamosabb ideig 15-17 fok közötti fűtöttségű lakásokban már fennáll, 15 fok alatt pedig óriásira nő a kockázata – ezt viszont már mi tesszük hozzá. Van elég gond, legalább ne kelljen már minden újabb mellé hozzátenni: “és milyen jó nekünk!”.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés