Etikai szabályokkal regulázná meg a virtuális Facebookot Dél-Korea

2022. szeptember 11. 16:54

Olyan mértékben megnőtt a metaverzum iránti érdeklődés, hogy Dél-Koreának szabályozni kell annak használatát: a Tudományos, Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) Minisztériuma közzétette a metaverzumra (a Facebook virtuális valóság verziójára) vonatkozó első etikai alapelvek tervezetét. Erre azért van szükség, hogy a kütyüimádó ország kormánya megvédje az emberek a személyes adatait, lekapcsolja az NFT- és kriptocsalókat, sőt, felléphet a rasszizmus és a zaklatás ellen is.

2022. szeptember 11. 16:54
null

A „kibővített virtuális világ etikai alapelvei” című tervezetet azt követően tették közzé, hogy augusztus 26-án 17 érdekelt fél, köztük a dél-koreai kormány, a metaverzumok magánszereplői, jogi tanácsadók és más kapcsolódó szervezetek közös vitafórumon vettek részt.

Speciális szabályokat vezet be az új, digitális kontinensre Dél-Korea

A kormány úgy véli, hogy – mivel az ágazat iránti érdeklődés ugrásszerűen megnőtt – foglalkozni kell a fiatalok, a személyes adatok és a szerzői jogok védelmével. A dokumentum szerint az IKT Minisztérium megoldja a kiterjesztett virtuális világgal kapcsolatos társadalmi aggályokat annak érdekében, hogy az, mint új lehetőség, ne legyen korlátozott.

A Citibank kutatóinak előrejelzései szerint 

a globális metaverzum-piac 2030-ra meghaladja a 13 billió dolláros értéket. 

Ezzel együtt a dél-koreai kormány 223,7 milliárd won (közel 67 milliárd forintos) összeget különített el az ágazatra Lim Hyesook tudományos és IKT miniszter korábbi nyilatkozata szerint, aki 

A metaverzum azonban veszélyeket is rejt magában: nem csupán a kriptók és az NFT-k körüli csalásokról és lopási bűncselekményekről hallhatunk, de szóbeli bántalmazásokról, rasszizmusról és zaklatásról is érkeztek jelentések. Aram Moon, a tervezet vezető kutatója szerint pedig ennek megfelelően speciális szabályokat vezettek be a rendszeren belül.

Fontos a védelem az online tereken

A TikTok egy szórakoztató médiaplatform a felszínen, a CNA hírportál szerint viszont ennél jóval többről van szó: „a Tiktokot álhírek terjesztésére és a felhasználók hátrányos befolyásolására is fel lehet használni” – idézte a Makronóm. 

2020-ban az ausztrál média a Zhenhua Data kínai vállalat adatszivárgásáról számolt be, amelynek ügyfelei között a kínai kormány és a Népi Felszabadító Hadsereg is szerepel.

A kiszivárgás állítólag több mint 35 000 ausztrálról tartalmazott adatokat – többek között születési dátumot, címet, családi állapotot, fényképeket, politikai egyesületeket, rokonokat és közösségi média fiókokat. Ezeket az információkat számos forrásból, többek között a TikTokról gyűjtötték össze.

A TikTok egy szórakoztató médiaplatform a felszínen, a CNA hírportál szerint viszont ennél jóval többről van szó: – idézte a Makronóm.  2020-ban az ausztrál média a Zhenhua Data kínai vállalat adatszivárgásáról számolt be, amelynek ügyfelei között a kínai kormány és a Népi Felszabadító Hadsereg is szerepel. A kiszivárgás állítólag– többek között születési dátumot, címet, családi állapotot, fényképeket, politikai egyesületeket, rokonokat és közösségi média fiókokat. Ezeket az információkat számos forrásból, többek között a TikTokról gyűjtötték össze.

Új szabályozások a dél-koreai piacon

A tervezet nyolc új alapelvet is megfogalmaz a metaverzumban: Olyan értékeket ,mint a felelősség, befogadás, adatvédelem, tisztesség, hitelesség, autonómia.

A Sungkyunkwan Egyetem professzora, Seungmin Lee, aki a kiterjesztett virtuális világ szövetség etikai osztályának ülését vezette, elmondta: „Jogi és társadalmi normákról tárgyalnak annak érdekében, hogy a kiterjesztett virtuális világ működésében ne legyen zavar”.

Bár sok veszélyt rejt magában az online tér, Dél-Korea ki szeretné használni az abban rejlő lehetőségeket. 

A Be[In]Crypto hírportál szerint Dél-Korea hét legnagyobb brókercége azon dolgozik, hogy a jövő év első felében már virtuális  valuta tőzsdéket nyissanak.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nagyobbat szarok mint 12 éve
2022. szeptember 13. 16:27
Már megint meg akarja valami nagyfejű baszni telibe a szólás szabadságot és a szabad vélemény nyilvánítást... amit itt a Mandineren kívül még mindenhol telibe megbasztak ... meg is baszhatnák ezek a büdös bélférgek a jó édes anyjukat is ... A Mandiner után a Dark Web a rákövetkező másik hely ahol már nem csak nem akarják , de nem is tudják megbaszni a szólásszabadságot ezek a faszrázogató büdös köcsögök.
Brandon the great Negro
2022. szeptember 13. 15:17
W. Gibson - Neuromancer (Sprawl trilógia) 1984(!!!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!