Szaúd-Arábiában építik meg a világ legnagyobb zöld hidrogénüzemét

2021. október 06. 15:38

Az Air Products & Chemicals amerikai ipari gázszolgáltató óriásvállalat bejelentette, hogy Szaúd-Arábiában egy 4 gigawattnyi szél- és napenergiával működő zöld hidrogénüzemet tervez építeni, amely a világ eddigi legnagyobb ilyen projektje.

2021. október 06. 15:38
null

Az 5 milliárd dolláros üzem az Air Products, a szaúd-arábiai ACWA Power és egy új megaváros, Neom közös tulajdonában lesz. A várost Szaúd-Arábia Egyiptommal és Jordániával szomszédos határának közelében tervezik.

A zöld hidrogén globális központja 

Az Air Products szerint

az elkészült létesítmény napi 650 tonna zöld hidrogént fog előállítani, ami körülbelül 20 ezer hidrogénnel működő busz üzemeltetésére elegendő.

Az üzemanyagot ammónia formájában szállítják a globális végpiacokra, majd visszaalakítják hidrogénné. Az ammóniagyártás várhatóan 2025-ben indul.

A projekt nagy előrelépés lenne Szaúd-Arábia számára, mert így Neom a megújuló energia és a zöld hidrogén globális központjává válhatna. Nadhmi Al Nasr, a Neom vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy ez kulcsfontosságú pillanat nemcsak Neom fejlődése szempontjából, hanem Szaud-Arábia 2030-as célkitűzésének is, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy az új megaváros hozzájáruljon a királyság tiszta energia és körkörös szén-dioxid-gazdaság stratégiájának megvalósításához. 

Iparági összefogás az éghajlati célok élérésért

A zöld hidrogén jelenleg nem versenyképes szürke rokonával, amelyet földgáz felhasználásával állítanak elő. A versenyképes árú zöld hidrogénhez alacsony energiaárakra és magas elektrolízis-kihasználtsági arányra lesz szükség. Az Air Products úgy véli, hogy

mindkettőt biztosítani tudja a nagyszámú szállítói körrel és a Szaúd-Arábia hatalmas megújuló energiaforrásaihoz való hozzáféréssel. 

Az 5 milliárd dolláros üzem mellett a projekthez 2 milliárd dollárnyi új elosztási infrastruktúrára is szükség lesz, amely az Air Products tulajdonában lesz.

A német ThyssenKrupp fogja szállítani az elektrolizátorokat a projekt megvalósításához. A múlt hónapban a vállalat bejelentette, hogy az elektrolizátor gyártó kapacitása elérte az 1 gigawattot, és további növelésre is van lehetőség. A norvég Nel cég és az egyesült királyságbeli ITM Power szintén elektrolizátor gigagyárakat fejleszt.

Számos jelentős olajipari és ipari szereplő rohamos ütemben gyorsítja fel a zöld hidrogénbe történő beruházásait. A BP, a világ egyik legnagyobb olaj- és gázvállalata már 1,5 gigawattnyi szél- és napenergiával működő ammóniaüzem megvalósíthatóságát vizsgálja Ausztráliában.  

A ThyssenKrupp hidrogénért felelős vezetője elmondta, hogy

a hidrogén nem számít többé hiánycikknek és lehetővé teszi az ágazati összefogást, amely a Párizsi Megállapodásban foglalt éghajlati célok eléréséhez szükséges.

Továbbá a hidrogén a fenntartható üzemanyagok és vegyi anyagok kulcsfontosságú elemének bizonyult és csökkentheti vagy elkerülheti a CO2-kibocsátást azokban az ágazatokban, ahol a villamosítás nem lehetséges.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(fotó: greentechmedia.com)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2021. november 23. 10:41
Ráadásul rendkívül hatékony lehet, hogy villanyáramból 4-5 lépésben ismét villanyáramot állítanak elő...
antioxi
2021. november 17. 12:53
Igen! A hidrogén celláé a jövő. A fosszilis üzemanyag (gáz, olaj) ellátó multik akadályozzák a hidrogén hajtás elterjedését, de már nem sokáig. ps: Az USA-ban lehet vásárolni kb ezer usd-ért olyan ketyerét amit a szgk-ba lehet építeni, hidrogént állít elő, és ezt biztonságosan a karburátorba vezetve kb 30%-os üz. ag. megtakarítás érhető el vele. Beszéltem olyannal, aki beépítette az autójába. és igazolta.
bunko_jobbos
2021. november 15. 10:39
Végre valaki, aki ért a témához. A hidrogént tárolni az autóban akkora mennyiségben, amennyi kell, lehetetlen.
airmax
2021. november 15. 10:39
A homok szilícium... (mármint szilíciumot tartalmaz) az meg a chip-ekhez alapanyag.... de jó péda az üveg is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!