A gazdasági fellendülés legfontosabb trendjei

2021. június 18. 20:44

A világ egyre inkább a kilábalás, a felépülés szakaszába kerül a COVID-19 járvány után. A járvány az emberek életének minden területére kihatott, ezért átfogó és strukturált reformokra van szükség a fellendüléshez. Ennek egyik eleme egy olyan gazdaság kiépítése, amely erősebb és ellenállóbb, mint a járvány előtti és kihasználja a technológia adta lehetőségeket, amelyek átsegítették a közösségeket a vírus legsúlyosabb időszakaiban.

2021. június 18. 20:44
null

Az infláció, az egyenlőtlenség és a bevándorlás olyan trendek, amelyek elengedhetetlenek a globális gazdaság helyreállításához. Bármely újonnan bevezetett irányelvnek meg kell felelnie ezeknek a trendeknek, annak érdekében, hogy a világ kilábaljon a recesszióból.

Kihívást jelentő trendek

Az infláció lehet az egyik legnagyobb kihívás a gazdasági környezetben. Egy kis infláció ugyan jótékony hatással van a növekedésre, de a túl szigorú irányelvek megnehezíthetik a gazdasági fellendülést. Azonban amíg a munkaerőpiaci helyzet nem javul, vagyis nem csökken a munkanélküliség, addig az emberek nem mernek költekezni, így pedig az infláció sem nő jobban. 

Az egyenlőtlenség még nagyobb mértéket ölt vírus utáni időszakban. Sokan elveszítették a munkájukat a járvány ideje alatt, mások felélték a tartalékaikat, a hátrányos helyzetű családok gyermeki kiszorultak az oktatásból a szükséges eszközök hiánya miatt. Ez óriási szakadékot képez azokkal szemben, akiknek lehetőségük volt az online távmunkára, a magas fizetésből növelhették megtakarításaikat vagy valamilyen befektetéssel rendelkeztek. Ezért fontos, hogy azok, akik biztos erőforrásokkal rendelkeznek globálisan gondolkodjanak és a fejlődés közös érdek legyen.

A bevándorlás, mint harmadik trend, szintén fontos eleme a gazdasági fellendülésnek. Az Európai Unió lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy tetszés szerint átlépjék a tagállamok határait, kihasználják az egységes piac erőforrásait és lehetőségeit. A járvány miatti határlezárások azonban megakadályozták ezt a szabad áramlást és a kontinentális kapcsolatok megszűnéséhez vezettek. A határok újranyitása ezért elengedhetetlen a gazdasági helyreálláshoz. 

Globális együttműködés

A COVID-19 járvány egy globális probléma, amire globális megoldást kell adni. 
Az összefogás ezekben a nehéz időkben példaértékű volt. A technológiának és a világszintű együttműködésnek köszönhetően kifejlesztették a vakcinákat, az Európai Unió soha nem látott szolidaritást mutatott a Helyreállítási és Rugalmassági Eszköz bevezetésével, az Egyesült Államok pedig jelentős mértékű támogatást nyújtott a háztartások és a legfontosabb iparágak számára.

A felálláshoz komoly erőfeszítésekre van szükség mindenki részéről, de a digitális átállás olyan új lehetőségeket kínál, amelyekkel a teljes világgazdaság elérhető - csak meg kell tanulni használni.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!