Munkahelyeket teremtenek a zöld energiát biztosító napelemek és akkumulátorok

2021. április 08. 05:57

A zöld technológia egyik legfontosabb része az alternatív energia. Az egyik legelterjedtebb ilyen megújuló energiaforrás a napenergia, mely az általános alkalmazása mellett egyre extravagánsabb környezetben is előkerül.

2021. április 08. 05:57
null

Egy ilyen kuriózum például a londoni Blackfriars Bridge, ami a világ legnagyobb napelemes borítással rendelkező hídja. Az építményen összesen 4400 darab, 250 wattos csúcsteljesítményű napelem található, melyek összesen 900.000 kilowattóra áramot termelnek évente. Ez akkor teljesítmény, hogy a híd megtermeli a környék éves energiaszükségletének 50 százalékát, valamint évi 563 tonnával csökkenti annak szén-dioxid kibocsátást.

A napenergiára nagy figyelmet fordít a Tesla is. Elon Musk nemrégiben mutatta be a Tesla Energy akkumulátorrendszert, amely egy háztartási „Powerwall” és egy ipari „Powerpack” részből áll. Az újdonságot arra tervezték, hogy a házak energiaellátása áramszünet esetén is teljes önállóan működhessen, így a Powerwall vegyesen működik napenergiával és hagyományos árammal.

A másik figyelemre méltó lépése a luxusautó gyártó cégnek a környezetbarát autók piacra dobása. A Tesla megállapodást kötött a japán Panasonic céggel, melynek keretében környezetbarát akkumulátorokat kezdtek gyártani. A gyártás az újonnan nyitott nevadai Gigafactory üzemben indult, ahol akkumulátorcellákat, modulokat és egyéb egységeseket gyártanak a Tesla elektromos autóihoz. 

A tervek szerint az előállított cellák teljes kapacitása eléri a 35 gigawattórát, az elemek pedig az 50 gigawattórát. Ez pedig nem csak technológiai szempontból impozáns, hanem a nevadaiak számára is jó hír, ugyanis 6500 munkahelyet biztosít az üzem.

Számításaik szerint az innovációval nem csak a környezeti terhelés lesz kisebb, hanem az akkumulátorok előállítási költsége is csökken.

A cikk szerzője Blősz Dalma
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!