Hogyan érzékelik az érintést a humanoid robotok?

2021. február 21. 15:34

A robotok az életünk egyre több területén jelennek meg, a tudomány nagyon gyorsan fejlődik, és egy új technológia még emberibbé teheti őket.

2021. február 21. 15:34
null

Robotok is képesek lesznek érezni, ha megérintik őket 

Jelenleg számos tudományos csoport dolgozik azon, hogy a robotok számára kifejlesszenek egyfajta e-bőrt, melynek segítségével érezhetik, ha megérintik őket. Valójában egy érintésérzékeny elektronikus felület kialakításról van szó.

A Cornwall Egyetem tudósai pedig egy egyszerűbb módot választva próbálják elérni ugyanezt az eredményt. Ők árnyékképző kamerákkal jelzik a robotoknak, ha megérintik őket.

A ShadowSense praktikus és hatékony 

A ShadowSense néven ismertté vált kísérleti rendszer egy USB-vel működő, laptophoz csatlakoztatott kamerát tartalmaz, amely egy robot nem elektronikus, áttetsző szintetikus bőre alatt helyezkedik el. Amikor egy személy a robot felé nyúl, a környezeti világítás a kezük árnyékát a bőrre veti. A kamera követi az árnyékot a bőr másik oldaláról (a roboton belül), gépi tanuláson alapuló algoritmusok segítségével meghatározza, hogy a kéz mikor érinti a bőrt, a bőr melyik területét érinti és milyen gesztust végez. Ily módon nemcsak a ShadowSense tudja megmondani, hogy mikor és hol érinti a robotot, hanem különféle parancsokat is rendelhet különböző érintési gesztusokhoz.

A jelenlegi prototípus képes megkülönböztetni tenyérrel való érintést, ütést, két kézzel való érintést, ölelést, mutatást és azt is, ha egyeltalán nem érintik meg. Erre pedig 87,5–96 százalékos pontossággal képes, a világítás erősségétől és irányától függően.

Az érintés az egyik legfontosabb kommunikációs mód 

Guy Hoffmann egyetemi docens szerint az érintés az egyik legalapvetőbb és legfontosabb kommunikációs mód, az emberek és robotok közötti interakciókból azonban ez eddig hiányzott. Ennek egyik oka, hogy túl sok szenzort kellett volna elhelyezni a robotokon, hogy testük teljes felszínén érezzék az érintést, ezért ez nem volt praktikus. A mostani módszerrel azonban egy olcsóbb és mégis hatékony alternatívát sikerült találni, mely nem csak a robotikában lehet hasznos és alkalmazható. 

A cikk szerzője: Fülöp Réka 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!