EVA a robot képes azonosítani és leutánozni az emberek arckifejezéseit

2021. június 15. 21:19

Amikor rámosolygunk valakire kifejezetten rossz érzés, ha az nem mosolyog vissza ránk. Pedig eddig, ha bármilyen robottól vártuk ezt, csalódnunk kellett. Most azonban kutatók egy csoportja olyan robotot hozott létre, amely képes felismerni és le is tudja utánozni azokat az arckifejezéseket, amiket eddig csak emberektől láthattunk.

2021. június 15. 21:19
null

Bár csak egy fej, de olyat tud, amit robot még sosem tudott

A New York-i Columbia Egyetem kutató mérnökeinek egy csoportja létrehozott egy különleges humanoid robotot, illetve csak egy robot fejet. EVA az emberi-robot interakciók dinamikájának feltárására szolgál, és egy 3D nyomtatással készült, felnőtt ember méretű szintetikus koponyából áll, melynek elülső részén puha gumi arc található. A koponyán belüli motorok szelektíven mozgatják, illetve lazítják el az arc alsó részének különböző pontjaihoz rögzített kábeleket, ugyanúgy, ahogyan a saját arcbőrünk alatt található izmok teszik ezt lehetővé, amikor grimaszolunk, vagy használjuk a mimikánkat. EVA olyan érzelmeket képes kifejezni, mint a düh, undor, félelem, öröm, szomorúság vagy a meglepődés, sőt további árnyalt érzelmek is leolvashatóak az arcáról. 

Gépi tanulással tréningezték EVA-t

A reflexiós képességeinek fejlesztése érdekében a tudósok azzal kezdték a folyamatot, hogy lefilmezték EVA arcát, miközben a robot véletlenszerűen mozgatta azt. Ezt követően, a szerkezetet irányító számítógép kielemezte a több órás felvételeket, és egy integrált neurális hálózat segítségével megtanulta, hogy mely „izommozgás”, mely kombinációi eredményezik az adott arckifejezést. Majd egy másik kamera rögzítette egy valódi emberi arc mimikáját, aki interakcióban volt a robottal, és egy második neurális hálózat használatával azonosították az emberi arckifejezéseket. Ezután, annak vizuális megfeleltetésével el tudták érni, hogy EVA is képes legyen létrehozni az adott arckifejezést saját arcán úgy, hogy a mesterséges arcizmait megfelelően mozgatta. 

Ez csak egy állomás, de nem a végső

Bár a mérnökök is elismerik, hogy önmagában az emberi arckifejezések egyszerű utánzása egy korlátozottan hasznos funkció, de ennek ellenére bíznak abban, hogy ez a fejlesztés közelebb viheti az emberiséget további előremutató technológiák megvalósításához.

A projekt vezetője, Hod Lipson professzor úgy véli, hogy van egy korlátja annak, hogy mennyire tudunk érzelmileg kapcsolatba kerülni a felhőalapú csevegőrobotokkal vagy testetlen otthoni okos hangszórókkal, de mégis úgy tűnik, hogy az agyunk jól reagál azokra a robotokra, amelyek valamilyen felismerhető fizikai jelenléttel rendelkeznek. 

A cikk szerzője Papp Helga.
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
night watch
2021. augusztus 06. 23:20
Még húsz év és a mozifilmek szereplői teljesen élethű virtuális, Ai által generált személyek lesznek. Még ötven év, és a politikusok is. Megnyerő, slágfertig, karizmatikus kivitelben.
Mandinka
2021. június 16. 11:21
Ava az csak elírták.
__Y__
2021. június 16. 11:21
Még jó hogy nem AVA, mint az Ex Machina című filmben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!