Művészi önarckép egy robotról

2021. április 01. 21:48

Szinte biztos, hogy a legtöbb mai kortárs képzőművész irigykedve tekint arra a robotra, melynek alkotását 688.888 dollárért (nagyjából 211,5 millió forintért) árverezték el a napokban Hong Kongban. Ez volt az első robot által készített műalkotás, amely vevőre talált, de nagy valószínűséggel nem az utolsó. Ugyanis hatalmas fellendülést mutat az NFT piac, ahol tweetek, animációk és egyéb digitális tartalmak találnak gazdára, borsos áron.

2021. április 01. 21:48
null

Művész vagy robot?

A múlt csütörtökön elárverezett „Sophia Instantiation” egy 12 másodperces videofájl MP4 formátumban, mely bemutatja az alkotó robot fejlődését, és egy példány az önarcképből. A robot képmását először Andrea Bonaceto olasz művész alkotta meg, majd az ő műve mintájára igyekezett Sophia elkészíteni a saját önarcképét. Sophia az árverés alkalmából azt nyilatkozta, hogy az aukció egy lépés egy olyan új világ felé, ahol emberek és robotok együttműködésével születhetnek kreatív folyamatok. 

A licit végeztével kissé bizonytalanabb hangot ütött meg, mert véleménye szerint alkotása és annak sikere megkérdőjelezi, hogy igazából mi valódi.

Felmerült benne a kérdés, hogy hogyan tapasztalhatná meg ő, hogy mi a valódi művészet, de az is érdekelné, hogy mit jelent egy művész számára a műalkotás.

A digitális művészek bíznak az NFT-ben

Az árverésre a Nifty Gateway oldalon került sor, melyet 2018-ban alapítottak azzal a céllal, hogy az NFT kereskedelemnek adjon teret. Ezen a piacon olyan digitális alkotások cserélnek gazdát, melyek ugyan továbbra is bárki számára elérhetőek maradnak a virtuális térben, de tulajdonosaik az alkotótól kapnak egy speciális, tulajdonjogot tanúsító digitális igazolást vagy aláírást. 

A titokzatos vásárló

Az első, nem emberi lény által létrehozott, és kalapács alá kerülő művészeti alkotás esetében, a nyertes ajánlattevő egy „_888_” Twitter felhasználónév tulajdonosa, aki végig 888 dollárra végződő liciteket ajánlott. A több napos árverés során egyre fokozódott az ajánlatok nagysága, és a kezdeti húszezer dolláros lépések gyorsan átváltottak a negyvenezer dolláros emelésekre, majd „_888_” megjelenésével egy határozott ajánlattal százezer dollárra emelte a licitlépcsőt. A rohamos tempójú és lázas véghajrát rendkívül lelkesítőnek találta Sophia megalkotója, David Hanson a Hanson Robotics munkatársa.

Humanoid robotok és a világjárvány

Sophia egy 2016-ban létrehozott humanoid robot, melyet a hongkongi székhelyű Hanson Robotics gyártott. A cég szerint Sophia és a Hanson robotok kivételesen emberszerűek, ezért több ezret terveznek értékesíteni belőlük a közeljövőben. Hiszen a világjárvány hatására nagy hasznuk lehet a vállalatok automatizálási törekvéseiben, másrészt társaságot biztosíthatnak a magányos és elszigetelt emberek számára. 

Sophia szeret szerepelni

Az elegáns, ezüst ruhás Sophia, aki örömmel nyilatkozott az árverés kapcsán, már több alkalommal szerepelt a nyilvánosság előtt, jelentős eseményeken. Készített például már interjút Angela Merkel német kancellárral, csatlakozott az ENSZ mesterséges intelligenciával foglalkozó üléséhez, dolgozott influenszerként az Audinak, a Huaweinek és az Etihad Airlines-nak. De 2018-ban nem csak, hogy szerepelt a The Tonight Show-ban, hanem ekkor duettet is énekelt Jimmy Fallonnal. Mr. Fallon kérdésére elárulta, hogy imád karaoke-t énekelni a mesterséges intelligencia hangjával. Ezek után sosem lehet tudni… Sophia legközelebb talán a Hattyúk tavában fog táncolni. 

A cikket fordította: Papp Helga

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2021. április 02. 00:00
Sophia tényleg mindent tud. Bárcsak elindult volna 2019-ben a főpolgármesteri székért, hogy az Orbán- és öngyűlölő bel-pesti degeneráltak ne csak erre a mindenre is alkalmatlan Karácsonyra tudjanak szavazni, hogy kiélhessék a komplexusaikat, hogy megbüntethessék a világot az ő sikertelen életükért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!