Magyarország mutatja az utat a koronavírus elleni küzdelemben

2020. szeptember 17. 09:50

Magyarország sikeresen vette fel a küzdelmet a koronavírus első hullámával, erről tanúskodik, hogy egyetlen más országban sem volt olyan hosszú a nyugalmas időszak, mint hazánkban. De vajon mi a sikeres védekezés receptje? Erre a kérdésre fedte fel a választ György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár a BrainBar jövőfesztivál online adásában szerdán.

2020. szeptember 17. 09:50
null

A sikeres védekezés receptjének öt hozzávalója

György László beszélgetőpartnere Sid Moorthy, egy indiai származású, de Európában nevelkedett kommunikációs szakember volt. Első kérdésével rögtön a lényegre tért. Mint fogalmazott: „Magyarországot gyakran emlegetik úgy, mint a koronavírus elleni küzdelem győztesét, akármennyire is furcsa a vírushelyzetben győztesekről beszélni.

Magyarország hogyan tervezi kivédeni a koronavírus gazdaságromboló hatásait?”

Válaszában György László közgazdász-államtitkár felfedte a sikeres védekezés receptjét, amely a gazdaságvédelmi akcióterv nevet kapta, és az alábbi öt alappilléren nyugszik.

1. A jelenlegi munkahelyek megvédése.

2. Annyi új munkahelyet teremteni, amennyit csak lehet, hiszen leépítések a legnagyobb igyekezet ellenére is bekövetkeznek.

3. A stratégiai ágazatok – amelyekben versenyképesek vagyunk – erősítése, mint az élelmiszeripar, gyógyszeripar, orvosi eszközök gyártása. A turizmus támogatása és az infrastrukturális beruházások folytatása.

4. A bajba jutott cégek kisegítése államilag támogatott hitelkonstrukciókkal, pályázatokkal.

5. A magyar családok és nyugdíjasok védelme.

Hozzátette, hogy az egészségügyi szektor kivételes teljesítményt nyújtott az első hullám alatt: sikeresen megvédte az ország lakosságát a járvány terjedésétől. Rámutatott, hogy

az orvosi eszközök gyártásában, a gyógyszeriparban és a vakcina kifejlesztésében élen jár az ország – várhatóan két hét múlva tesztfázisba lép a magyar Covid-vakcina.

Másképp főztük ki, mint mások

„Miben különbözik a magyar recept a többi ország válságkezelésétől?” – hangzott a második kérdés. A gazdaságvédelmi akcióterv abban egyedi, hogy figyel a következetességre, tartja az arányokat, jól célzottan, a ténylegesen bajba jutottakra fókuszál – foglalta össze az államtitkár. Kiemelte, hogy

magyar közgazdászok egy csoportja már az elején kritikával illette az akciótervet, ők helikopterpénzt osztogattak volna, azaz csaknem feltétel nélküli ingyenpénzt. 

Ez az Egyesült Államokban meg is valósult és katasztrofális következményekkel járt – a koronavírus elleni küzdelem első három hónapjában 15 százalékpontnyi GDP-nek megfelelő pénzt „égettek el” a védekezésre, amely jelentősen nagyobb a magyar összegnél, arányaiban azonban az Egyesült Államok súlyosabb veszteséggel jön ki a válságból, mint Magyarország. Ráadásul az USA-ban olyan emberek is kaptak a segélyből, akiket anyagilag egyáltalán nem érintett a válság – mutatott rá, hogy itt a támogatások célzottsága nagyon nem volt tökéletes.

Másik fontos szempontnak az államtitkár azt tartja, hogy a költségvetési egyensúly megmaradjon, magyarán adósságok felhalmozása nélkül védjük meg a gazdaságot. Erre negatív példát a 2008-as pénzügyi válság idején láthattunk.

Az intézkedések emellett munka- és tudásalapúak, azaz nem ingyen osztogatott segélyekre épülnek.

Mint az államtitkár magyarázta: „Ha valaki elveszíti az állását, akkor továbbképzési lehetőségeket biztosítunk számára. Elindítottunk egy nyolchetes online informatikai képzést is, amellyel újra alkalmazhatóvá tettük a munkahelyüket elvesztett emberek egy részét. Segélyeket pedig azoknak adunk, akik elvesztették az állásukat, és törekszünk arra, hogy újra dolgozni tudjanak.”

Meg kell védeni a hazait

A válság nem csak ajtókat zár be, de lehetőségeket is teremt, különösen azok számára, akiknek most pénze van, és ők be is vásárolnak.

Akárcsak a rendszerváltás idején, a tőkében bővelkedő szereplők újra lesben állnak, és az olcsón felvásárolható piacokat kémlelik 

– figyelmeztetett. 

Rámutatott, hogy épp a rosszindulatú felvásárlások ellen hozott létre a kormány egy védelmi rendszert, amely keretében megvizsgálják, hogy a hazai cégek miért kerültek eladósorba, és egyáltalán szükséges-e azokon túladni, vagy lehet-e rajtuk segíteni. Ha érdemes őket kihúzni a bajból, akkor kedvezményes hiteleket és egyéb hazai segítséget kapnak. Ebből is látszik, hogy

Magyarország patrióta és pragmatikus gazdaságpolitikát folytat,

tehát a magyar családokat támogatja a munkahelyek megvédésével, a bérek emelésével és különféle támogatások nyújtásával – foglalta össze az államtitkár a magyar válságkezelési recept fő céljait.

Borítókép: BrainBar

A videó a BrainBar hivatalos Facebook oldalán elérhető. (Day 2, morning, 2:30:00)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!