Nyakunkon az influenzaszezon, mindenki megbetegszik a környezetünkben, de miért csodálkozunk ezen?

2023. december 26. 08:44

Brutálisan emelkedett az elmúlt időszakban az influenzaszerű tünetekkel orvosuknál jelentkezők száma.

2023. december 26. 08:44
FRANCE SURGICAL MASK MASQUE CHIRURGICAL COVID 19 - ILLUSTRATION
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Itt a tél és vele együtt az influenzaszezon, ha emlékszünk még, a koronavírus-járvány során is ezek a hónapok voltak azok, mikor a vírus leggyorsabb ütemben terjedt és szedte legtöbb áldozatát. Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a környezetünkben azt tapasztalható, hogy egyre több a beteg, influenzás ember. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ hetente adja ki ezzel kapcsolatos információit és a legfrissebben azt írták, hogy a 11-i héten az előtte lévő 31 100-ról 40 200-ra nőtt azoknak a száma, akik influenzaszerű  tünetekkel fordultak orvosukhoz. 

A tájékoztatás szerint 295 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel; a múlt héten ez a szám 262 600 volt.

Az adatok alapján az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek 26,4 százaléka 14 év alatti gyermek volt; közel 32 százalék fiatal felnőtt, 29,4 százalék 35-59 éves, 12,3 százalék pedig 60 év feletti. Mint kiderült, volt egy Baranya vármegyében lévő óvoda, ahol 34 gyermek és négy dolgozó lett rosszul, lázas, köhögéssel járó tünetekkel. Őket mind megvizsgálták és kimutatták az influenza A vírust. 

Mennyi az annyi? 

Megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz sajtóosztályát, jól érzékeljük-e, hogy felfutóban van-e a vírus terjedése. A szervezet kommunikációs főosztálya a Mandinernek küldött válaszában elárulta, hogy december 4 – 10. között az országban 31 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 262 600 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A légúti figyelőszolgálat keretében beküldött mintákban az influenza pozitivitási arány 3,2%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 41,0% volt. 

Megjegyezték, hogy a hazai lakosság koronavírus elleni átoltottsága magas, a felnőttek 71,5%-a rendelkezik alapimmunizálással, és 47,5%-a már legalább egy emlékeztető oltásban is részesült. Megjegyezték, hogy nincs nagy érdeklődés a védőoltások iránt, amit azzal indokoltak, hogy a lakosság nagy része már többször részesült COVID-19 elleni védőoltásban, illetve természetes úton átvészelte a SARS-CoV-2 fertőzést.

A jelentkező igények kielégítéséhez elegendő vakcina áll rendelkezésre, és a dominánsan cirkuláló omikron vírusvariáns elleni Moderna (Spikevax XBB 1.5) vakcina is elérhető a kórházi oltópontokon”

– tették hozzá.

Oltási szezon a küszöbön

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a Mandiner megkeresésére közölte, hogy hasonlóan az influenza elleni védőoltáshoz a COVID-19 elleni védőoltás is szezonálisan ajánlott, azaz egy szezonban egyetlen oltással biztosítható az egyéni védelem a súlyos, szövődményes megbetegedés megelőzésére. 

„Ennek megfelelően a COVID-19 elleni védőoltás elsősorban azok számára ajánlott, akik a súlyos betegség szempontjából magas kockázatú csoportokba tartoznak, mint pl. a szív-, érrendszeri, krónikus tüdő-, máj- és vese-betegségben szenvedők, csökkent immunitással rendelkező személyek”– fogalmaztak.

Hozzátették, hogy folyamatosan monitorozzák az akut légúti fertőzéseket, a lakosság körében cirkuláló vírusokat, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ nyomon követi a COVID-19 megbetegedések hazai és nemzetközi alakulását, és indokolt esetben javaslatot tesz a szükséges járványügyi intézkedésekre. 

A karácsonyi ünnepekhez és a családi összejövetelek közeledtével azt javasolják, hogy figyelni kell az általános személyi higiénés óvintézkedések betartására, pl. kézmosás, köhögési-tüsszögési etikett, és természetesen nagyon fontos, hogy aki beteg maradjon otthon. 

Krónikus alapbetegség súlyosbodása, nem múló láz esetén feltétlenül konzultáljon háziorvosával!”

– zárták.

Nyitókép: Thibaut Durand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2023. december 26. 20:50
Brutálisan emelkedett az elmúlt időszakban azok száma, akik lesz@rják az egészségüket! Ha bármilyen infó elhangzik, mindenki sikítva menekül. Csak a hedonizmus számít, főleg ha kényelemmel párosul...
egonsamu
2023. december 26. 11:42
Közel 10.000 éve összel és tél elején megnövekszik a légúti megbetegedések száma. Nem kellene ezt állandóan félelemkeltésre is a pharmakonszernek nyereségének növelésére kihasználni, kedves irkászok és firkászok....
Uztu
2023. december 26. 11:37
Kovid alatt bezzeg mindmeghaltunk
törölt felhasználó
2023. december 26. 11:16
Nem MINDENKI kap mostanában felső légúti fertőzést, hanem JELLEMZŐEN azok, akik 2021-ben úgy nyomatták magukba a kísérleti szart, mintha attól függene az életük. Ezzel szarrá is lövették a saját immunrendszerüket. Why Do Vaccinated People Represent Most COVID-19 Deaths Right Now? https://www.kff.org/policy-watch/why-do-vaccinated-people-represent-most-covid-19-deaths-right-now/ Why boosted Americans seem to be getting more COVID-19 infections https://www.cbsnews.com/news/covid-19-vaccine-booster-shot-infection-rate/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!