Az újítás konzervatív természete

2024. február 14. 22:08

Az ábrahámi vallásoknak döntő szerepük volt abban, hogy a Nyugat eredményessé vált a tudományos felfedezések világában. A fejlődés az elődök tiszteletén múlik, az innováció kulcsa mindig a tradíció, és sosem az ideológia – állította korszakos művében az amerikai kongresszus könyvtárosa.

2024. február 14. 22:08
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Az év első hónapjait egy új könyv megírásával töltöm. A munka leg­értékesebb, legszervesebb része a mondandóm megalapozását segítő klasszikusok (újra)olvasása. Így került a kezembe a nagyszerű történész, Daniel Boorstin (1914–2004) monumentális alkotása, a The Discoverers: A History of Man’s Search to Know His World and Himself (a felfedezők – az ember világa és önmaga megismerésének története). Ez a negyven esztendővel ezelőtt megjelent kötet egyedi, különleges értelmezésben foglalja össze a Homo sapiens örökös nyugtalanságát az új és ismeretlen felfedezésére.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!