Brutális állast kapott a német kormány az alkotmánybíróságtól – a német gazdaság bánhatja meg igazán

2023. december 01. 12:08

Foltozná, foltozgatná a berlini vezetés a költségvetésen tátongó, egyharmad magyar GDP-nyi lyukat, de a taláros testület nem engedi. Közben háromból két német cég már külföldre szökne.

2023. december 01. 12:08
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Bizonytalan helyzetet teremtett a német gazdaságban az alkotmánybírósági múlt heti döntése, amellyel úgy döntött, hogy a Covid-19 járvány kezelésére elkülönített 60 milliárd euró (22774 milliárd forint) fel nem használt forrás átcsoportosítása az éghajlatváltozási és zöldátmeneti alapjába sérti az alkotmányjogot.

Elhúzódhat a válság

Ez pedig egy jelentős lyukat ütött a német költségvetésen, amely akár évekre elhúzódó válságot okozhat az ország gazdaságában. Hétfőn a pénzügyminisztérium gyakorlatilag minden új kiadást befagyasztott erre az évre, miközben megpróbálja megoldani a helyzetet – írta a Bloomberg. Az alkotmánybíróság döntése különösen rosszkor jött Németországnak, amely már így is komoly gazdasági problémákkal küzd. Az ipari termelés csökken, az infláció az euróövezeti átlag fölött van, a kiskereskedelmi forgalom pedig hónapok óta visszaesésben van.

A komoly gazdasági problémák

jelentős deindusztrializációs folyamatokat is elindítottak.

A Deloitte tanácsadó cég jelentése szerint három német vállalatból kettő részben külföldre helyezte át tevékenységét a Németországban fennálló energiaügyi problémák miatt. Korábbi jelentések szerint az ország kis- és középvállalatainak közel fele fontolgatta a külföldre költözést vagy a működés megszüntetését. A Deloitte szerint a német vállalatok 67 százaléka már részben külföldre helyezte át tevékenységét, és minden harmadik ipari vállalat tervezi, hogy olyan magas színvonalú területeket helyez át, mint a gyártás és az előszerelés.

Ezt is ajánljuk a témában

Megszorításokra lehet számítani 

A kormánykoalíció több megszorító intézkedés bevezetését is fontolgatja, ezek azonban

azzal fenyegetnek, hogy még inkább megfojtják az ország gazdaságát.

Komoly veszélyt hordoz magában az a javaslat, miszerint eltörölnék az adósságféket, amely a strukturális költségvetés hiányát a GDP 0,35 százalékában korlátozza. Ahhoz viszont, hogy ezt megtehesse a kormány újabb veszélyhelyzetet kellene hirdetnie kérdés, hogy vajon ez kiállná-e az alkotmányosság próbáját.

Christian Lindner gazdasági miniszter november 23-án jelezte, hogy még idénre egy pótköltségvetést fog benyújtani, amely a hitelkorlátozások felfüggesztését is tartalmazza majd. A bejelentés hírére egyébként jelentősen emelkedtek a tízéves német államkötvényeinek hozama. A kormány magasabb adók bevezetését is fontolgatja – többek között a szén-dioxid- és az örökösödési illeték emelését, valamint megszüntetnék a vállalkozásokat és a háztartásokat az energiaválság átvészelésében segítő támogatásokat is. Mindezt annak ellenére, hogy a német háztartási villamosenergia-árak az EU-ban a legmagasabbak közé tartoznak.

Ezt is ajánljuk a témában

Baj van, Németország gazdasági modellje frissítésre szorul

A frissítést a Financial Times ajánlja rövid írásában, mondván a Németországból származó legfrissebb adatok borús rövid távú képet festenek Európa gazdasági motorja számára. Az angol szaklap sok mindenről ír a németekkel kapcsolatban, egyről nem, hogy az oroszokkal való üzletelés komoly versenyelőnyt adott a németeknek, és ennek felrúgásához azért az angolszászok is hozzátették a magukét.

Mélyponton a kormány népszerűsége

Mindennek persze hatása van a politikára is, egy friss felmérés szerint a németek csaknem fele támogatja Olaf Scholz kormányának feloszlatását. A felmérés szerint a megkérdezettek 49 százaléka szeretné, ha a Scholz vezette Szociáldemokrata Pártot (SPD), a Szabad Demokrata Pártot (FDP) és a Zöldeket tömörítő „közlekedési lámpa”-koalíció felbomlana.

A válaszadók szerint jobb lenne, ha az SPD a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) alkotta szövetséggel közösen alakítana új kormányt. Arra a kérdésre, hogy kit kellene felelőssé tenni a költségvetési problémákért, a válaszadók szinte egyenlő arányban oszlottak meg: 28 százalék Scholzot, 27 százalék Robert Habeck zöldpárti gazdasági minisztert, 25 százalék pedig Christian Lindner FDP-s pénzügyminisztert hibáztatta.

Ezt is ajánljuk a témában

Lebetegedett Németország gazdasága az elhibázott energiapolitikája miatt

Húsz évvel ezelőtt Németországot Európa beteg emberének nevezték a magas munkanélküliség, a gyenge belső kereslet és a lassú GDP-növekedés miatt. Most azonban sajnos minket is érint, hogy Németország gazdasága újra lebetegedett: egy másik betegséget is elkapott – ezúttal az elhibázott energiapolitikájuk miatt.

Az AfD kihasználja a helyzetet 

Az egyik legnépszerűbb ellenzéki párt a jobboldali AfD, amelynek támogatottsága minden korábbinál magasabb szintet ért el. A párt már régóta figyelmeztetett arra, hogy a koronavírusra szánt pénzek átcsoportosítása a szövetségi költségvetésbe alkotmányellenes, és most azzal vádolja a kormányt, hogy nem hajlandó megszorításokat eszközölni olyan területeken, amelyek jelentős összegeket emésztenek fel. A párt öt olyan területet vázolt fel, ahol a kormánynak megszorításokat kellene végrehajtania.

A migránsok kitoloncolása: az AfD emlékeztetett, hogy a szövetségi kormány csak idén 27,8 milliárd eurót költ a migránsok elhelyezésére és ellátására, és a párt megjegyzi, hogy a legtöbbjük „már nem is tartózkodhatna Németországban”.

A migránsok tömeges kitoloncolásával a kormány milliárdokat takaríthatna meg.

Más jelentések szerint a migránsokra fordított összkiadások 2023-ban elérik a 36 milliárd eurót.

Az „zöldátmenet” leállítása: az AfD szerint azonnal le kell állítani a klímaőrületet, és elsősorban vissza kell állítani az atomerőműveket. A párt kiemelte, hogy az energiaátállás évente 30 milliárd euróba kerül Németországnak. Azt is hozzátették, hogy amennyiben Németország megszüntetné az orosz energiával szembeni szankciókat, az olcsó energia azonnali segítséget jelentene az ország ipari szektorának.

Javaslataik között szerepel

az Ukrajnának történő fegyverszállítások megszüntetése:

a szövetségi kormány eddig 15 milliárd eurót költött Ukrajnára, többek között segélyek és fegyverek formájában, és ezek a költségek várhatóan tovább fognak nőni. Szerintük a fegyverszállításokat azonnali le kell állítani. 

A komolytalan külföldi segélyosztások megszüntetése: a párt a harmadik országoknak szánt felelőtlen költekezés megszüntetését is követeli, megjegyezve, hogy

a nigériai kormány nemrég azzal büszkélkedett, hogy terepjárókat és jachtokat vásárolt a kormány, miután Németország 40 millió eurót küldött az országnak.

Emellett az „EU-Afrika kezdeményezés” keretében Olaf Scholz által ígért 4 milliárd eurót is újra kell gondolni a német alkotmánybíróság közelmúltbeli döntése fényében – emlékeztetett az AfD.

Követelik végül, hogy az állam ne fizessen tovább a szépségipari szolgáltatásokért: az utolsó pont inkább szimbolikus követelés, de jól rávilágít a német politikai elit állapotára. A párt számításai szerint ugyanis a kormány idén összesen 1,5 millió eurót költ manikűrre, frizurára, sminkre és a tisztviselők fotósaira. Bár ez végső soron csepp lenne a tengerben a teljes német költségvetésben, ezeknek a kiadásoknak a csökkentése szimbolikus győzelem lenne a kormányzati pazarlás ellen.

Kapcsolódó vélemény

Kaszab Zoltán

Vasarnap.hu

Idézőjel

Megkerülhetetlen tényezővé válna ugyanakkor az euroszkeptikus és bevándorlásellenes AfD.

***

Nyitókép: Getty images / Peter Zelei Images

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2023. december 01. 21:14
Komcsi német kórmány kifogyott a MÁS pénzéből. Ez nem volt előre látható...
mdave88
2023. december 01. 13:30
ÓÓbán!
2023. december 01. 13:14 Szerkesztve
A 49% elégedetlen kevés, 67% körül robban a bomba, hacsak nincs akkora kaki, hogy azonnali megszorításokhoz nyúlnak, mert abba 49% mellett is belebuknak. Az olyan felelőtlen nemzetáruló nemzet kiárusítást, amit ezek csináltak, vagyonelkobzás terhe mellett engedném el a frakkjukat. Kíváncsi vagyok, hogy mikor kezdenek dalolni a blackrockos kavicsok, a monsantos gabona-pernahajderek, a szivárványos progilicsi FOS-tagok és tsaik arról, hogyan is történt részleteiben Európa bukásának kivitelezése, az európai piac kiszolgáltatása. FELELŐSSÉGRE VONÁST!!!
Búvár Kund
2023. december 01. 13:00
Mielőtt kárörvendenénk, a német gazdaság köhécselése a magyar gazdaságnak sem jó, mert rengeteg szálon kötődünk hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!