Kalapács alá kerül a munkaszolgálatosként meghalt vívó olimpiai bajnok több relikviája

2023. december 04. 12:24

Petschauer Attila olimpián viselt karszalagja, fényképe és több hivatalos levél is része a tételnek, amelynek 1,2 millió forint a kikiáltási ára.

2023. december 04. 12:24
Sal Endre
Sal Endre

Petschauer Attila az 1928-as, amszterdami olimpián győztes magyar kardcsapat tagjaként viselte a karszalagot, amelynek külső oldalán az angyalos magyar címer látható, a másik oldalára pedig ráírták a győztes csapat névsorát, valamint azt, hogy „világbajnokság, Amszterdam”. Az utóbbi nem elírás, ekkortájt még az újságok is rendszeresen világbajnokságnak titulálták az olimpiai játékokat. Petschauer amúgy négy évvel később is ötkarikás bajnok lett a kardcsapattal. Banki alkalmazottként dolgozott, majd népszerű újságíróként, a nyüzsgő pesti élet ismert alakjaként a színész Csortos Gyulával és az író Karinthy Frigyessel is kiváló kapcsolatot ápolt. Nem mellékesen több kitüntetést is kapott Horthy Miklóstól az olimpiai győzelmeiért, 

ám ez sem mentette meg attól, hogy a zsidó származása miatt 1942. áprilisában munkaszolgálatra rendeljék. 


 

Petschauer Attila vívó karszalagjának két oldala
Fotók: Központi Antikvárium

Ezt is ajánljuk a témában


Petschauer Attila ekkor még azt gondolta, a sportsikerek, a kitüntetések védettséget adnak számára, ám hamar csalódnia kellett. A szemtanúk szerint mikor bevagonírozták, odalépett Muray Lipót alezredeshez és a következőt mondta: 

„Itt valami fatális tévedésről lehet szó. Nem tudom, hogy kerülhettem ide. Én Petschauer Attila kardvívó olimpiai bajnok vagyok, a Signum Laudis érdemrend tulajdonosa.” 

Az alezredes válasza letaglózó volt: „Fogja be a pofáját! (…) Akik ideküldték, jól tudják, hogy mit csinálnak. Mars a helyére!” Petschauer a munkaszolgálat során lelte halálát. A kutatások szerint többször is kegyetlenül megverték, mellette pedig tífuszos lett, s végül a munkaszolgálatosok kórházában hunyt el 1943 januárjában, csupán 38 évesen. A bajnok tragikus halálát Szabó István is feldolgozta a Napfény íze című filmjében, amelynek a világhírű színész, Ralph Fiennes alakította Petschauert. A filmben a vívó halálát az okozta, hogy a farkasordító hidegben meztelenre vetkőztették az őrök és addig locsolták slaggal, amíg megfagyott. 

Becker Bébi. Petschauer érmei és kupái is a húszas évek szexszimbólumához kerültek.
Fotó: Arcanum/Színházi Élet

Petschauer tehát soha nem tért vissza, a sportérmei, relikviái sorsáról sem lehetett tudni. Egészen 1947-ig, amikor az újságok is megírták, hogy a relikviák egy része Becker Bébihez került. Róla tudni kell, a húszas évek Budapestjének első számú szexszimbóluma volt. Nagy botrány lett például abból, hogy megjelent róla egy album, amelyben húsz rajzon, a bíróság szerint szemérmetlen pózban szerepelt. Csaknem börtönbe került érte, de például Párizsból és Bécsből is kitiltották a túlságosan erotikus viselkedése miatt. Becker Bébi mulatókban és színházakban lépett fel, a férfiak pedig rajongtak érte. Aztán elfelejtette Pest, csak akkor került elő a neve, amikor 1947-ben megvádolták, hogy jogtalanul maradtak nála Petschauer aranyérmei, kupái. Sírva nyilatkozott a lapoknak, és elmesélte, hogy 

Petschauer a szerelme volt és azt a végrendeletet is megmutatta, amelyben a vívó rá hagyományozta a sportrelikviákat. 

Becker Bébi aztán disszidált, Spanyolországba ment, a további sorsáról pedig nem tudni. Így azt sem, hogy a most árverésre kerülő Petschauer-hagyaték az ő birtokában volt e. A Központi Antikvárium december 8-án esedékes árverésén 1 millió 200 ezer forint a kikiáltási ára a Petschauer-relikviáknak. 

Nyitókép:  Központi Antikvárium

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2023. december 05. 15:46
Szabó István filmje (a címe is milyen fellengzős marhaság, napfény íze) magyarellenes történelemhamisítás.
catalina11
2023. december 04. 22:24
Ez D-dúr és e-moll 2023. december 04. 19:02 https://index.hu/velemeny/olvir/2013/01/23/a_munkaszolgalat_embertelen_de_tulzo_mozgo_vesztohelynek_nevezni/ Ez D-dúr és e-moll 2023. december 04. 19:02 https://index.hu/velemeny/olvir/2013/01/23/a_munkaszolgalat_embertelen_de_tulzo_mozgo_vesztohelynek_nevezni/ "Mielőtt válaszolok ezekre az állításokra, szükségesnek tartom leszögezni: a zsidó munkaszolgálatot azzal a céllal hozták létre, hogy zsidók háborús érdemeket ne szerezhessenek, viszont szenvedjenek ők is veszteségeket. " ezt a baromságot!!!
catalina11
2023. december 04. 22:18
A Wehrmacht tele volt zsidó és részben zsidó katonákkal. Erről írt Bryan Mark Rigg: Hitler zsidó katonái című könyvében (University Press of Kansas, 2002)" ha jól emlékszem Hitlernek 21 zsidó tábornoka /főtisztje/ volt, Sztálinnak meg EGY.
catalina11
2023. december 04. 22:16
gacsatcatalina11 2023. december 04. 18:10 Sajnos ezek igazak. " mik? "És a tömeggyilkosság is, amikor is a keretlegények rágyújtották éjszaka a pajtát az alvó MÚSzos századra, mert az a pletyka terjedt el, hogy hazamehetnek, ha a MÚSzosok "elfogynak". hol, mikor, kik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!