Folyamatosan érkeznek a Leopard harckocsik Magyarországra

2023. december 08. 06:40

A flotta 2025-re lesz teljes.

2023. december 08. 06:40

A világ egyik legkorszerűbb harckocsijával bővül a Magyar Honvédség nehézdandára a következő napokban. Az első magyar felségjelzésű Leopard 2A7HU december 5-én érkezett meg Magyarországra, amely a NATO-nak felajánlott, de Magyarország biztonságát garantáló nehézdandár része lesz,  és azóta újabb és újabb trélerek indulnak a németországi gyárból hazánkba – írta a Magyar Nemzet. 

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fontos részeként hazánk 44 darabot vásárolt a világ legmodernebb harckocsijából. Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, az új harckocsival

a Magyar Honvédség belép a XXI. századba,

amely egy újabb mérföldkő a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban. A tárcavezető kiemelte: a következő napokban az új harckocsiból várhatóan megérkezik az első öt példány, amelyek a Magyar Honvédség számára készültek. A Magyar Honvédség az új Leopard 2A7HU-ból 44 darabot rendelt, amelyek a tatai Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandárhoz kerülnek majd.

A Leopardok mellett Leguan hídvetők, műszaki mentő harcjárművek is érkeznek az országba.

A teljes flottát 2025-re kapja meg a Magyar Honvédség.

A miniszter hozzátette: a szovjet eszközökről, a modernebb technikára történő áttérést az a német KNDS vállalattal való együttműködési megállapodás is segíti, melynek keretében közösen dolgoznak a gyár vezetésével a kiegészítő szolgáltatásokon, szimuláción, karbantartáson. Ez együttműködés garantálja azt, hogy a Magyar Honvédség nemcsak új eszközöket kap, hanem egy kiváló minőségű flottát, amelyet fontos szolgáltatásokkal is támogatja a német cég.

A honvedelem.hu összeállítása kiemeli, a harckocsit kimondottan a Magyar Honvédség igényeinek megfelelően gyártották a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) cég németországi üzemeiben, a Leopard 2A7+ harckocsi változataként – erre utal a HU jelzés. A Leopardokkal a Magyar Honvédség komoly képességhez jut. Elsőként a 2A4HU típus 12 darabja került az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz, beszerzésük tudatosan már a hetesek használatára történő felkészülés jegyében történt. Hazánkhoz hasonlóan kizárólag Katarnak vannak még nullkilométeres, új gyártású Leopard 2A7-esei.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) felépítésében

a 44 darab Leopard 2A7HU egy zászlóalj méretű alegységet jelent majd.

A harckocsizó fegyvernem létjogosultsága jelentősen felértékelődött az utóbbi években – különösen az orosz-ukrán háború tapasztalatai alapján. A modern harckocsiknak, a professzionálisan kiképzett és alkalmazott harckocsi-alegységeknek komoly szerepe van a szárazföldi hadműveletek sikeres megvívásában. Hazánk földrajzi adottságai és hadseregének területvédelmi, védekező alaprendeltetése miatt, megfelelő gyalogsági és tüzérségi támogatással

a tankok feltétlenül szükséges, elengedhetetlenül fontos részei a Magyar Honvédség arzenáljának.

Mit kell tudni a Leopardokról?

A magyar Leopard páncélteste 7,7 méter hosszú, előrefordított löveggel a harckocsi hosszúsága 10,97 méter. A szélessége kiegészítő páncélzat nélkül 3,76 méter, magassága pedig 3,03 méter. A Leopard 2A7HU harckocsi tűzerejéről egy L55A1 típusú, L55 űrméret hosszúságú, 120 milliméter űrméretű, Rheinmetall harckocsiágyú gondoskodik. A továbbfejlesztett L55A1 harckocsiágyú akár már 5000 méter távolságon is biztosítja az ellenséges célok hatékony leküzdését.

A harckocsi rendelkezik továbbá egy 7,62 milliméteres párhuzamosított géppuskával, egy 12,7 milliméteres távvezérelt géppuskával, valamint 16 darab 76 milliméteres ködgránátvetővel, amelyek repeszgránátok kilövésére is alkalmasak.

A harckocsi előkészítés nélkül képes 1,2 méter mélységű vízi átkelésre; előkészítéssel 2,25 méter mély gázlón, valamint 4 méter mélységű víz alatt is képes átkelni. A harckocsi ágyújához többféle páncéltörő és többcélú; valamint két különböző típusú lőtéri gránátot szerzett be a Magyar Honvédség. Magyarország szerződést kötött a német Rheinmetall céggel nagy mennyiségű lőszer beszerzésére. A gyártásba a Rheinmetall Waffe Munition GmbH és a magyar kormány által létrehozott, tüzérségi lövedékeket gyártó várpalotai üzem is bekapcsolódik.

A Leopard 2A7HU harckocsi páncélvédelméről a kompozit merőleges síklemez, és a döntött előtétpáncél gondoskodik. A harcjármű képes sikeresen ellenállni a modern páncéltörő fegyverek fenyegetéseinek. A lakott területeken vívott harc sikere érdekében a harckocsihoz egy úgynevezett 360 fokos kiegészítő páncélzatot fejlesztettek ki. A kiegészítő páncél igény szerint fel- és leszerelhető, és a beépített környezetben biztosítja a nagyobb védelmet a páncéltörő fegyverekkel szemben.

A harckocsi kezelőszemélyzete négy fő: parancsnok, irányzó, töltőkezelő és a harckocsivezető.

A személyzet kiképzése nagyrészt Tatán zajlik majd.

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár felújított kupolaépületében idén októberben adták azt az új kiképző és szimulációs központot, amely a Leopard 2A7HU tankok toronyszimulátorának is helyet ad. Az új harckocsikkal nem csak világszínvonalú high-tech, számítógép vezérelte haditechnika érkezik Magyarországra, hanem harcképességének fejlesztésével párhuzamosan a Magyar Honvédség kiképzési, oktatási rendszere is megújul, s emellett saját eszközeink mnícióval történő ellátásával a magyar hadiipar is állandó megrendeléshez jut, növelve az ország védelmi(ipari) függetlenségét.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: honvedelem.hu / Horváth Sztaniszláv

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. december 10. 14:55
"Kovács Ubul 2023. december 08. 07:18 Nagy a kussolás az aktív védelmi rendszerekről, Ukrajnában sem tűntek fel." Mármint bubukának nem tűnt fel.
Osztap_Bender
2023. december 10. 14:20
>>>>>>>>>>>>>>>>>>Válasz magamnak<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Nagyon jó ez értékelési (tetszési) index. Ha valami negatívat merészelek írni a "lölő félékről" vagy a hatalom embereiről, azonnal megjelenik az általában pontosan 10 nemtetszés. Nos ebből aztán lehet sejteni, hogy hány darab ügyeletes "samesz" áll készenlétben, hogy ledorongolja a nemzeti jobboldal elkötelezett szimpatizánsát. (mármint engem) Nincs ezzel semmi probléma, hiszen (néhány dologban) megengedett hazánkban is a vélemény és szólás szabadsága. Persze abban a pillanatban záródnak az ajtók, amint szóba kerül a nemlétező "cigánybűnözés", az antiszemitizmus, a holokauszt, az elrabolt országrészek, az ügyészi és a bírói "elfogulatlanság"és hasonlók. Minden esetre érdekes lenne, ha egyszer valamelyik samesz elvtárs kifejtené, ugyan mire is lesz elegendő a negyvenegy-néhány (1 zászlóaljnyi) páncélos? Háborúra, hódításra, védelemre, de még díszszemlére is kevés a darabszám. Szóval elvtársak, mire is kellenek a nagy vasak?
letsgobrandon-2
2023. december 10. 13:43
mennyi ütődött drónbuzi... létezik már többféle eszköz is drónok ellen, szükség van tankokra
Janika50
2023. december 08. 14:21
Tetovoban és Strumicában láttam először közelről Léopáárd Panzert. Zömmel az 1-es sorozat remekműveit, de volt már 2-es sorozatbeli is, valamikor a 90.es években. Akkor készültek bevonulni Kosovoba. Csodáltam. Az egyik tiszt mellém küldött agy Korporad-ot és megmutatott mindent. Titkon már akkor reménykedtem, hogy a közeljövőben ezek fogják jelenteni a biztonságunkat. Végre eljött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!